Victor Piţurcă, antrenor de nota 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţionerul echipei naţionale nu întruneşte nici jumătate din criteriile tehnicianului de elită prezentate la simpozionul UEFA de la Viena.

Pesimismul, tendinţa de a-i critica pe jucători, încăpăţânarea şi stilul închis în care lucrează sunt câteva dintre punctele slabe ale lui Victor Piţurcă.

Zece calităţi de bază trebuie să aibă antrenorul de elită. Cel puţin la această concluzie au ajuns selecţionerii din peste 50 de ţări, toţi participanţi la simpozionul UEFA, care a avut loc în această săptămână la Viena. Antrenorul primei reprezentative a României, Victor Piţurcă, nu stă deloc bine, întrunind doar patru criterii din „decalogul” stabilit de tehnicieni.

Selecţionerul tricolorilor a „chiulit” de la întâlnirea din capitala Austriei, acolo unde au participat, printre alţii, antrenorul care a adus Spaniei titlul continental în acest an, Luis Aragones, Fabio Capello, Radomir Antici şi Carlos Alberto Parreira.
România a fost reprezentată de „secundul” naţionalei, Ştefan Iovan, şi de şeful Şcolii Federale de Antrenori, Mircea Rădulescu.

 Printre subiectele discutate la Viena s-a aflat şi profilul unui antrenor de succes. „Sunt zece criterii majore pe care un antrenor de elită ar trebui să le întrunească: să fie competent, responsabil, optimist şi entuziast, să stăpânească problemele de comunicare, să aibă o filosofie proprie, să fie curajos, să aibă caracter, să se adapteze uşor oricărei situaţii, să aibă convingerea că în timp apar şi rezultatele şi să fie umil şi modest”, a spus Rădulescu.

Surclasat de Mircea Lucescu

Cel mai valoros antrenor român din prezent, tehnicianul lui Şahtior Doneţk, Mircea Lucescu, întruneşte opt din cele zece calităţi. Singurele criterii pe care nu le îndeplineşte sunt modestia şi curajul arătat în timpul jocului.

Un alt tehnician român analizat după „decalogul” prezentat la Viena, Ladislau Bölöni, îl depăşeşte cu două criterii pe Victor Piţurcă. Capitolele la care tehnicianul lui Standard Liège este deficitar sunt modestia, adaptabilitatea, curajul în joc şi optimismul.

Care este situaţia lui „Piţi”?

1. Puternic (Puterea vine din competenţă): Da şi Nu (a adus naţionala la un turneu final, însă a capotat în momentul-cheie)

2. Responsabil: Da – parţial (şi-a asumat în general vina asupra eşecurilor, dar mai mult meritele asupra victoriilor majore)

3. Optimist şi entuziast: Nu (este un om pesimist şi preconizează un viitor sumbru. Se lamentează în situaţii delicate)

4. Să comunice bine, să nu critice public jucătorii: Nu (are un stil foarte închis şi i-a criticat public pe unii jucători)

5. Să aibă o filosofie clară: Da (are strategia sa de la care nu se abate)

6. Să fie curajos: Nu (riscă doar în viaţa extrasportivă)

7. Să aibă caracter  (Să nu aibă puncte slabe): Nu (derapajele comportamentale din viaţa extrasportivă denotă punctele slabe)

8. Să se adapteze la orice situaţie: Nu (nu reacţionează prompt şi bine în situaţiile limită)

9. Să aibă răbdare: Da (crede în continuitate)

10. Să fie umil şi modest: Nu (consideră că este principalul artizan al succeselor naţionalei)

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite