Din "sferturi" vine spectacolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La meciurile de la turneul final al Campionatului European disputate până acum mi s-a părut că majoritatea echipelor au jucat la rezultat, au evoluat foarte pragmatic. Nu au fost meciuri

La meciurile de la turneul final al Campionatului European disputate până acum mi s-a părut că majoritatea echipelor au jucat la rezultat, au evoluat foarte pragmatic. Nu au fost meciuri spectaculoase.

În ultima parte, de la ultimele partide din grupe, care desemnau echipele calificate, am înregistrat goluri decisive, cum a fost şi cel al căpitanului Germaniei, Michael Ballack. Multe din aceste realizări au dus echipe în "sferturi", şi aşa au ajuns în faza superioară reprezentative cum ar fi Germania şi Turcia.

Din etapa următoare, cea a sferturilor de finală, anticipez că meciurile vor fi mai spectaculoase, mai deschise, întrucât sunt eliminatorii şi echipele vor încerca să tranşeze victoria în 90 sau 120 de minute pentru a nu se ajunge la "loteria" penalty-urilor.

Trebuie să ţinem cont şi de faptul că în "sferturi" s-au calificat sau se vor califica cele mai bune naţionale. Tacticizarea jocurilor va fi mai pregnantă şi de aici se pot crea faze spectaculoase şi se pot înscrie goluri deosebite.

O surpriză plăcută până acum mi s-a părut reprezentativa Turciei. Turcii au arătat o putere de a reveni în joc incredibilă. Mai ales în partida cu Cehia au fost fantastici. Au avut un moral extraordinar.

Puţine echipe au reuşit să întoarcă un rezultat de la scorul defavorabil de 0-2 şi să înscrie trei goluri în ultimele 15 minute ale partidei. Au crezut în şansa lor. Mi-a mai plăcut Croaţia. Ea a fost şi prima echipă care a reuşit în grupa de la Campionatul European să facă maximum de puncte, nouă.

Lupta pentru titlul continental rămâne deschisă în continuare. Poate câştiga acest Euro 2008 oricare din echipele care vor ajunge în faza sferturilor de finală. Valorile sunt destul de apropiate şi se poate întâmpla orice, să iasă campioană o echipă-surpriză, cum a fost cea a Greciei, în 2004.

Pe mine m-au dezamăgit în primele două etape ale fazei grupelor echipe mari precum Italia şi Franţa, campioana, respectiv vicecampioana mondială. Aşteptam altceva de la ele pentru că erau favorite în lupta pentru câştigarea titlului european. Nu m-a mirat eliminarea echipelor ţărilor organizatoare, Elveţia şi Austria.

Arbitrajele s-au încadrat în limita bunului-simţ. Au fost greşeli, dar dintre acelea care pot fi numite omeneşti. La un turneu final al lui Euro nici nu se poate întâmpla altfel. Iar dintre jucători, cel puţin până acum, mi-a plăcut în mod deosebit atacantul spaniol David Villa, cel care este golgheterul turneului la ora actuală.

Oricum, până la finalul Campionatului European se mai pot întâmpla multe şi pot apărea şi alte nume. Cred că, după faza grupelor, va începe adevăratul spectacol la Campionatul European.

În fiecare zi, un reputat specialist al fotbalului îşi va publica părerea în acest colţ de pagină.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite