O româncă păzeşte stadionul din Viena!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O româncă păzeşte stadionul din Viena!
O româncă păzeşte stadionul din Viena!

Românca Laura Arseni a plecat de aproape 20 de ani din Hunedoara şi s-a stabilit într-un orăşel în apropiere de Viena. Lucrează în prezent la Aeroportul Internaţional din capitala

Românca Laura Arseni a plecat de aproape 20 de ani din Hunedoara şi s-a stabilit într-un orăşel în apropiere de Viena.

Lucrează în prezent la Aeroportul Internaţional din capitala Austriei, iar pe perioada lui Euro 2008 a fost delegată să asigure, alături de alţi colegi, siguranţa în zona destinată presei la stadionul Ernst Happel, arenă care va găzdui ultimul act al competiţiei.

Laura, în vârstă de 36 de ani, are o poveste interesantă. A ales să plece din România la vârsta de 17 ani şi să‑şi încerce norocul în străinătate. "Eram mică în momentul în care am fugit din ţară. Am plecat cu nişte prieteni şi ne‑am dorit să ajungem în Germania.

Din păcate, am fost nevoiţi să ne oprim în Austria, deşi şi aici am avut ceva greutăţi să intrăm. Noroc cu o familie de români care ne-a ajutat să trecem graniţa, iar de la Viena am fost pe cont propriu", ne-a povestit tânăra.

A schimbat mai multe joburi

La început, lucrurile nu i-au mers ca pe roate şi a fost nevoită să schimbe mai multe locuri de muncă, dar a strâns din dinţi şi a mers mai departe de fiecare dată. "Eram dispusă să fac orice, numai să lucrez şi să fac bani. Nu ştiam să fac prea multe... la început am muncit în casa unui bolivian, apoi într-o fabrică de îmbrăcăminte, la un restaurant grecesc şi tot aşa …"

Cu timpul s-a adaptat la stilul de viaţă al austriecilor. A învăţat limba şi s-a decis că este cazul să facă şi altceva. Ceva mai mult, aşa că a urmat cursuri de perfecţionare pentru a se putea angaja la aeroportul internaţional din Viena.

Câştigă 1.200 de euro pe lună

"Am studiat timp de trei luni. Am trecut prin foarte multe teste şi probe practice până să ajung aici. În cele din urmă am primit vestea că m-au angajat şi de mai bine de un an sunt salariata lor. Nu câştig extraordinar de mult: 1.200 de euro pe lună, în contextul în care lucrez 46 de ore pe săptămână. Mă gândesc foarte serios să fac altceva, că nu este un salariu prea bun, având în vedere că numai chiria şi celelalte cheltuieli ajung cam la 1.200 de euro".

Laura nu se pricepe prea mult la fotbal, dar spune că nu putea refuza această oportunitate: "Nu e nimic diferit faţă de ceea ce fac în aeroport. Este totuşi un alt fel de experienţă, pentru că mai cunosc oameni noi şi sper să fim plătiţi şi suplimentar (râde)".

Îi este dor de casă

Tânăra nu are foarte mult timp liber, dar de fiecare dată vine în ţara ei natală: "Mi se face dor de România. Chiar dacă am şi cetăţenie austriacă, pe care am primit-o după opt ani de stat aici, sunt tot româncă şi nu m-aş simţi nicăieri ca acasă, aşa cum mă simt în România. Din păcate, nu am timp să vin foarte des. Anul trecut am fost de şase ori la Bucureşti şi la mare în Mamaia. Mi-a plăcut foarte mult".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite