"Peste şase ani, atletismul românesc va fi la pământ"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cu o medalie de la competiţiile europene sau mondiale. Dacă privim din punctul de vedere al federaţiei, obiectivul a fost atins. S-a stabilit iniţial un obiectiv de trei-patru medalii, apoi s-a


cu o medalie de la competiţiile europene sau mondiale. Dacă privim din punctul de vedere al federaţiei, obiectivul a fost atins. S-a stabilit iniţial un obiectiv de trei-patru medalii, apoi s-a modificat la una-două medalii, ceea ce s-a şi obţinut. ştiam la ce să ne aşteptăm, la o recoltă săracă.
- Este Luxemburgul mai bună ca România la atletism?
- Da, este trist că am avut o clasare mai slabă decât Luxemburgul. Mai trist pentru noi este că până şi Israelul, care este în plin război, a câştigat o medalie de aur. Mă dor astfel de lucruri.
- Care au fost motivele unei astfel de clasări slabe?
- În primul rând, au lipsit două atlete valoroase, Ionela Târlea şi Maria Cioncan, accidentate. Din păcate, ne-a lipsit şi o echipă bună la maraton, unde avem atlete de valoare precum Lidia şimon. Se preferă concursurile pe bani în locul campionatelor europene. Nu poţi face multe curse de maraton pe an, aşa că trebuie ales. Sunt sigură că le vom vedea la cursele de la Roma, New York sau Londra…
- Sunt speranţe pentru medalii la olimpiada de la Beijing?
- Da, eu zic că putem câştiga două medalii. Acum, urgent, comisia tehnică a federaţiei trebuie să analizeze evoluţiile sportivilor noştri la Goteborg, pentru că suntem la mijlocul ciclului olimpic. Încă nu este târziu. Putem spera peste doi ani la medalii, dar, dacă nu se schimbă nimic, în 2012 nu se mai poate face nimic. Peste şase ani, atletismul românesc poate fi la pământ. Am avut o întâlnire cu vicepremierul sportului din China, care a făcut o vizită în România. Mi-a spus că pentru JO de la Beijing se pregătesc 1.000 de atleţi, dintre care se aleg 100. Noi avem 35 de sportivi în lotul olimpic. În lumea sedentară în care trăim, dacă toţi copiii ar avea o oră de educaţie fizică corespunzătoare pe săptămână, am mai putea spera.
- Există speranţe le nivelul juniorilor?
- Să aşteptăm să vedem ce rezultate vor avea juniorii noştri la Campionatul Mondial care se desfăşoară în această săptămână la Beijing. Avem 21 de sportivi şi cred că putem obţine trei-patru medalii, unele chiar de aur. Acelaşi lucru am spus şi la începutul anilor "90 şi generaţia Gabrielei Szabo ne-a reprezentat timp de zece ani la nivel înalt. Sportul în România s-a menţinut prin grupurile sportive şcolare. Nu trebuie trecute în grija primăriilor, că nu au timp să se ocupe de ele. Dacă nu vom primi de la stat fonduri suficiente, viitorul nu anunţă nimic bun. În 15 ani nu s-a construit nimic, iar condiţiile sunt foarte proaste. Dar să mai aşteptăm o săptămână să vedem ce fac juniorii…

Medaliată cu aur în Suedia acum 48 de ani
Ironia face ca dezastrul atleţilor români de la Goteborg să se producă după 48 de ani de când, tot în Suedia, la Stockholm, Iolanda Balaş ieşea campioană europeană, câştigând astfel prima sa medalie de aur din carieră. "La Stockholm am câştigat primul titlu de campioană europeană. A urmat apoi aurul de la Belgrad. Este o plăcere să concurezi în ţările din Europa de Nord, unde atletismul este foarte apreciat", a precizat fosta mare campioană.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite