Ziua în care Bucureştiul a vorbit spaniolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fanii lui Atletico Madrid şi Athletic Bilbao au invadat Capitala. Au luat la rând barurile, au băut, au cântat, s-au plimbat prin oraş, iar seara au colorat „Arena Naţională“ la finala Ligii Europa.

Marea debarcare spaniolă, începută încă de marţi, şi-a atins apogeul ieri. Încă de la prima oră a dimineţii, „roiul"de avioane cu suporteri iberici a început să „zumzăie"deasupra Aeroportului Otopeni.

47 de aeronave din Spania au venit special cu destinaţia finala Ligii Europa. Fanii au fost „înghiţiţi"imediat de autocare care i-au dus direct în cele două fan-zone-uri.

Suporterii lui Bilbao au avut zona rezervată în Piaţa Constituţiei, unde au fost montate patru corturi imense, o scenă şi patru ecrane uriaşe. Fanii lui Atletico Madrid au beneficiat de un spaţiu mai mic, în Piaţa George Enescu, lângă Ateneul Român.

Iniţial erau amplasate două ecrane, care au fost însă luate de acolo, pe motiv că sunt prea puţini suporteri! Fanii madrileni au putut însă juca fusbal şi chiar minifotbal pe un teren cu iarbă sintetică.

A venit şi Vicente del Bosque

Însă focarul distracţiei pentru fanii spanioli a fost Centrul Istoric al Bucureştiului. Aceştia au ocupat practic barurile şi terasele, care s-au colorat instant în alb şi roşu. Deşi suporterii celor două echipe s-au amestecat printre beri şi pahare cu whiskey, nu a avut loc niciun incident major. Au cântat, au dansat, au strigat chiar şi „Mitică, la puşcărie!"la îndemnul unor microbişti români din zonă.

În acest timp, soseau şi invitaţii oficiali. Prinţul Felipe al Spaniei, cel care a decernat trofeul, a aterizat în jurul prânzului în România, după care a fost invitat la un dineu de gală. De asemenea, nu putea lipsi de la acest meci selecţionerul naţionalei Spaniei, Vicente del Bosque, aflat pe lista de oaspeţi a lui Atletico Madrid.

Trofeul Ligii Europa, format din panouri

La stadion, lucrurile au început să se mişte încă de după-amiază. Porţile s-au deschis de la 18.45, atunci când aşteptau deja acolo mai multe mii de fani. Uşor-uşor, „Arena Naţională" a absorbit marea de suporteri, iar când festivitatea pregătită de organizatori stătea să înceapă, tribunele erau aproape pline.

Spectacolul de dinaintea jocului a debutat cu 350 de tineri având steaguri în culorile roşu, negru şi albastru şi 56 de panouri cu echipele eliminate de-a lungul sezonului din Liga Europa. Panourile au fost împărţite în două grupe de câte 27 de bucăţi, care au pornit de la cele două porţi şi s-au întâlnit la jumătatea terenului.

Apoi, au format un dreptunghi de opt pe şapte panouri mari, care au format imaginea trofeului Ligii Europa. Prezentatorul Silviu Andrei, de la Radio Zu, a încălzit atmosfera, iar finala putea să înceapă. 

30 de mii de suporteri au venit la Bucureşti. 21.500 dintre ei au avut bilete, 12.500 ai lui Bilbao şi 9.000 ai lui Atletico Madrid.

"A ieşit mai bine decât mă aşteptam. Am arătat că nu suntem cu nimic mai prejos decât alte capitale."

Sorin Oprescu primarul Capitalei

Finala noastră, în presa internaţională

- „El Mundo Deportivo": „Capitala României a devenit oraş spaniol pentru două zile".

- „Sport": „Bucureştiul este tot o sărbătoare"

- „Marca": „Bucureştiul atrage privirile întregii Europe".

- „As": „Naţional Arena e cotat de UEFA la patru stele. Merită. În Europa de Est e întrecut doar de noul şi luxosul stadion din Varşovia".

- „O Jogo": „Toată lumea din Bucureşti s-a implicat în organizarea acestui eveniment şi merită salutată".

- „Corriere dello Sport": „Românii sunt mândri de Naţional Arena şi au de ce. E frumos, cochet şi seduce din prima".

- „L'Equipe": „Probabil, gazonul e mai bun decât la meciul cu Franţa".

Au terminat toată băutura din cluburi

După ce au terminat distracţia în Centrul vechi, fanii lui Bilbao au testat şi cluburile din Capitală. Unul dintre cele mai căutate localuri a fost Bellagio, acolo unde şi-au dat întâlnire 1.700 de suporteri, plus câţiva oficiali ai grupării basce.

Aceştia din urmă au rezervat câteva mese VIP şi au comandat numai băuturi fine, şampanie Dom Perignon şi Moet. Fanii, veniţi îmbrăcaţi în tricourile lui Bilbao, au „dat iama" în proviziile de bere, gin tonic şi whiskey, pe care le-au terminat în câteva ore, forţându-i pe cei din club să mai facă o aprovizionare spre dimineaţă. Unul dintre suporteri a venit chiar cu un leu din pluş uriaş, simbolul formaţiei lui Bielsa.

Fanii lui Bilbao, care au strigat non-stop sloganurile echipei favorite, au avut prilejul să cunoască şi partea frumoasă a Bucureştiului. Mai multe animatoare au încins spiritele printre basci, care s-au urcat alături de ele pe mese, elanul fiindu-le potolit doar de bodyguarzi. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite