Au spus adio fotbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ole Gunnar Solskjaer, Alessandro Costacurta, Mehmet Scholl şi Vincent Candela sunt cei mai importanţi fotbalişti care au decis să îşi pună ghetele în cui înainte de începerea actualului

Ole Gunnar Solskjaer, Alessandro Costacurta, Mehmet Scholl şi Vincent Candela sunt cei mai importanţi fotbalişti care au decis să îşi pună ghetele în cui înainte de începerea actualului sezon din fotbalul internaţional

Fotbalul european e mai sărac din sezonul 2007-2008. Jucători care au scris istorie în Liga Campionilor şi în marile campionate europene au decis să renunţe la cariera de jucător, din cauza accidentărilor sau a vârstei înaintate. Printre ei se numără legenda milaneză Costacurta, care a evoluat până la 41 de ani, campionul mondial Vicent Candela şi magicianul german de origine turcă Mehmet Scholl. O retragere specială e cea a norvegianului Ole Gunnar Solskjaer, probabil cea mai bună rezervă din fotbalul mondial.

"Şi Solskjaer a câştigat meciul!", a ţipat comentatorul britanic Clive Tyldesley cu ocazia celui mai important moment din cariera vârfului norvegian. Sintagma a devenit atât de populară încât Manchester United a vândut ceasuri care aveau ca alarmă cuvintele rostite la finala Ligii Campionilor din 1999.

Bayern a condus atunci cu 1-0 până în prelungiri, Manchester United reuşind una dintre cele mai spectaculoase reveniri din istorie graţie golurilor lui Sheringham şi Solskjaer. Însă golul de aur al ultimului nu a fost deloc o surpriză. Venit la United în 1996, Solskjaer s-a specializat în lovituri pe final de meci. Din cele 114 de goluri reuşite în 11 ani la Manchester, 28 au fost marcate din postura de rezervă, în ultimele minute de joc - un record la campioana Angliei.

A fost de şase ori campion al Angliei

Accidentările au fost cele care au limitat succesele celui poreclit "Ucigaşul cu faţă de copil" sau "2OLegend", un joc de cuvinte cu numărul acestuia, 20, numele şi statutul său pe Old Trafford. Din 2003, norvegianul a fost hăituit de accidentări succesive, unele de lungă durată, altele minore. Totul s-a terminat în această vară, când, la 34 de ani, a decis să renunţe.

De şase ori campion al Angliei cu Manchester United, norvegianul a fost rapid cooptat în stafful tehnic al "diavolilor", din nou sub comanda mentorului său, Sir Alex Ferguson. Recunoscut pentru profesionalismul său, norvegianul a refuzat să intre în vacanţă şi a început imediat lucrul ca asistent al lui Sir Alex.

Şi învinşii s-au lăsat

Printre cele mai importante retrageri ale verii acestui an se numără şi trei jucători din tabăra învinşilor finalei de Ligă din 1999. Markus Babbel, Mehmet Scholl şi iranianul Ali Daei sunt cei care au decis să se oprească.
Lansat în fotbalul mare de Bayern, Babbel a mai evoluat pentru Liverpool, Blackburn şi VfB Stuttgart, înainte de a anunţa retragerea oficială. Ocupă în acest moment postul de antrenor secund al lui Stuttgart.

S-a retras şi iranianul Ali Daei

Lui Babbel i-a urmat Mehmet Scholl, considerat unul dintre cei mai buni fotbalişti germani ai ultimelor decenii. Intrat în minutul 71 al finalei din 1999, Scholl s-a revanşat în faţa fanilor germani în 2001, când a câştigat Liga Campionilor cu Bayern, în faţa Valenciei.

Cel mai bun fotbalist iranian al tuturor timpurilor, Ali Daei, şi-a început din acest sezon cariera de antrenor. A renunţat la cea de fotbalist la finele stagiunii trecute, după ce a şi câştigat cu FC Saipa campionatul din Iran.

Billy Costacurta s-a lăsat la 41 de ani!

Deşi Milan nu duce lipsă de veterani, Alessandro Costacurta a reuşit să-i facă pe colegii trecuţi de 30 de ani să se simtă mai tineri. Fundaşul italian s-a retras la finalul sezonului trecut, la vârsta de 41 de ani! A debutat la Milan în 1985, unde şi-a petrecut toată cariera, cu o singură excepţie: returul stagiunii 86-87, când a evoluat la Monza.

Practic, istoria recentă a rossonerilor se confundă cu lunga carieră a jucătorului născut în 1966. Cu Milan, Billy Costacurta a câştigat cinci Cupe ale Campionilor (1989, 1990, 1994, 2003 şi 2007) şi şapte titluri de campion al Italiei (1988, 1992, 1993, 1994, 1996, 1999, 2004).

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite