Vremea pensionării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şevcenko (dreapta) şi  Mellberg  au spus adio naţionalei
Şevcenko (dreapta) şi Mellberg au spus adio naţionalei

Şase fotbalişti şi-au anunţat retragerea de la echipa naţională după acest turneu.

România a scăpat de Van Bommel în preliminariile pentru Mondial, care nu va mai juca pentru Olanda. „Nu e o veste bună, preferam să nu se schimbe generaţiile", crede Victor Piţurcă.

Andrei Şevcenko (35 de ani) - Dintre cei şase, numele lui Şevcenko este cel mai răsunător. „Ţarul" a ţinut în spate naţionala Ucrainei încă din 1995, la trei ani de la înfiinţare, şi probabil că recordul său de goluri (48) va rămâne mult timp în picioare. Şeva are în palmares Balonul de Aur (2004) şi cine ştie când un alt est-european va mai atinge preţiosul trofeu. În 2003, a marcat penalty-ul decisiv în finala Ligii Campionilor dintre Milan şi Juventus, iar în 2006 şi-a condus echipa spre sferturile Mondialului, Ucraina egalând practic performanţa României din 1994 la prima participare. Şevcenko va rămâne rivalul lui Mircea Lucescu în campionatul vecinilor noştri, urmând să joace în continuare la Dinamo Kiev.

Olof Mellberg (34 de ani) - fundaşul suedez de „stâncă" este o legendă în ţara scandinavă şi nu numai. Fanii lui Aston Villa celebrează şi acum ziua Mellberg, pe 3 mai. Se întâmpla ca în această zi, în anul 2008, Mellberg să joace ultimul meci  pentru formaţia din Birmingham, la capătul a 7 sezoane. Fotbalistul a prins 6 turnee finale (două Mondiale şi 4 Europene) şi a marcat în meciul cu Anglia de la acest ultim turneu.

Este jucătorul lui Olimpiacos Pireu. Mark van Bommel (35 de ani) - mijlocaşul olandez şi-a anunţat retragerea din naţionala batavă, după ce suporterii au „denunţat" relaţia privilegiată ginere-socru pe care o are cu selecţionerul Bert van Marwijk. Punctul de referinţă al carierei sale rămâne perioada Bayern München (5 sezoane), însă apogeul l-a cunoscut la Barcelona, cu care a câştigat într-un sezon (2005-2006) campionatul Spaniei şi Liga Campionilor. Finala „mondială" din 2010, cea mai bună performanţă în tricoul Olandei. Îşi va încheia cariera la PSV, clubul care l-a „făcut mare".

Milan Baros (30 de ani) - Atacantul pare că joacă de-o viaţă, însă nu e chiar atât de bătrân, urmând a împlini 31 de ani în octombrie. Totuşi, Baros a socotit că e timpul să lase locul tinerilor pe „uliţa cehă" şi să se concentreze mai mult pe echipa sa de club, Galatasaray. Baros a fost golgheterul lui EURO 2004 (5 goluri) şi a avut o contribuţie majoră la parcursul lui Liverpool din 2005, încheiat la Istanbul cu câştigarea Ligii Campionilor.

Kostas Chalkias (38 de ani) şi Nikos Liberopoulos (36 de ani) - Portarul şi atacantul Greciei şi-au anunţat retragerea de la naţională. Primul este portarul lui PAOK şi a bifat 32 de selecţii, după „pensionarea" unui alt veteran, Nikopolidis. Atacantul, Liberopoulos, a mai avut o „tentativă" de retragere, însă a fost întors din drum de actualul selecţioner, Fernnado Santos. Are 13 goluri la naţională în 76 de selecţii.

48 de goluri în 111 meciuri pentru echipa naţională a Ucrainei a reuşit Andrei Şevcenko, fiind golgheterul all-time al „galbenilor".

326 de goluri în 653 de meciuri la echipele de club a marcat Şevcenko în toată cariera, adică o medie incredibilă de o reuşită la două partide.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite