VIDEO DE EXCEPŢIE Azi se împlinesc 8 ani de la debutul lui Messi! Vezi imagini chiar de la acel meci!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 16 octombrie 2004, cel care avea să devină cel mai bun fotbalist al lumii juca primele minute într-un joc oficial. Avea doar 17 ani, dar dribla la fel ca acum!

Barcelona începutului de sezon 2004/05. Nou Camp era o uriaşă oală cu presiune. Trecuseră cinci ani de la ultimul titlu, iar Rikjaard se chinuia să formeze o nouă echipă în jurul geniului lui Ronaldinho.

Ronaldinho era vedeta echipei

Brazilianul era atunci starul incontestabil al echipei, alături de Deco, pentru că Xavi încă n-avea viziunea de azi, iar Iniesta stătea mai mult rezervă. În mijlocul acestui clocot de echipă a erupt însă de nicăieri un jucător care va schimba în doar câţiva ani istoria clubului, dar şi a fotbalului.

Convocat doar pentru că erau mulţi accidentaţi

Pe 16 octombrie 2004, Barca avea meci în vulcanul de pe Montjuic, derby-ul catalan cu Espanyol. Rijkaard era disperat. Avea jumătate de echipă accidentată, astfel că a luat de la echipa secundă patru jucători.

A stat pe bancă lângă Iniesta

Pe banca Barcei s-au aşezat la începutul meciului Damia, Ruben, Hidalgo, Pena, Iniesta, Navarro şi Messi. În afară de Iniesta, anonimi, sau jucători de linia a doua. Ronaldinho şi Deco au rezolvat însă meciul, portughezul înscriind unicul gol al partidei.

Avea 17 ani, 3 luni şi 22 de zile

Aşa că Rijkaard şi-a permis să-l schimbe în minutul 82. În locul său a trimis un puşti argentinian cu părul lung, cel mai tânăr debutant pentru Barcelona în campionat la acel moment. Avea 17 ani, 3 luni şi 22 de zile şi probabil că niciun om de pe acel stadion nu şi-a închipuit că cel pe care-l are în faţă va deveni cel mai bun jucător din lume.

Nu i-a pasat lui Ronaldinho!

Opt minute au fost suficente pentru ca Rijkaard, jucătorii şi fanii Barcei să-şi dea seama că purtătorul tricoului cu numărul 30, pe numele lui Lionel Messi, nu e un fotbalist oarecare. Accelerări, driblinguri, pase din prima şi, culmea tupeului, refuzul de a-i trimite mingea „regelui" Ronaldinho la un contraatac.

Tatăl: "Eşti om sau maşină?"

La final, tatăl lui Leo, Jorge, şi-a luat fiul în braţe. „Eşti om sau maşină? Chiar nu ai avut emoţii, nu ţi-au tremurat picioarele?", şi-a întrebat fiul care tocmai debutase într-un meci oficial. „Nu, încerc să mă simt cât mai bine pe teren. Adevărul e că nu simt nicio presiune", a replicat cel căruia colegii i-au găsit imediat o poreclă: „Puricele".

Xavi: „Veţi mai auzi de el"

Interesante şi declaraţiile colegilor de după meci. „Se vede că e un jucător bun. Sper să continue cu noi la echipa mare, ar fi bine să rămână", a spus Ronaldinho, cel care avea să fie apoi „fratele mai mare" al lui Leo în anii care vor urma, cei doi alcătuind cel mai spectaculos cuplu din fotbalul mondial la acea vreme. „E suficient să-l vezi jucând şi-ţi dai seama de calităţile lui. Veţi mai auzi de el", a avertizat profetic şi Xavi.

Rijkaard a insistat pentru el

Primul care şi-a dat seama ce are în faţă a fost Rijkaard. Olandezul i-a înnebunit practic pe şefii Barcei cu urgentarea procesului de acordare a cetăţeniei spaniole lui Messi, pentru a-al putea folosi fără problemele legate de statutul său de extracomunitar. A durat însă aproape un an până Messi a devenit şi spaniol. Iar de atunci nimeni şi nimic nu l-a mai oprit.


265
De goluri a înscris Messi pentru Barcelona în 340 de partide în toate competiţiile

Recordurile lui Messi
Cele mai multe goluri într-un sezon 73
Cele mai multe goluri într-un sezon din La Liga 50
Cele mai multe hattrick-uri într-un sezon 8
Cele mai multe hattrick-uri într-un sezon de Ligă 2
Cele mai multe goluri într-un meci din Ligă 5
Cele mai multe meciuri consecutive cu gol în La Liga 10
Cel mai tânăr jucător cu 150 de goluri în La Liga 24 de ani şi 270 de zile
Cele mai multe goluri în Supercupa Spaniei 10
Cele mai multe goluri în CM al cluburilor 4
Cel mai rapid hattrick la Barcelona 17 minute
Golghterul Barcelonei all-time 265
Golghterul Barcelonei în Ligă 51
Golghterul Barcelonei în cupele europene 56

Trofeele lui Messi
Titluri în Spania 5
Cupa Spaniei 2
Supercupa Spaniei 5
Liga Campionilor 3
Supercupa Europei 2
CM al cluburilor 2
CM de tineret 1
Jocurile Olimpice 1
Total 21

Vezi video de la debutul lui Messi din 16 octombrie 2004

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite