Wiyam Amasha, golgheterul apatrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wiyam Amashe
Wiyam Amashe

Cel mai bun jucător de pe teren în prima repriză, coşmarul Stelei, este de la Maccabi Haifa. Este vorba despre necunoscutul Wiyam Amasha, autorul celor două goluri şi coautorul de la golul trei, când a scos un penalty şi a obţinut şi eliminarea lui Bicfalvi.

Atacantul în vârstă de 26 de ani s-a născut în orăşelul Buq'ata, situat în Ramat ha-Golan, un platou muntos aflat la graniţa dintre Israel şi Siria. Buq'ata este administrat de Israel, însă locuitorii săi se consideră mai degrabă sirieni şi fac parte din comunitatea religioasă druze, ai cărei membri au ca religie o îmbinare dintre tradiţiile iudaice şi cele islamice. Amashe nu deţine însă niciun paşaport valid.

Îi trebuie viză oriunde
Autorităţile din Damasc au încercat să-l convingă să accepte cetăţenia siriană, mai ales că şi oficialii naţionalei erau interesaţi de serviciile sale, dar Wiyam i-a refuzat de fiecare dată. Deşi a jucat pentru naţionalele U19 şi U21 ale Israelului, având permisiunea FIFA, el a refuzat să devină cetăţean cu acte al Ţării Sfinte, pentru că cei din comunitatea sa nu ar accepta aşa ceva. El poate călători cu un permis oferit de Ministerul de Externe al Israelului, însă are nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul oricărei ţări.
„Mi-aş dori să joc pentru naţionala Israelului, dar FIFA nu-mi dă voie să fac acest lucru fără a fi cetăţean israelian. Dacă aş accepta asta, eu şi întreaga mea familie am fi excomunicaţi. Nicio fată n-ar mai vrea să se mărite cu mine, copiii mei ar suferi şi ei în viitor", a mărturisit Amasha în presa din Israel.

Roland Nagy a fost şi el fără ţară
Roland Nagy, fostul fotbalist al Stelei, a fost şi el apatrid timp de şase ani, perioadă în care nu a avut buletin, nu a avut dreptul să iasă din ţară, să aibă cont bancar sau să voteze. Totul a început în 2001, când a renunţat la cetăţenia română cu gândul că o va putea obţine pe cea germană. Un an mai târziu, a fost dat afară de la echipa la care juca, Darmstadt. Pentru că n-a avut decât oferte din ţară, a decis să se întoarcă în Liga I, la UTA. Între timp, nemţii i-au refuzat cererea de acordare a cetăţeniei, iar până în 2007, când a încheiat procesul de redobândire a cetăţeniei române, Nagy nu a avut patrie!

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite