17 milioane de euro din Liga Campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima participare a celor de la CFR Cluj în cea mai galonată competiţie intercluburi din Europa reprezintă şi salvarea financiară a ardelenilor, care vor să repete reţeta cel puţin doi ani la rând. Iuliu Mureşan este convins că echipa sa va reedita la vară succesul din sezonul precedent şi spune că, dacă ardelenii vor mai participa de două ori la rând în Ligă, clubul se va autofinanţa.

În plină criză financiară, gruparea din Gruia are venituri pentru acest sezon de aproape 17 milioane de euro. După propriile declaraţii, CFR Cluj este cel mai stabil club din Liga I, din punct de vedere financiar.

Preşedintele campionilor, Iuliu Mureşan, explică, printre altele, de ce a mizat tot pe Trombetta, de ce crede într-un nou titlu şi de ce echipa sa va face performanţă în Europa.

Adevărul: Cum resimţiţi criza financiară?

Iuliu Mureşan: Sincer? Deloc. Deja, clubul produce bani. Avem venituri de 17 milioane de euro în acest sezon. 8,4 milioane de euro am luat din Ligă, o mare parte din bani fiind deja viraţi în contul nostru.

Mai avem de încasat, în martie, o ultimă tranşă. Trei milioane de euro sunt rezultate din biletele vândute şi încă două milioane şi ceva din transferuri.

Restul până la 17 milioane vin din sponsorizări, publicitate şi altele. Dacă vom mai intra în Liga Campionilor, vom fi pe profit în următorii ani.

Care este strategia CFR-ului în plin scandal?

Să ne concentrăm asupra titlului. La noi este linişte, aşa că putem să ne vedem de treabă. E o diferenţă de şase puncte, care poate fi uşor recuperată.

Poate Trombetta să atingă obiectivul după ce iniţial l-aţi concediat?

Am mizat pe stabilitate. Trombetta e un antrenor foarte bun. Noi am avut câteva lucruri să-i reproşăm, la un club cu pretenţiile noastre este normal. Sper că a învăţat din greşeli.

Concret, este vorba de parcursul în campionat, nu de cel din Ligă. A pierdut nişte puncte aiurea din cauza unor greşeli profesionale.

Care sunt acestea?

A mizat pe un grup de 12 jucători pe care i-a folosit şi în Ligă, şi în campionat. Cred că i-a fost frică să nu piardă pe mâna unor rezerve, dar a pierdut pe mâna unor titulari obosiţi.

De exemplu, Alcantara este un fotbalist care trebuia folosit mai mult. Dar am analizat mai bine munca lui Trombetta şi, după ce am pus în balanţă plusurile şi minusurile, am decis să continuăm cu el.

Nu lipsa unei variante de antrenor a fost motivul, pentru că ofertele de la impresari practic ne-au blocat faxul. Şi era vorba de nume mari în Europa. 

CFR Cluj este acuzat că ar fi influenţat rezultatul meciului cu U Cluj, şi totuşi doar Steaua este implicată în cazul „Valiza“...
Cei care sunt acum strânşi cu uşa încearcă probabil să arunce cu noroi şi în clubul nostru, dar noi nu am recurs niciodată la practici care să ajungă sub incidenţa legii.

Nu ne interesează dacă cei de la Steaua sau alţii vor să sugereze că noi am fi încercat ceva necurat la acel meci. Dacă ar fi fost aşa, noi am fi fost cercetaţi de DNA, nu ei.

S-a evidenţiat faptul că jucătorii de la CFR ar fi fost prieteni cu cei de la U Cluj şi ar fi putut să cadă la o înţelegere privind acea partidă, este ceva adevărat?

Nu erau ei chiar aşa prieteni. În plus, dacă se sugerează ideea de blat, astfel de lucruri nu le fac fotbaliştii. Conducătorii blătuiesc meciurile.

Cum puteau jucătorii noştri să le spună celor de la U Cluj să se dea la o parte? Mai ales că se pare că fotbaliştii de la U Cluj ar fi avut o primă consistentă dacă ne încurcau atunci. Eu şi Arpad Paszkany suntem curaţi. Alţii, în schimb, au fost prinşi cum dădeau telefoane ca să „rezolve“ partida.

Credeţi că se va ajunge la vreun rezultat cu această anchetă?

Eu aşa sper. Ne dorim un fotbal curat, nu unul plin de murdării în care telefoanele şi valizele să conteze mai mult decât şuturile la poartă.

30 de milioane de euro a încasat Steaua, în trei ani

Gruparea din Ghencea a beneficiat din plin de cele trei participări consecutive în Liga Campionilor. Steaua a încasat aproape 30 milioane de euro din ultimele trei sezoane, banii venind de la UEFA şi din vânzările de bilete. Cea mai „grasă“ reţetă au reuşit-o în primul sezon, când au acumulat cinci puncte în grupă şi au avut stadionul plin cu Real Madrid, Lyon şi Dinamo Kiev.

 Au încasat atunci circa 12 milioane de euro cu totul. Sezonul următor a fost mult mai slab, veniturile fiind de circa 8 milioane de euro. În acest sezon, Steaua are venituri din Liga Campionilor de aproape 10 milioane de euro.

Prette, în locul lui Trică

Plecarea lui Eugen Trică la Anorthosis Famagusta a lăsat un gol în linia mediană a celor de la CFR Cluj. Preşedintele Iuliu Mureşan spune însă că are soluţii: „Sanchez Prette este un jucător foarte bun pe care ne vom baza în retur. Cred că îl va înlocui cu succes pe Trică.

Nu a jucat până acum din cauza unei perioade mai lungi de adaptare de care a avut nevoie, dar şi pentru că nu a fost utilizat cum trebuie de antrenor. Nu excludem şi aducerea unui alt jucător pe acest post, dar cred că Prette va fi titular în locul lui Trică. El îi va prelua responsabilităţile în teren.“

Încasări din Liga Campionilor

sezonul 2006-2007    Steaua    5p    12 milioane de euro
sezonul 2007-2008    Steaua    1p    8 milioane de euro
sezonul 2008-2009    Steaua    1p    11 milioane de euro
CFR    4p    12,4 milioane de euro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite