O lecţie şi pentru noi: miracolul britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce, în 1996, câştiga o singură medalie de aur, Marea Britanie a reuşit 19 la Beijing România, în schimb, a regresat, reuşind în acest an doar patru medalii de aur, la mare

După ce, în 1996, câştiga o singură medalie de aur, Marea Britanie a reuşit 19 la Beijing

România, în schimb, a regresat, reuşind în acest an doar patru medalii de aur, la mare distanţă de performanţa britanicilor cu care altădată ne
luptam de la egal la egal.

România şi Marea Britanie au fost la majoritatea Jocurilor Olimpice cam în aceeaşi zonă a clasamentului pe medalii. La Beijing însă Albionul ne-a zdrobit, reuşind 19 medalii de aur, 13 de argint şi 15 de bronz, adică un total de 47 de medalii, cel mai bun rezultat din ultimii 100 de ani.

A fost mult mai mult decât se aştepta UK Sports, organismul care guvernează sportul britanic şi care stabilise un obiectiv de 35 de medalii.

Rezultatele României sunt arhicunoscute: aur de patru ori, argint o dată şi bronz de trei ori. O prăpastie imensă se cască acum între cele două ţări. Una dintre principalele explicaţii pentru boomul britanicilor este, desigur, apropierea Jocurilor Olimpice din 2012, care vor fi organizate de Londra.

Regatul Unit nu a stat deloc cu mâinile în sân. Premierul Gordon Brown a aprobat încă din 2006 un buget de 300 de milioane de lire sterline (peste 375 milioane de euro) destinat exclusiv pregătirii olimpicilor pentru 2008 şi 2012.

Altă explicaţie este orientarea britanicilor către ramuri noi, cum este sailingul, sau către ramuri unde numărul mare de probe permite câştigarea mai multor medalii, cum este ciclismul sau înotul. Dintre cele 19 medalii de aur, britanicii au câştigat 13 în aceste sporturi (şapte la ciclism, patru la sailing şi două la înot).

România, între speranţe şi posibilităţi

Performanţele obţinute la Jocurile Olimpice de la Beijing sunt catalogate de către preşedintele ANS, Octavian Bellu, "între speranţe şi posibilităţi".

Anunţând că Olimpiada de la Londra deja a început, Bellu a menţionat pentru "Adevărul" că performanţele nu au întotdeauna legătură cu investiţiile, cu infrastructura sau cu baza de selecţie. "Să privim exemplul Germaniei la handbal, care nu a luat nicio medalie. Se poate spune că Germania nu are infrastructură sau finanţe pentru acest sport, care este ca o religie la ei?", a menţionat Bellu.

"India, spre exemplu, care teoretic are o bază de selecţie imensă, a obţinut la Beijing doar trei medalii". Legat de bugetul sportului românesc în ultimii ani, preşedintele ANS a declarat că suma a fost "mulţumitoare".

Performanţele nu au întotdeauna legătură cu infrastructura, investiţiile sau baza de selecţie. Un exemplu este Germania, care la handbal nu a luat nicio medalie.
Octavian Bellu,
preşedintele ANS

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite