Model pentru România? Blaturile din fotbalul spaniol se vor pedepsi cu închisoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hercules Alicante a fost prinsă în sezonul trecut "trântind" un meci cu Cordoba (4-0), meci în care a marcat şi Dănciulescu
Hercules Alicante a fost prinsă în sezonul trecut "trântind" un meci cu Cordoba (4-0), meci în care a marcat şi Dănciulescu

Cu o legislaţie momentan deficitară în acest domeniu, al fraudei sportive, ca şi România, Spania a luat măsuri. Din 23 decembrie va intra în vigoare reforma Codului Penal, care prevede pedepse de la şase luni la 4 ani pentru meciuri trucate, suspendări din viaţa sportivă până la şase ani şi amenzi de peste 5 milioane de euro.

"Sezonul trecut, o echipă de Segunda a oferit 300.000 de euro alteia pentru a ceda meciul direct. Jucătorii au refuzat, dar ulterior frauda le-a ieşit şi mai ieftină: au ajuns 100.000 de euro portarului", a povestit ieri Serafin Castro, comisarul şef al Unităţii de Delincvenţă Specializată şi Violentă. Cei implicaţi, afaceristul Enrique Ortiz, principalul acţionar al lui Hercules Alicante, şi jucători ai echipelor Cordoba şi Salamanca, au fost înregistraţi de către investigatori şi "blaturile" lor au răsuflat în presă. Cu toate astea, judecătorii s-au trezit pe un drum închis. Frauda sportivă nefiind o infracţiune, nu s-a putut acţiona contra acestora din punct de vedere penal. Inclusiv sancţiunea sportivă a fost imposibil de aplicat, fără nişte probe obţinute pentru alt caz. Această situaţie s-a schimbat sau, mai bine zis, se va schimba pe 23 decembrie, când va intra în vigoare reforma Codului Penal, scrie El Pais.

Amenzi exorbitante pentru meciuri aranjate

Începând cu acea dată, vânzarea de meciuri va fi o infracţiune de corupţie între particulari, urmând a fi pedepsită cu închisoare între şase luni şi patru ani, suspendări din viaţa sportivă pe perioade de la 1 la 6 ani şi amenzi de până la 5,48 milioane de euro. Va fi suficient să se producă tentativa de cumpărare a unui meci, nu este necesar să se şi consume tranzacţia.

Noua reglementare, transpunere a unei directive a Uniunii Europene din 2003, va uşura procesul de pedepsire a partidelor trucate, dar şi a pariurilor ilegale şi oricărei alte forme de corupţie sportivă. Dar nu va incrimina şi primele de joc acordate terţilor. Deşi regulamentele sportive interzic această practică, noua infracţiune cere ca infractorul să nu-şi îndeplinească sarcinile profesionale, adică în cazul fotbalistului să joace cât mai bine. Primele, spune legea, îl fac de fapt pe fotbalist să îşi exercite şi mai bine munca.

Citeşte pe adevarul.es de ce lacunele din lege îi vor face pe patronii de cluburi "imuni" la noul Cod Penal şi ce sporturi nu au statut profesionist în Spania şi nu vor intra sub incidenţa acestei legi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite