În căutarea gloriei pierdute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În căutarea gloriei pierdute
În căutarea gloriei pierdute

Rusia şi Spania aşteaptă de peste două decenii o nouă calificare în ultimul act al Campionatului European. Semifinala se va juca azi la Viena, de la ora 21.45 Spaniolii şi ruşii sunt

Rusia şi Spania aşteaptă de peste două decenii o nouă calificare în ultimul act al Campionatului European. Semifinala se va juca azi la Viena, de la ora 21.45

Spaniolii şi ruşii sunt cele mai ofensive echipe de la Euro. Naţionala lui Hiddink va fi susţinută de o galerie de 6.200 de oameni, mulţi dintre ei venind cu avioane puse la dispoziţie de autorităţi.

De la destrămarea URSS-ului, ruşii nu au mai ajuns într-o semifinală de campionat european sau mondial.
Fosta putere fotbalistică a câştigat prima ediţie a CE în 1960, fiind apoi finalistă în 1964, 1972 şi 1988. În schimb, Spania a câştigat campionatul european în 1964, după o finală cu URSS, scor 2-1, pentru ca în 1984 să piardă finala în faţa Franţei.

La acest turneu final din Austria şi Elveţia, Spania este echipa care a tras cele mai multe şuturi la poartă (84) şi cele mai multe pe poartă (33), marcând opt goluri. În schimb, rusul Roman Pavliucenko este jucătorul cu cele mai multe şuturi la poartă (24), în timp ce primul spaniol este David Villa (16).

Până în acest moment, Spania şi Rusia s-au întâlnit de opt ori, palmaresul fiind favorabil ibericilor cu cinci victorii, două remize şi o înfrângere. "Spania este o echipă foarte asemănătoare Rusiei, şi ei vor să joace fotbal. Dar dacă reuşesc să conducă 1-0, după câte am văzut, se retrag şi joacă pe contre. Spania este favorită, dar asta nu înseamnă că sunt şi victorioşi", a declarat Guus Hiddink.

Suporterii ruşi vin gratis la meci

După ce oficialii UEFA au critiat Rusia pentru locurile goale de la sfertul cu Olanda, oamenii de la Kremlin au luat măsuri.

Astfel, câteva sute de suporteri ruşi vor călători gratis la Viena pentru a asista la semifinala din această seară. "Am decis să suportăm costul curselor charter. Vom pune la dispoziţie cinci avioane ale companiei Aeroflot, plătite de federaţia rusă de fotbal şi sponsori, cu sprijinul administraţiei prezidenţiale", a anunţat ieri ministrul rus al sportului, turismului şi tineretului, Vitali Mutko.

Pentru jocul de astăzi, ruşii au primit 6.200 de bilete, care au fost puse în vânzare la Moscova şi Viena.

Fanii Spaniei se rad în cap

Ziarul "Marca" a notat că peste 10.000 de suporteri spanioli au promis că se vor rade în cap dacă echipa lor naţională de fotbal va câştiga EURO 2008.

"Dacă faceţi parte dintre cei ce cred că Spania va triumfa, radeţi-vă capul alături de noi", a fost mesajul unui grup de fani spanioli care au renunţat deja la podoaba capilară şi care s-au lăsat fotografiaţi de "Marca". Cotidianul va recompensa prin tragere la sorţi cu câte o cameră video un număr de 20 suporteri care participă la această campanie.

6.200 de bilete

- vor intra în posesia suporterilor ruşi la meciul din această seară

Spania este o echipă asemănătoare Rusiei. Este favorită, dar asta nu înseamnă că sunt deja învingători
Guus Hiddink,
antrenor Rusia

Astăzi, ora 21.45 (TVR 1)

Rusia - Spania

Stadion: Ernst Happel (Viena)

RUSIA: Akinfeev - Aiukov, Ignaşevici, Berezuţki, Jirkov - Saneko, Semak, Zirianov, Semşov, Arşavin - Pavliucenko. Antrenor: Guus Hiddink

SPANIA: Cassilas - Sergio Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila - Silva, Fabregas, Senna, Iniesta - Fernando Torres, David Villa. Antrenor: Luis Aragones

Arbitru: Frank de Bleeckere (Belgia)

O să întâlnim una dintre cele mai bune echipe din competiţie. O să fie greu, dar ne gândim numai la cum să ajungem în finală.
Luis Aragones,
antrenor Spania

Spania joacă în galben

În semifinala din această seară, Rusia este considerată drept echipă-gazdă, astfel că naţionala lui Hiddink a decis să evolueze în tradiţionalul echipament roşu.

În aceste condiţii, Spania va evolua în galben, culoare despre care ibericii cred că le aduce ghinion. Mai mult, selecţionerului Aragos nu îi place deloc galbenul, dar a acceptat situaţia.

"Eu sunt obişnuit să joc în galben, aşa că nu-mi fac probleme", a afirmat mijlocaşul echipei Villarreal, Marcos Senna.

La acest turneu final, România a evoluat în echipamentul de rezervă la partida cu Olanda, iar trupa lui Piţurcă a ieşit învinsă de pe teren, scor 0-2.

Arşavin şi Casillas, vedetele semifinalei de azi

Andrei Arşavin şi Iker Casillas sunt vedetele naţionalelor care se întâlnesc în această seară. Interesant este faptul că ambii jucători au evoluat la o singură echipă în cariera lor.

Arşavin s-a format ca jucător la Zenit St. Petersburg şi încă joacă la actuala câştigătoare a Cupei UEFA. În aceeaşi situaţie este şi Casillas, cel care a jucat numai la Real Madrid, iar după ce a apărat două lovituri de la 11 metri în jocul cu Italia, a devenit eroul Spaniei.

Evoluţia lui Arşavin de până acum a atras atenţia marilor cluburi din străinătate, astfel că cei de la Zenit au fost nevoiţi să-i mărească leafa atacantului, care acum câştigă trei milioane de dolari pe sezon.

"Îmi pare rău că nu l-am văzut când avea 21 sau 22 de ani. După Euro cred că va fi cumpărat de vreo echipă din Anglia sau Italia. Va dori să evolueze în cele mai bune campionate pentru că este un jucător senzaţional", a spus Arsene Wanger.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite