„Cel mai frumos debut”!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a jucat pentru prima oră la naţională în 1972, la ultima victorie a României împotriva Franţei, scor 2-0. Succesul a fost înregistrat într-un amical. Pe 8 aprilie 1972, s-a consemnat ultimul succes al ”tricolorilor” în faţa echipei Franţei. A fost un meci special pentru actualul şef al FRF.

Mircea Sandu nu uită victoria României în faţa naţionalei ”Cocoşului galic”, chiar dacă rezultatul, 2-0, datează din 1972 şi a fost înregistrat într-un meci amical.

Partida cu Franţa a fost pentru boss-ul federal una cu totul specială, pentru că atunci a debutat la prima reprezentativă. ”Cred că o să-mi amintesc acel meci cât voi trăi. Ştiu că au trecut mai bine de 36 de ani de atunci, dar vă spun sincer, dacă mă chinuiesc puţin, îmi amintesc absolut tot ce am făcut în acea zi”, ne dezvăluie Mircea Sandu.

”Am avut emoţii teribile, era şi normal. Erau emoţiile unui debut la naţională, într-o echipă cu superjucători ca Iordănescu, Dinu, Dembrovschi sau Nicolae Lupescu. Ţin minte că meciul s-a disputat undeva în jurul Paştelui, în Ajun chiar, dacă nu mă înşel”, povesteşte cel care sâmbătă va întâlni Franţa din postura de preşedinte de federaţie.

”Naşu” a evoluat bine contra selecţionatei din Hexagon şi a primit laudele antrenorului său: ”Debutul meu a fost mai mult decât emoţionant, dar am evoluat bine. Antrenorul de atunci, Angelo Niculescu, m-a încurajat mult”.

Şapca lui Carnus

Mircea Sandu ne-a dezvăluit că a fost impresionat de echipa de vedete a francezilor şi a mărturisit că l-a remarcat pe goalkeeperul ”cocoşului galic”: ”În poarta lor stătea Georges Carnus, unul dintre jucătorii lor mari de tot. Îmi amintesc şi acum când am dat mâna la începutul jocului. Avea o şapcă foarte interesantă pe cap, cadrilată…”.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a mai jucat împotriva Franţei, însă cea de-a doua întâlnire a fost un eşec usturător, 0-4: ”În 1975 am pierdut la scor, dar pentru mine cea mai importantă este victoria de la debut. Sper să reeditez, cu naţionala de acum, succesul din urmă cu 36 de ani”.

Întâlnirile dintre România şi Franţa

Victoria înregistrată în 1972 a fost ultima a românilor în faţa francezilor, fiind urmată de cinci înfrângeri şi de două remize. România a evouluat atunci în formula: Răducanu – Sătmăreanu, N. Lupescu, Dinu, Deleanu (46 N. Ionescu) – I. Dumitru, Nunweiller – Lucescu, Dembrovschi, M. Sandu (46 Domide), Iordănescu. Antrenor: Angelo Niculescu

9 iunie 2008 ......................    România-Franţa ................    0-0 (o)
13 februarie 2002 ...........    Franţa – România .............    2-1 (a)
10 iunie 1996 .....................     Franţa – România .............    1-0 (o)
11 octombrie 1995 ...........    România - Franţa ..............    1-3 (o)
8 octombrie 1994 ...........    România - Franţa ..............    0-0 (o)
3 decembrie 1975 ...........    Franţa – România ..............    4-0 (a)
23 martie 1974 ...................    Franţa – România .............    1-0 (a)
8 aprilie 1972 ......................    România - Franţa ..............    2-0 (a)
28 aprilie 1970 ...................    Franţa – România .............    2-0 (a)
28 aprilie 1968 ..................    Franţa – România ..............    1-0 (a)
22 martie 1967 ..................    Franţa – România ..............    1-2 (a)
12 iunie 1932 .......................    România - Franţa ............    6-3 (a)

(a)=amical, (o)=oficial

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite