"Ar fi o prostie ca Piţi să plece"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul României la Campionatul European de acum opt ani, Emerich Ienei, spune că Piţurcă i-ar fi condus pe tricolori şi la turneul din Olanda şi Belgia dacă ar fi fost mai diplomat

Antrenorul României la Campionatul European de acum opt ani, Emerich Ienei, spune că Piţurcă i-ar fi condus pe tricolori şi la turneul din Olanda şi Belgia dacă ar fi fost mai diplomat .

Ienei e ultimul antrenor român care a condus naţionala la un turneu final, în 2000, la CE din Olanda şi Belgia. Tot Piţi a calificat atunci tricolorii, fiind îndepărtat de la echipă după un conflict cu liderii Generaţiei de Aur. Cu Ienei pe bancă, România a ieşit atunci dintr-o grupă a morţii, cu Germania, Anglia şi Portugalia, fiind eliminată în sferturi de Italia.

- Domnule Ienei,
cum apreciaţi parcursul României în aceste preliminarii?

- Nu a fost uşor, deşi eu am spus de la început că România şi Olanda vor merge mai departe. Am reuşit un bilanţ pozitiv cu Olanda, dar nu se poate spune că suntem superiori batavilor.

- Sunteţi ultimul selecţioner care a condus România la un turneu final. Cum a fost la Europenele
din 2000?

- Foarte greu, pentru că am avut, cum se spune, o "grupă a morţii". Cert e că nu ne-am speriat şi astfel am avut o campanie de succes, reuşind să trecem de faza grupelor pentru prima oară în istorie. Să nu uităm că şi în sferturi ne-a scos una
dintre finaliste. Italia.

- Aţi preluat naţionala deja calificată de Piţurcă. De ce a fost îndepărtat de la lot atunci?

- Nu pot şti clar de ce s-au certat. Eu cred totuşi că dacă erau mai înţelepţi, atât liderii echipei de atunci, cât şi Victor Piţurcă, nu se ajungea la demiterea lui. Dacă ar fi existat un dialog, Piţi ar fi fost şi la turneul final pe bancă, aşa cum ar fi meritat. Sunt sigur că a învăţat ceva din acel episod.

- Ipotetic vorbind, dacă Piţurcă ar pleca de la naţională acum, aţi prelua echipa pentru turneul de anul viitor?

- Eu ard pentru fotbal şi, ipotetic vorbind, dacă ar fi nevoie de mine, aş accepta. Nu uitaţi că în 2000 am fost de acord să preiau echipa ştiind componenţa grupei noastre şi valoarea unor adversari ca Germania sau Anglia.

- Victor Piţurcă e dori la naţionala Elveţiei.

- E hotărârea lui dacă acceptă sau nu. Ar fi totuşi o prostie să plece după cât a muncit în aceste preliminarii. E dreptul lui să conducă echipa la acest turneu şi sper că o va face.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite