Zenit, colosul care face risipă de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adversara Unirii Urziceni a dat dovadă în ultimii ani de un management defectuos impus de sponsorul Gazprom. Danny, Bistrov şi Rosina sunt trei jucători pe care Zenit a plătit peste 50 de milioane de euro, dar care nu au demonstrat că-şi merită banii.

Ghinionul a lovit-o pe Unirea Urziceni în drumul spre grupele Ligii Campionilor, ialomiţenii fiind nevoiţi să joace o dublă manşă împotriva echipei cu cea mai mare potenţă financiară din estul Europei. La Sankt Petersburg se aruncă de câţiva ani cu bani, la propriu! Gigantul Gazprom, principalul producător de gaze naturale din lume, are ambiţia de a o duce pe Zenit către culmile Ligii Campionilor.

De multe ori însă, strategia ruşilor s-a dovedit falimentară, fără cap, cu lacune în ceea ce priveşte eficienţa. O demonstrează cel mai bine transferurile importante făcute de clubul din Sankt Petersburg începând din 2008, care au costat 52 de milioane de euro, mai mult decât bugetul Unirii Urziceni în ultimii cinci ani!

Danny (30 de milioane de euro): mereu accidentat

În actualul context financiar mondial, cu 30 de milioane de euro se poate cumpăra o întreagă echipă sau se poate aduce un star al fotbalului mondial. Ceea ce nu este cazul cu portughezul Danny, un mijlocaş ofensiv talentat, dar supraevaluat atunci când a fost achiziţionat de la Dinamo Moscova.

Mai mult, cei de la Gazprom probabil „îngheaţă" la fiecare accidentare a lui Danny, aşa cum s-a întâmplat în 2009, la ruptura de ligamente care l-a ţinut pe lusitan în afara terenului aproape un an. Problemele medicale ale mijlocaşului au apărut în condiţiile în care jucătorul s-a cam plictisit de campionatul Rusiei, exprimându-şi deseori dorinţa de a juca la un club mai mare din Europa.

Bistrov (15 milioane de euro): urât de fani

Bistrov

În cazul rapidului mijlocaş dreapta, se poate spune că cei de la Zenit şi-au pus singuri paie pe foc. Bistrov şi-a început cariera la Sankt Petersburg, a fost un adevărat idol până în 2005, însă şi-a dezamăgit fanii transferându-se la rivala Spartak Moscova şi folosind fiecare ocazie pentru a-şi arăta dragostea pentru echipa din capitala Rusiei.

Ei bine, ce fac oficialii lui Zenit în 2009? Îl "repatriază" pe Bistrov în schimbul a 15 milioane de euro, declanşând furia suporterilor alb-albaştrii. „Aici nu e loc de porci (porecla celor de la Spartak)!" sau „Mori, curvă!" au fost mesajele cu care Bistrov a fost primit acasă, huiduielile şi reproşurile la adresa acestuia putându-se auzi şi acum la meciurile de pe teren propriu ale lui Zenit.

Scandal a ieşit şi în martie 2010, la o acţiune la care ruşii trebuiau să fie recompensaţi de oficialităţile oraşului pentru locul trei ocupat în campionat: din cauza fluierăturilor la adresa lui Bistrov, colegii acestuia au decis să părăsească scena!

Rosina (7 milioane de euro): o rezervă de lux

image

Rosina

O revelaţie a fotbalului italian în perioada în care a activat la Torino, Alessandro Rosina a fost adus cu surle şi trâmbiţe la Zenit pentru a-l face uitat pe Andrei Arşavin, plecat la Arsenal.

La ora transferului, Rosina nu era însă deloc dorit de antrenorul Dick Advocaat, care s-a trezit cu jucătorul în curtea clubului la insistenţele aceloraşi oficiali de la „Gazprom", prin intermediul directorului sportiv Igor Korneev.

Şi de această dată, ruşii au motive să regrete suma investită, aproximativ şapte milioane de euro. Rosina nu s-a adaptat deloc în Rusia şi a devenit un obişnuit al băncii de rezerve. Bilanţul lui Rosina spune totul: doar două goluri marcate în 18 meciuri începând cu luna august 2009!

11 milioane de euro a dat Zenit pentru Alexander Buharov de la Rubin, ultima achiziţie a ruşilor, fără drept de joc cu Unirea.

Giedrius Arlauskis,portar Unirea Urziceni: „A venit timpul ca Zenit să piardă!"

„Adevărul": Sunteţi pregătiţi pentru meciul tur cu Zenit?

Giedrius Arlauskis: Da, suntem gata de luptă. Sper să vină cât mai mulţi suporteri români la stadion, pentru că avem mare nevoie de susţinerea lor. Jucăm pentru România şi ne aşteaptă un meci foarte important.

Îi puteţi bate pe ruşi?

Zenit e favorită, o echipă puternică, şi ne aşteaptă un meci foarte greu, dar noi suntem încrezători în forţele noastre. Am vorbit cu colegii mei, cu Semedo, cu Bruno Fernandes, dar şi cu ceilalţi, toţi suntem optimişti.

Zenit e neînvinsă de 24 de meciuri...

Da, ştiu clasamentul din Rusia, ştiu că domină autoritar campionatul, dar nu ne sperie acest lucru. În Rusia nu sunt foarte multe formaţii puternice. În plus, Zenit nu e invincibilă şi cred că a venit timpul să piardă! Suntem o echipă unită şi putem să o învingem.

Va fi un avantaj că tu, lituanian fiind, înţelegi limba rusă?

Sper să mă ajute asta. Dacă îi aud pe ruşi vorbind între ei, probabil, îmi va fi mai uşor să le dejoc planurile.

Cine ţi se pare cel mai periculos jucător de la Zenit?

Am văzut câteva casete cu meciurile lor, plus partida de campionat cu Rostov, disputat sâmbătă. Portughezul Danny e cel mai periculos. La fel spune şi Semedo, care îl ştie bine. 

Şanse mici ca meciul să fie televizat

Partida Unirea Urziceni - Zenit Sankt Petersburg are şanse mici să fie transmisă de vreun post de televiziune din România. Până ieri, doar PRO TV şi-a manifestat intenţia de a cumpăra drepturile TV, oferind 25.000 de euro.

Suma este considerată mult prea mică de către şefii clubului ialomiţean, care aşteaptă alte oferte până în această seară. Altfel, Unirea a anunţat, ieri, că a vândut aproximativ 1.000 de bilete pentru meciul cu Zenit, care se va juca pe arena din Ghencea. Tichetele costă între 5 şi 250 de lei şi pot fi achiziţionate de la casele stadionului Steaua.

image
image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite