Amenințarea fantomei. Cum va fi cu Anglia de data aceasta? Mâine este marele meci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Ursache (stânga) şi Cristi Petre au fost înconjuraţi de puştii neozeelandezi dornici de autografe * Foto. www.frr.ro
Valentin Ursache (stânga) şi Cristi Petre au fost înconjuraţi de puştii neozeelandezi dornici de autografe * Foto. www.frr.ro

La 10 ani după acel 0-134 de la Londra, naționala de rugby înfruntă din nou Anglia, de data aceasta la Cupa Mondială. Debutant atunci, căpitan acum, Cristi Petre spune că datele problemei sunt cu totul altele Liderul de selecții al „stejarilor" (84) crede că echipa României este mult mai bine pregătită și că există o solidaritate între jucători și conducători.

Mâine dimineaţă, de la ora 9.00, „stejarii" dispută cel mai dur meci de la această ediție a Cupei Mondiale. Adversari le vor fi englezii, singurii rugbyști din emisfera de Nord care au cucerit titlul suprem - au făcut-o în 2003, iar acum patru ani au obținut medaliile de argint, la fel ca în 1991.
Obiectivul naționalei pregătite de Romeo Gontineac și Steve McDowall este de a reduce la minimum „stricăciunile". Altfel spus, să limiteze proporțiile înfrângerii - oricât am dori-o, victoria ține, totuși, de domeniul fantasticului, Anglia fiind cu un nivel mai sus decât România la această oră. Cu gândul la meciul cu Georgia, de peste doar patru zile, cel pe care ne-am propus să-l și câștigăm, antrenorii au păstrat în rezervă mai mulți jucători, operând 11 schimbări în echipa de start. În primul rând, Cristian Petre a fost "uns" căpitan. Pe de o parte, fiindcă Marius Tincu trebuia odihnit după ce a condus trupele, cu bravură, contra Scoției (24-34) și Argentinei (8-43). Pe de altă parte, pentru că liderul de selecții al "stejarilor" dintotdeauna (84) are o poliță de plătit.
Debutant în 2001, la acel 0-134 de pe „Twickenham", Petre se reîntâlnește cu formația care i-a sădit tristețe în suflet. "Atunci am fost dezamăgit că primul meu meci la națională s-a încheiat cu un asemenea rezultat. Mi-aș fi dorit să câștigăm sau măcar să facem o partidă bună. Nu s-a întâmplat așa! Apărarea noastră a fost slabă, iar jucătorii au lăsat capul jos. La acea vreme, Federația era în plină schimbare, iar unii rugbyști nu erau mulțumiți de selecționer (n.r. - Gontineac, Manta și Maftei au refuzat să se prezinte la acel meci). Acum va fi cu totul altceva. Suntem mult mai bine pregătiţi decât atunci. Nu mai sunt probleme legate de atmosfera din echipă. În plus, suntem la Cupa Mondială, iar o asemenea competiţie îţi dă alt elan. Te ambiţionează", a mărturisit jucătorul de linia a doua, care își dorește să joace și la Cupa Mondială din 2015, dar și să devină primul rugbyst român cu 100 de meciuri la națională.

Johnson spune că respectă România
Pe cât de necruțător a fost ca jucător, pe atât de elegant în afara lui, selecționerul englez Martin Johnson a declarat că are un respect profund pentru România. Căpitanul "trandafirilor" în campania victorioasă de la Cupa Mondială din 2003 nu e mirat de progresul arătat de naționala noastră în meciul cu Scoția, el punându-l pe seama unei bune organizări. Respectul declarat al lui Johnson induce fiori de teamă, englezii declarând după acel 134-0 că nu puteau să "pună frână" în jocul lor fiindcă respectau prea mult rugby-ul românesc... Nemulțumiți de rezultatele precedente - 14-9 cu Argentina și 41-10 cu Georgia -, englezii își propun să dovedească adevărata valoare. Și nu cu oricine, ci cu România.
Britanicii, invincibili
De-a lungul timpul, echipele de rugby ale României și Angliei s-au întâlnit de patru ori, de fiecare dată câștigând britanicii: 22-15 în 1985, 58-3 în 1989, 54-3 în 1994 și 134-0 în 2001. Meciul de astăzi este programat la ora 9.00, la Dunedin. Mâine, tot în grupa B, Scoția va întâlni Argentina.

Cinci „supraviețuitori" din echipele de acum 10 ani
Din echipele care au disputat meciul din 2001 se mai regăsesc în loturile de astăzi cinci jucători. Interesant este că ambii căpitani de acum, Cristi Petre și Lewis Moody, au fost pe teren și în urmă cu un deceniu. Pentru România au mai jucat pilierii Silviu Florea și Dragoș Dima, ultimul nefiind trecut acum pe foaia de joc din motive de sănătate. De partea cealaltă, Mike Tindall a jucat și în 2001, iar Jonny Wilkinson, titular astăzi, n-a evoluat niciun minut în partida de la Londra deși a fost pe banca rezervelor.

Meciurile din weekend


Grupa B
Sîmbătă, ora 9.00 (Digi Sport 1)
Anglia - ROMÂNIA
Duminică, ora 10.30 (Digi Sport 1)
Argentina - Scoția

CLASAMENT
1. ANGLIA 9 puncte (2 meciuri)
2. Scoția 9 puncte (2 meciuri)
3. Argentina 6 puncte (2 meciuri)
4. Georgia 0 puncte (2 meciuri)
5. ROMÂNIA 0 puncte (2 meciuri)

N.R. La Cupa Mondială se acordă următorul punctaj: 4p - victorie, 2p - egal, 0p - înfrângere, 1p - bonus ofensiv (cel puțin patru eseuri marcate într-un meci), 1p - bonus defensiv (eșec la o diferență de cel mult 7 puncte)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite