Va stinge Vettel lumina?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sebastian Vettel, de la Red Bull, poate fi încoronat campion mondial, duminică (ora 15.00, Digi Sport 1), după cursa de noapte de la Singapore, cu cinci etape înainte de finalul sezonului. Germanul i-ar călca astfel pe urme lui Michael Schumacher, ultimul pilot care a reuşit să „omoare“ atât de devreme campionatul, în 2002.

După succesele consecutive din Marile Premii ale Belgiei şi Italiei, Sebastian Vettel şi-a mărit şansele de a câştiga titlul mondial undeva la peste 95 la sută. În acest moment, având 112 puncte avans faţă de principalul său urmăritor, Fernando Alonso, germanul de la Red Bull mai are nevoie de doar 13 puncte în plus faţă de spaniol, pentru a pune capăt definitiv disputei din acest sezon. Prin absurd, şi dacă abandonează în următoarele cinci curse ale sezonului, iar Alonso le câştigă pe toate, Vettel încă ar mai avea o şansă să cucerească titlul în ultima etapă, la fel cum s-a întâmplat în sezonul trecut.

Matematic, Vettel poate deveni campion mondial chiar duminică, în cursa de noapte de la Singapore, dacă va învinge, Fernando Alonso nu termină pe podium, iar Mark Webber sau Jenson Button se clasează pe locul trei sau mai jos.

Dominaţie „a la Schumi"

Germanul îşi poate adjudeca coroana de lauri chiar dacă nu învinge, însă este greu de crezut că principalii săi rivali nu se vor situa în preajma podiumului. Iar dacă Vettel nu urcă pe podium, ceea ce s-a mai întâmplat doar o singură dată în acest sezon, atunci clar deznodământul se va amâna pentru cel puţin încă o etapă.

Sebastian Vettel a câştigat în acest sezon opt dintre cele 13 curse, încheind de alte patru ori pe podium. O performanţă care aduce aminte de vremurile în care Michael Schumacher, cu care este frecvent asemănat, domina Formula 1 cu monoposturile Ferrari. De altfel, în patru dintre ultimele cinci sezoane, campionul a fost decis în ultima cursă, iar de două ori, în 2007 (campion Kimi Raikkonen) şi în 2008 (campion Lewis Hamilton) ecartul final a fost de un singur punct.

Ultima victorie lejeră a fost cea a lui Michael Schumacher în 2004, cu patru curse înainte de final, iar în ultimii 20 de ani doar de două ori campionatul s-a „încheiat" cu cel puţin cinci etape rămase de disputat, în 1992 (Nigel Mansell, etapa 11 din 16) şi în 2002 (Michael Schumacher, etapa 11 din 17).

Cum poate deveni Vettel campion

- Vettel câştigă; Alonso - locul 4 sau mai jos; Button/Webber - locul 3 sau mai jos

- Vettel - locul 2; Hamilton - locul 3 sau mai jos; Alonso - locul 8 sau mai jos; Button/Webber - locul 5 sau mai jos

- Vettel - locul 3; Hamilton - locul 4 sau mai jos; Alonso - locul 9 sau mai jos; Button/Webber - locul 7 sau mai jos.

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite