Mourinho contra Guardiola, două metode opuse de a obţine succesul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diseara este si o confruntare intre doi uriasi antrenori sursa: infodeportes.com
Diseara este si o confruntare intre doi uriasi antrenori sursa: infodeportes.com

Specialişti în sociologie, psihologie sau marketing susţin că El Clasico din seara aceasta se reduce la o confruntare între două personalităţi opuse, cele ale celor doi antrenori.

Cotidianul spaniol Publico a cerut unor experiţi din diferite domenii să analizeze personalităţile şi metodele de lucru ale celor doi antrenori ai momentului: Jose Mourinho, tehnicianul lui Real Madrid şi Pep Guardiola, antrenorul Barcelonei. Concluzia? Cei doi nu puteau fi mai diferiţi de-atât.

Citeşte şi:
Duelul titanilor în fotbalul spaniol

"El Clasico", meciul la care participă întreaga lume


Fac parte dintr-o lume obligată să aibă un punct de referinţă antagonic pentru a se reafirma. "Real Madrid are nevoie de Barça, iar Barça are nevoie de Real. În această necesitate duală, echilibrul de putere trebuie să fie împărţit pentru ca totul să 'curgă' cât mai natural", susţine sociologul Luis Martinez. Sub această cheie de bipolaritate se găseşte El Clasico de luni, de pe Camp Nou.

"Guardiola şi Mourinho şi-au eclipsat cluburile"

Un război redus la o confruntare între două personalităţi. "Anul trecut s-au înfruntat două echipe", mai spune Martinez. "Acum, actorii Ligii sunt, paradoxal, chiar în anul în care Spania are cei mai buni fotbalişti din istorie, campioni ai lumii, doi antrenori".

Citeşte despre invidia italienilor pentru jocul celor mai bune formaţii ale momentului

Care sunt factorii acestei situaţii? Jesus Toribio, expert în studii de piaţă, argumentează rolurile principale deţinute de cei doi tehnicieni prin "victoria produselor faţă de mărci". "Guardiola şi Mourinho au devenit atât de puternici din punct de vedere mediatic, încât Real şi Barça au devenit 'echipele lui...'. În acest duel, cluburile şi-au pierdut din identitate, cum se întâmplă în războiul tehnologic dintre Blackberry şi Iphone. Produsele au lăsat în umbră mărcile: Rim şi Apple", susţine Jesus Toribio.

Guardiola şi Mourinho sunt uniţi de aceeaşi necesitate: de a câştiga. Să termine sezonul sub umbrela trofeelor cucerite. "În plus, amândoi sunt uniţi de dragostea pentru fotbal", explică Juan Carlos Cubeiro, coautor al cărţii "Mourinho versus Guardiola".

"Pep e inductiv, Mou e deductiv"

În orice altceva, sunt antagonici, de la filosofie până la punerea acesteia în scenă. "Pep e inductiv în propunerea sa. A fost un mare jucător şi căpitan şi aplică ceea ce a trăit", susţine Cubeiro. "Mourinho trăieşte fotbalul deductiv, redactându-şi rapoarte despre strategii şi jucători de peste 30 de ani".

Două stiluri de conducere care sunt proiecţii ale propriilor personalităţi. "Mourinho este cel mai mare apărător al proprieri porecle: The Special One. Cineva care se simte diferit şi căruia îi place să nu lase pe nimeni indiferent. În special pe jucători, care ştiu că toate acţiunile lor vor avea consecinţe. Este adeptul politicii recompensei şi pedepsei", susţine Almudena Lopez, psiholog sportiv. "Guardiola, din contră, întăreşte mereu pozitivitatea colectivului", mai spune Lopez. "În afară de Ibrahimovici şi Eto'o nu se cunosc alte confruntări dialectice cu vestiarul. Pep este mai filosof, mai provocator al emoţiilor individuale în intimitate, pentru a dezvolta apartenenţa la grup".

Citeşte pe adevarul.es de ce Mourinho este pentru echipele sale ceea ce este un general pentru o armată şi de ce este considerat un clasic, în timp ce Guardiola este un "avangardist"

Amândoi au putere deplină în cluburile lor. Controlează, planifică, analizează şi decid totul. Aici perspectivele se diferenţează iar. "Fiecare dintre ei este antrenorul adecvat pentru clubul care l-a contractat", declară psihologul Juan Carlos Albaladejo. "Guardiola a impus un model de club în care primează şcoala proprie de fotbal, în care domină sentimentele, amintirile şi apartenenţa. Pep este un punct de referinţă a filosofiei Barcelonei. Mourinho este un guru de care avea nevoie Real Madrid pentru a se simţi din nou important", analizează Almudena Lopez.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite