Ne fluieră "italianul" Massimo Busacca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UEFA a trimis la meciul România - Olanda un arbitru din partea italiană a Elveţiei. Coincidenţă: în celălalt meci al grupei joacă "squadra azzurra" Centralul de 39 de ani este născut

UEFA a trimis la meciul România - Olanda un arbitru din partea italiană a Elveţiei. Coincidenţă: în celălalt meci al grupei joacă "squadra azzurra"

Centralul de 39 de ani este născut în localitatea Bellinzona, în apropiere de graniţa cu Italia, fiind pe jumătate conaţional cu Del Piero, iar limba sa maternă fiind cea a lui Dante.

Busacca vorbeşte fluent alte patru limbi: engleza, franceza, germana şi spaniola. Este arbitru FIFA din 1999, iar cel mai important meci al carierei sale de până acum este finala Cupei UEFA din 2007 dintre Espanyol Barcelona şi FC Sevilla.

Busacca, de două ori în România

Prima dată a oficiat la partida Steaua - Villarreal (scor 0-0), la 16 martie, din prima manşă a optimilor de finală ale Cupei UEFA, partidă care a fost reprogramată din cauza viscolului din ziua în care trebuia să se dispute partida iniţial, unde a avut o prestaţie foarte bună.

La finalul meciului, Busacca a fost certat de antrenorul Stelei, Walter Zenga, acesta reproşându-i că i-a dezavantajat de câteva ori pe fotbaliştii din Ghencea şi că nu a prelungit jocul mai mult. La puţin timp după întâlnirea din Cupa UEFA, în luna aprilie, arbitrul elveţian a fost solicitat de FRF, preşedintele CCA fiind la acea dată Ion Crăciunescu, să conducă derby-ul Steaua - Dinamo, terminat cu scorul de 1-0, gol Nicolae Dică.

Massimo Busacca a arbitrat la Campionatul Mondial din Germania 2006 şi face parte din centralii selecţionaţi pentru a oficia la următorul turneu final mondial din Africa de Sud 2010. În partidele internaţionale arbitrate în sezonul 2007-2008, centralul nu a acordat niciun cartonaş roşu, având o medie de trei "galbene" de meci.

Discipol al lui Urs Meier

Massimo Busacca este urmaşul unui alt arbitru elveţian celebru, Urs Meier, iar amintirile românilor legate de acesta din urmă nu sunt deloc plăcute. Meier a arbitrat partida Danemarca - România (scor 2-2) din preliminarile Campionatului European din Portugalia 2004.

Pentru faptul că a acordat un penalty gratuit gazdelor şi a prelungit meciul până ce danezii au reuşit să înscrie golul egalizator, arbitrul a primit mii de mesaje ameninţătoare pe e-mailul personal.

Crăciunescu: "Este echilibrat şi corect"

Amintirile lui Ion Crăciunescu, fost observator şi instructor UEFA, despre Massimo Busacca sunt favorabile arbitrului elveţian.

"Îl cunosc încă de la începuturile sale de arbitru internaţional. I-am făcut un raport foarte bun când începuse să urce în ierarhiile de la UEFA. Am avut o relaţie de colaborare foarte bună cu el. Este un arbitru echilibrat şi corect. La acest nivel nu poate să facă greşeli intenţionate", ne-a precizat Crăciunescu.

9 ani

- au trecut de când arbitrul elveţian se află pe lista FIFA

Ovrebo le-a cerut scuze italienilor

Arbitrul norvegian Tom Henning Ovrebo le-a cerut scuze italienilor, în numele brigăzii pe care a condus-o, pentru anularea eronată a golul atacantului Luca Toni la meciul cu România.

"Nu e nimic de discutat. Am greşit la golul anulat al lui Toni şi am spus acest lucru şi Comisiei de Arbitri a UEFA", a declarat centralul norvegian.

Conform ziarului italian "Gazzetta dello Sport", în urma acestei erori grave, brigada norvegiană ar putea să nu mai oficieze niciun meci la Euro.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite