Când va fi terminat Stadionul Naţional?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările pentru cea mai modernă arenă de fotbal din ţara noastră ar trebui să se afle la jumătatea termenului iniţial fixat de constructori, acesta fiind luna mai 2010. Termenul de finalizare era mai 2010, Primăria vorbeşte de luna august, iar Mircea Sandu, preşedintele FRF, ar fi mulţumit dacă arena e gata în octombrie.

lConstrucţia noului Stadion Naţional, fostul „23 August“, a început teoretic în luna noiembrie 2007. Ridicarea propriu-zisă a arenei a inclus şi demolarea vechiului stadion, astfel că termenul de construcţie iniţial, postat la intrarea pe şantier, este luna mai 2010.

După ce a fost decopertat terenul de sub tribune, lucrurile s-au complicat, iar termenul pentru finalizarea construcţiei a mai „câştigat“ trei luni. „Planul a fost revizuit după decopertare, atunci când s-au observat particularităţile de geogrilă.

Era pământ în loc de beton, prin urmare, termenul de finalizare s-a mutat la finalul lunii august“, a declarat Bogdan Hreapcă, directorul de investiţii din cadrul Primăriei Capitalei.

image

Iniţial, stadionul a avut 80.000 de locuri  Foto: Agerpres



Mircea Sandu, preşedintele FRF, a declarat cu ocazia vizitei şefului UEFA, Michel Platini, că ar fi mulţumit dacă noul stadion ar fi gata în luna octombrie 2010. Într-un fel sau altul, UEFA a promis Bucureştiului organizarea finalei Cupei UEFA din 2012.

Gerul a „sabotat“ construcţia

La începutul acestui an nu s-a putut lucra la construcţia stadionului. Temperaturile negative din primele două săptămâni ale lunii ianuarie au făcut practic imposibilă turnarea fundaţiilor din beton.

În condiţii normale se lucrează chiar şi 14 ore pe zi, uneori şi în cursul nopţii. Responsabilii de construcţia arenei nu se tem de eventualele influenţe negative ale crizei mondiale.

„Lucrăm cu două firme de nivel internaţional, astfel că sunt sigur că nu avem de ce să ne facem griji“, a declarat Bogdan Hreapcă. Noul Stadion Naţional va fi cotat la cinci stele UEFA, rang pe care îl mai au doar 27 de stadioane de pe continent. „Arena va fi un etalon pentru Europa de Est.

image

Noua arenă ultramodernă va avea cinci stele UEFA



Singurul stadion care se va putea compara cu al nostru va fi Lujniki din Moscova“, a declarat Bogdan Hreapcă. Şi Ucraina depune eforturi pentru modernizarea Stadionului Olimpiski din Kiev, care va trebui adus la cinci stele pentru a putea găzdui finala Campionatului European din 2012.

Cel puţin din punctul de vedere al stelelor UEFA, arena bucureşteană va fi mai cochetă decât stadioane celebre precum Anfield Road (Liverpool), Parc de Princes (Paris) sau Stadio Delle Alpi (Torino), cotate la patru stele.

54 de ani de istorie

Cea mai mare arenă a ţării a fost inaugurată pe data de 2 august 1953, cu ocazia celei de-a patra ediţii a Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor, găzduită de Bucureşti. Construcţiile la stadion au durat doar cinci luni.

De-a lungul celor 54 de ani de existenţă, stadionul a fost martorul majorităţii meciurilor memorabile jucate atât de echipa naţională, cât şi de echipele de club în cupele europene. După 1989, stadionul a găzduit şi concerte.

Cel mai impresionant eveniment de acest gen s-a petrecut în anul 1992, când Michael Jackson a concertat în cadrul turneului „Dangerous World Tour“ în faţa a 70.000 de spectatori.

Ultimul meci disputat pe Stadionul Naţional a fost România - Albania (6-1) pe 21 noiembrie 2007, în cadrul preliminariilor pentru Euro 2008.

Meciuri memorabile disputate pe fostul „23 August“

1971    Steaua - FC Barcelona 2-1 (Cupa Cupelor)
1975    Dinamo - Real Madrid 1-0 (Cupa Campionilor)
1980    România - Anglia 2-1 (preliminarii CM 1982)
1983    România - Italia 1-0 (preliminarii Euro 1984)
1983    Dinamo - Hamburg SV 3-0 (Cupa Campionilor)
1984    Dinamo - Liverpool 1-2 (Cupa Campionilor)
1984    Sportul Stud. - Inter Milano 1-0 (Cupa UEFA)
2003    România - Danemarca 2-5 (prelim. Euro 2004)
2006    Steaua - Rapid 0-0 (Cupa UEFA)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite