Una e să vrem, alta e să putem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una e să vrem, alta e să putem
Una e să vrem, alta e să putem

Cu Olanda, om fi vrut, dar nu am putut. Suntem limitaţi şi valoric, şi psihic. Nu există un jucător mare care să nu le aibă pe amândouă. N u sunt prea multe de spus după acest Euro,

Cu Olanda, om fi vrut, dar nu am putut. Suntem limitaţi şi valoric, şi psihic. Nu există un jucător mare care să nu le aibă pe amândouă.

N u sunt prea multe de spus după acest Euro, din punctul nostru de vedere. Au fost nişte momente bune şi s-au terminat. După părerea mea, cam astea-s posibilităţile.

Concluzia este clară şi concisă. Nu trebuie să fim supăraţi. Una este să vrei şi alta să poţi. În fotbal, întotdeauna, se obţin performanţe atunci când două verbe sunt corelate: a vrea şi a putea.

Să ne uităm la celelalte echipe care au rămas în competiţie. Sunt definite de aceste verbe. Şi Croaţia, şi Rusia, şi Spania sunt caracterizate de ele prin tot ce fac. Prin modul de a intra pe teren, cum joacă şi aşa mai departe. Vor şi pot.

Ai noştri nu au putut mai mult. Din tot ce avem. Dar ce avem? Trebuie să înţelegem o dată pentru totdeauna că toate rezultatele pe care le-am obţinut în trecut au fost realizate de o generaţie de excepţie. Nu se ating aşa uşor. Sunt incomparabili. Am afirmat acest lucru şi înainte, o afirm şi după acest Euro.

Liderii generaţiei aşa-zise de aur. Gică Hagi şi Gică Popescu sunt inegalabili. Şansa acelei generaţii a fost că au avut acei adevăraţi lideri. Aceia au fost superfotbalişti. Să nu mai încerce nimeni să-i compare cu ei.

Cu Italia a fost o conjunctură favorabilă nouă, pe care nu am ştiut să o exploatăm. Şi apoi Dumnezeu nu ţi-a mai dat o altă ocazie. Echipele mari niciodată nu-şi bat joc de asemenea situaţii. Nu am ştiut să fructificăm o asemenea şansă cu care nu ne vom mai întâlni mult timp de acum încolo la turnee finale ale Campionatului European sau Mondial. Totul ne-a fost favorabil în acel joc şi ne-am bătut joc.

Cu Olanda, om fi vrut, dar nu am putut. Suntem limitaţi şi valoric, şi psihic. Nu există un jucător mare care să nu le aibă pe amândouă.

Eu, la echipele pe care le-am antrenat, am fost cât se poate de realist. Am făcut o analiză pertinentă de ceea ce dispun şi m-am exprimat aşa cum puteau să o facă jucătorii. Le-am cerut să joace astfel încât să fie coroborat cu calităţile lor. Probabil aşa a gândit şi Victor Piţurcă.

Meciurile cu Franţa şi cu Italia au fost gândite foarte bine. Poate la partida cu Olanda puteai să rişti mai mult. Prima repriză a fost bine gândită. În a doua poate trebuia riscat mai mult. S-a exprimat exact cu ce a avut la dispoziţie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite