Ce să înveţe Piţurcă de la Luis Aragones?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul tricolorilor a lipsit de la adunarea selecţionerilor găzduită de UEFA

După ce a chiulit de la Comitetul Executiv al FRF, Piţurcă nu a participat la simpozionul UEFA. În schimb, campionul european Aragones a fost prezent.

Adunarea de la Viena a avut ca scop schimbul de experienţă al selecţionerilor după Campionatul European din această vară. România a fost reprezentată la Viena de directorul şcolii federale de antrenori, Mircea Rădulescu, şi de secundul naţionalei, Ştefan Iovan.

Selecţionerul Victor Piţurcă a lipsit de la întrunire fără să dea explicaţii. „A fost un simpozion la care ar fi trebuit să vină selecţioneri din 53 de ţări. Nu ştiu de ce nu a venit Piţurcă. Pe mine m-a anunţat cu o săptămână înainte că trebuie să merg”, a precizat Iovan. Nici selecţionerul Franţei, Raymond Domenech, nu a onorat întrunirea. Cei doi antrenori, cu poziţii şubrede pe băncile tehnice ale echipelor lor, se vor înfrunta la Constanţa, pe 11 octombrie, în preliminariile pentru CM 2010.

Naţionala este ruptă la mijloc

Din Grupa a 7-a a preliminariilor pentru CM 2010, doar selecţionerii Karel Bruckner (Austria) şi Radomir Antici (Serbia) au participat la eveniment. La simpozion s-a vorbit, printre altele, despre importanţa liderului din teren în evoluţia unei echipe. Mircea Rădulescu a precizat că echipa României se află într-o criză accentuată de mijlocaşi ofensivi.

„Stăm prost la acest capitol. Echipa este ruptă la mijloc, unde avem doar fotbalişti care dau pase lateral şi înapoi. Jucătorii nu intră în combinaţii. E criză mare. Mutu nu poate fi lider pe teren, pentru că el este atacant şi are nevoie de un servant pentru a fi periculos”, a precizat tehnicianul. UEFA ia în calcul şi unele modificări ale regulamentului. Astfel, în viitorul apropiat, antrenorii ar putea să efectueze a patra înlocuire, dacă meciul ajunge la cele două reprize de prelungiri.

Contraatacul, soluţia preferată

Principala concluzie trasă de specialişti după analizarea partidelor de la Euro 2008 a fost că majoritatea echipelor au mizat pe cartea contraatacului. Aproximativ 40 la sută din golurile marcate din acţiune la Euro au fost înscrise pe contraatac.

Rădulescu a spus că, la nivelul jocului, Liga I se află în progres: „Fotbalul de la noi are semne bune, dar sunt prea mulţi fotbalişti străini. Noi tindem spre 50 la sută străini. Am vorbit cu un oficial al federaţiei belgiene şi mi-a spus că la ei 75 la sută sunt străini. De aceea Belgia a dispărut din fotbalul mare”.

Au primit sfaturi de la Parreira

Selecţionerul care a triumfat la Mondialul din 1994 cu naţionala Braziliei, Carlos Alberto Parreira, a ţinut o prelegere în care şi-a expus filozofia sa în antrenorat. „Nu există un manual pentru succes. Eu am o filozofie proprie. Dacă schimbi mereu sistemul de joc, nu ajungi nicăieri.

 Apoi, trebuie să ai o echipă formată din jucători care împărtăşesc aceleaşi ţeluri. Ca antrenor, trebuie să-mi păstrez calmul atât pe bancă, cât şi în relaţia cu presa. Dacă un tehnician îşi pierde cumpătul nu mai poate lua deciziile corecte”, a spus Parreira în cadrul prelegerii ţinute la Viena.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite