Cine sunt misterioşii fugari nord-coreeni?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă nord-coreenii formează cea mai secretoasă delegaţie de la Campioantul Mondial, paradoxal, tocmai ei sunt implicaţi într-un scandal de amploare.

La meciul cu Brazilia din urmă cu câteva zile, banca reprezentativei coreene a avut patru locuri libere. Mulţi ziarişti prezenţi la meciul dintre Brazilia şi Coreea de Nord au observat că jucătorii selecţionatei asiatice nu ies la număr.

Cei patru jucători lipsă au fost de negăsit înainte de meci An Hyok Chol, Kim Myong Won, Kim Kyong Il şi Pak Sung Hyok au fost trecuţi ca absenţi în raportul de joc, aceştia nefiind prezenţi nici măcar în tribună.

Oficialii delegaţiei nord-coreene au refuzat să dea detalii despre lipsa jucătorilor, iar selecţionerul Kim Jong-Hun s-a enervat la conferinţa de presă când a fost întrebat, spunând că nu vorbeşte decât despre joc.

Evident, toţi cei patru fotbalişti joacă în campionatul intern, nord-coreenii având doar trei fotbalişti în lot care joacă în Rusia şi în Japonia, deci care nu ar fi avut motive să fugă tocmai la Campionatul Mondial.

Dintre fugari, Kim Myong Won era deja unul dintre cei mai mediatizaţi jucători nord-coreeni la acest Mondial. Atacantul de 26 de ani al echipei Amrokgang a fost inclus în lot de selecţioner ca portar, pentru a avea un jucător în plus în compatimentul ofensiv. FIFA a aflat şi le-a transmis nord-coreenilor că nu îl pot folosi pe jucător decât ca portar, aşa cum fusese trecut, ceea ce evident nu s-ar fi putut întâmpla. Ca o curiozitate, se pare că Kim Myong Won a jucat în carieră şi portar, fiind expert în apărare penalty-urilor. Inclus „şmechereşte” în delegaţie, fotbalistul a profitat de şansa apărută şi şi-a câştigat libertatea, dând naştere la speculaţii conform cărora includerea sa în lot nu a fost întâmplătoare.

De altfel, este posibil ca el să fi fost cel care i-a instigat şi pe ceilalţi trei fotbalişti să fugă.

Mai există însă o variantă. Din grupul fugarilor, An Chol-Hyok şi  Kim Kyong-Il sunt coechipieri la formaţia Rimyongsu, o echipă modestă, fiind posibil ca ei să fi contribuit cel mai mult la “evadare”. Interesant este că din lot mai făcea parte doar un singur jucător de la echipa menţionată care a ales să rămână în cantonament şi care ar putea fi bănuit că ştia de planurile colegilor săi.

Fuga celor patru este cu atât mai spectaculoasă cu cât nord-coreenii au un regim de cazarmă în cantonamentul din Africa de Sud, neputând discuta cu nimeni din afara delegaţiei. Mai mult, jucătorii s-au aflat în cantonament timp de aproape şase luni, fapt incredibil care i-a izolat de restul lumii.

În ultimiile decenii s-au remarcat prin astfel de gesturi şi sportivii cubanezi, în special boxerii, care au scăpat de regimul comunist de acasă fugind din cantonamente la competiţiile internaţionale.

Înainte de 1989, sportivii români fugeau şi ei de regimul opresiv fie direct din ţară fie profitând de ieşirile în străinătate cu loturile naţionale.

Cei patru jucători care au fugit din cantonament

Kim Myong-Won, atacant/portar, 26 de ani, 31 de selecţii, echipă de club Amrokgang
Kim Kyong-Il, mijlocaş, 21 de ani, 3 selecţii, echipă de club Rimyongsu
Pak Sung-Hyok, mijlocaş, 20 de ani, 3 selecţii, echipă de club Sobaesku
An Chol-Hyok, atacant, 24 de ani, 38 de selecţii, echipă de club Rimyongsu

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite