Mai sunt români la Beşiktaş după plecarea lui Daniel Pancu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radostina şi Cristian Chiţigoi sunt legitimaţi la echipa de volei de pe malul Bosforului, după ce au jucat la Dinamo Bucureşti până în urmă cu două luni Dacă spui Beşiktaş,

Radostina şi Cristian Chiţigoi sunt legitimaţi la echipa de volei de pe malul Bosforului, după ce au jucat la Dinamo Bucureşti până în urmă cu două luni

Dacă spui Beşiktaş, imediat gândul îţi zboară la Mircea Lucescu, Daniel Pancu sau Adrian Ilie, fotbalişti care au jucat pentru echipa "vulturilor". Acum, formaţia de volei se poate lăuda cu un alt român, dar la volei masculin, Cristian Chiţigoi (28 ani), în timp ce la feminin evoluează soţia lui, Radostina, care este bulgăroaică. Cei doi s-au cunoscut în urmă cu patru ani, când Cristi evolua în Bulgaria, la ŢSKA Sofia. Dacă la început comunicau în engleză, acum voleibalista o "rupe" din ce în ce mai bine pe româneşte.

Cei doi au un băieţel de aproape doi ani, Dani, locuiesc într-un apartament de patru camere pus la dispoziţie de club într-o zonă rezidenţială, aflată la doar cinci minute de mers cu maşina de sala unde Beşiktaş îşi dispută partidele de acasă.

"E o sală dotată cu tot ce trebuie. La baschet vin vreo 3-4.000 de spectatori, e nebunie, în schimb la volei nu sunt mai mult de 1.500. Cu toate acestea, fanii sunt la fel de fanatici ca la fotbal şi creează o atmosferă senzaţională", spune Cristi, care a mai jucat în decursul carierei la autohtonele Steaua şi Dinamo, dar şi la alte grupări din străinătate, precum Real Palma de Mallorca (Spania), Lennik (Belgia) şi ŢSKA Sofia (Bulgaria).

Acum, echipa de fete se află pe locul 3 la jumătatea întrecerii, în timp ce băieţii sunt abia pe 8.

Au realizat un pictorial pentru revista clubului

"Aici, adversarii sunt tot Galatasaray, Feberbahce sau Bursaspor. Fiecare club are nenumărate secţii. Singura deosebire faţă de fotbal este că la aceste sporturi fiecare echipă are adăugat un sponsor puternic la numele formaţiei respective. De exemplu, echipa de baschet masculin se numeşte Beşiktaş Cola Turka, iar cea rivală, Fenerbahce Ulker", ne spune Chiţigoi.

De când au sosit la Istanbul, cei doi voleibalişti se bucură de o atenţie specială din partea mass-mediei. Revista clubului Beşiktaş a realizat un pictorial cu întreaga familie, iar publicaţia va apărea pe tarabe pe 15 februarie.

Adevărul vă oferă o fotografie înainte ca publicaţia turcă să iasă de la tipar.

Doar un singur antrenament pe zi

Fiecare meci al echipei de fotbal a "vulturilor" este urmărit de componenţii celorlalte secţii ale clubului. "Mergem mereu la meciurile de acasă, avem abonamente speciale la tribuna oficială, lângă başkanii clubului. Atmosfera este deosebită pe stadionul <> ", ne confirmă şi Radostina, căreia îi place la nebunie fotbalul.

Şedinţele de pregătire la care sunt supuşi sunt diferite faţă de ce este în alte părţi. "Nu există decât un singur antrenament, care durează însă trei ore. Mă duc la ora 11.30 la sală, la 12.00 se începe pregătirea, fac un duş la final, iar la 16.30 sunt deja acasă. Nu se practică mereu cantonamente, doar o zi când meciurile sunt în deplasare", ne spune Cristi, care mai are un singur străin în echipă, bulgarul Tsvetanov.

"În general, în campionatul turc nu sunt decât ruşi, ucraineni şi bulgari. Ei reprezintă grosul, restul, numai turci. Nivelul este cu mult peste cel de acasă, mai ales că se pompează foarte mulţi bani", încheie voleibalistul în vârstă de 28 de ani.

Turcii au investit foarte mulţi bani în volei, iar nivelul a crescut de la an la an. Nenumăraţi ruşi, ucraineni şi bulgari joacă în acest campionat pe salarii <> .
Cristian Chiţigoi,
voleibalist Beşiktaş Istanbul

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite