UPDATE Fotbalul italian, după gratii. Moggi, condamnat la 5 ani de ÎNCHISOARE! Vezi ce spune ex-patronul lui Juventus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotbalul italian este în stare de şoc după ce s-a aflat soarta celor implicaţi în scandalul Calciopoli.Dincolo de pedepsele sportive, care au fost demult aplicate, precum retrogradarea mareului Juventus, acum a venit rândul instanţei. Iar măsurile sunt extrem de drastice.

UPDATE ORA 13.55  Mogii încă mai speră să nu petreacă mai mult de cinci ani la închisoare, dar nu este convins că i se va reduce pedeapsa. „A fost o dezizie luată de mult timp. Voi face apel, sperând într-o justiţie adevărată. Dacă nu, mă voi baza pe justiţia divină. Aceasta a fost doar prima rundă, mă voi bate în continuare pentru drepturile mele", a reacţionat Luciano Moggi.

Tribunalul din Napoli a încheiat marţi seară „cazul Calciopoli“, când a anunţat şi deciziile, unele fără precedent în fotbalul italian. De departe, cea mai importantă decizie este cea dictată împotriva lui Luciano Mogii, fostul patron al lui Juventus, care trebuie să ispăşească cinci ani şi patru luni de închisoare.

Moggi a fost condamnat pentru instigare în vederea săvârşirii de infracţiuni. „Astăzi nu vreau să spun nimic, nu vreau să fac glume", a spus Moggi imediat după aflarea sentinţei

De asemenea, fostul arbitru Pairetto a primit un an şi 11 luni iar Paolo Bergamo, fostul şef al arbitrilor din Italia,  trei ani şi opt luni.

Della Valle şi Lotito au fost condamnaţi pentru alte infracţiuni şi au primit câte un an şi trei luni de închisoare.

Iată şi care au fost deciziile luate pe plan sportiv:
JUVENTUS a fost retrogradată în Serie B şi a fost depunctată (9 puncte). De asemenea, i s-au retras titlurile din 2005 şi 2006, a fost exclusă din Liga Campionilor 2006-2007, iar trei meciuri le-a disputat cu porţile închise în campionat

MILAN a fost depunctată cu 30 de puncte în sezonul 2005-2006 şi a primit un meci cu porţile închise în campionat

FIORENTINA a fost exclusă din ediţia 2006-2007 a Ligii Campionilor şi a trebuit să dispute două meciuri cu porţile închise în campionat

LAZIO a fost exclusă din ediţia 2006-2007 a Ligii Europa şi a primit două meciuri cu porţile închise în campionat

REGGINA a încasat o amendă de 60.000 de euro. Preşedintele clubului, Pasquale Foti, a primit şi el o amendă 18.000 de euro, dar a fost suspendat din fotbal pe o perioadă de doi ani şi jumătate

Tot atunci, Justiţia sportivă a dat şi alte sentinţe individuale. Astfel, Luciano Moggi, considerat capul reţelei, a fost exclus pe viaţă din fotbal. La rîndu-le, fraţii Diego şi Andrea Della Valle, patronii Fiorentinei, au primit suspendări de trei ani şi nouă luni, respectiv 3 ani din fotbal. Adriano Galliani, vicepreşedintele Milanului, s-a ales şi el cu 5 luni suspendare, iar patronul lui Lazio, Claudio Lotito, a luat doi ani şi jumătate suspendare.

Preşedintele federaţiei la acea vreme, Franco Carraro, a demisionat din funcţie, şi cei care desemnau arbitrii, Paolo Bergamo şi Pierluigi Pairetto, au fost îndepărtaţi din fotbal. "Fluieraşii" implicaţi au fost scoşi din arbitraj, iar unii condamnaţi la închisoare.

Şi în Poloniam s-a tăiat în carne vie

Şi în Polonia a existat un caz asemănător. Trei arbitri au fost arestaţi, în urma anchetei asupra meciurilor trucate din Liga a 3-a, în sezonul 2004-2005.
Doi dintre suspecţi oficiază acum in prima liga, si cel de-al treilea în divizia secundă, dar deocamdată nu se ştiu numele acestora.
Acest caz, ca şi altele, au pătat în timp imaginea fotbalului polonez. Poliţia a declanşat 12 anchete, începând din 2005, fiind inculpate 400de persoane, printre care jucători, preşedinţi de cluburi şi arbitri. Pedepsele dictate au fost extrem de aspre. S-a mers până la patru ani de închisoare, la care s-au mai adăugat amenzi consistente.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite