„Zicu va fi apt total abia peste trei luni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Niculae, preparatorul fizic al echipei Dinamo, spune că atacantul va avea capacitatea fizică maximă doar din campionatul viitor. Folosirea prematură a lui i-ar putea dăuna grav. După un an în care şi-a văzut doar la televizor coechipierii jucând, Ianis Zicu s-a putut bucura din nou. Pentru că a revenit pe gazon într-un meci oficial, dar şi pentru golul marcat.

Unul dintre oamenii care l-au ajutat enorm pe Ianis să-şi revină după accidentarea de la genunchiul drept este Constantin „Sensei“ Niculae, preparatorul fizic al echipei Dinamo şi, totodată, tatăl atacantului Marius Niculae, cel care i-a pasat decisiv lui Ianis Zicu la gol. Fostul campion european de judo a lucrat enorm cu Zicu.

„După refacerea din punct de vedere medical, Ianis a făcut mult timp, separat, alergări de diverse tipuri“, a precizat Niculae pentru „Adevărul“. „La ora actuală, Zicu este la 80 la sută din capacitatea sa la efortul fără minge şi doar la jumătate în regimul de joc“, a adăugat preparatorul.

Exerciţii fizice pentru toată viaţa

„Sensei“ Niculae estimează că abia peste trei luni machedonul va reveni la capacitatea maximă de efort, după entorsa gravă suferită la genunchiul drept în 2007.

„Practica mi-a demonstrat că perioada de recuperare după o asemenea accidentare este egală cu cea în care fotbalistul a stat. Exerciţii de forţă pentru acel picior va trebui să facă toată viaţa cât va juca fotbal, pentru a avea masa musculară necesară evitării unei recidive“, a completat Constantin Niculae. Antrenorul Costel Orac, fost atacant dinamovist, a fost de părere că Zicu trebuia să aibă răbdare.

„Ianis nu trebuie să forţeze. Are dorinţă mare de a juca, dar este necesar să aibă răbdare. Sunt convins că va reveni la forma de dinaintea accidentării, numai să nu rişte acum“, a afirmat Orac.

Revenire după 344 de zile

„A ieşit soarele şi pe strada mea“, era mesajul de pe tricoul lui Ianis, după reuşita din meciul cu Universitatea Cluj din urmă cu un an. Din 22 martie 2008 şi până la partida cu Pandurii au trecut 344 de zile în care nu a mai simţit gustul golului. În afară de controalele dese la clinica din Belgia a doctorului Martens, Ianis a efectuat recuperarea la complexul Atlantis, din Bucureşti.

I-a avut alături un timp şi pe Bratu şi Pulhac. A făcut antrenamente până la epuizare de dimineaţă până seara. „Mai venea la noi şi îşi lua câte o pizza specială. Când vedea că s-a îngrăşat un pic, se apuca de salate sau antipaste“, ne-a mărturisit unul dintre angajaţii restaurantului Trattoria.

Prima etapă a returului a fost prilejul perfect pentru a se descătuşa. „Tot ceea ce contează acum este să fiu sănătos. Să nu mai am probleme. Să fiu ferit de ghinioane. În rest, Dinamo se poate descurca şi fără mine. Are cei mai buni atacanţi din ţară“, a spus fotbalistul.

Calvar început în august 2007

Entorsă gravă la meciul-tur cu Lazio, scor 1-1, din preliminariile Ligii(14 august 2007)
A revenit pe 22 februarie 2008, deşi nu era recuperat complet, în campionat cu Ceahlăul, scor 2-1
Partida cu Universitatea Craiova, scor 4-4, din 23 aprilie, a fost ultima pentru el în 2008

image

Ianis Zicu poate evolua în momentul de faţă maximum 20 de minute pe meci

image



Constantin Niculae, preparator fizic Dinamo

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite