Viaţă şi după Steaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul timpului, cei mai mulţi fotbalişti străini s-au pierdut în anonimat după ce au plecat din Ghencea. Există însă şi jucători la care roş-albaştrii au renunţat prea uşor, iar acum fac furori la alte cluburi. De când a devenit patron în Ghencea, Gigi Becali a cumpărat jucători străini cu nemiluita. De cele mai multe ori, latifundiarul s-a ales cu „ţepe“ antologice.

Andrey Nazário, Arthuro Bernhardt, Élton Xavier Gomes şi Carlos Fernandes sunt doar câţiva dintre străinii aduşi la Steaua pe bani grei. Cu toţii s-au dovedit a fi departe de aşteptări, aşa că Gigi Becali le-a făcut vânt rapid din Ghencea. La fel a procedat şi cu alţi fotbalişti de peste hotare, care însă au explodat pur şi simplu în alte campionate.

Dayro, jucătorul anului în Columbia

Cel mai la îndemână exemplu este cel al lui Dayro Moreno. Adus cu surle şi trâmbiţe în Ghencea, prezentat de patron ca fiind „un diamant de 30 de milioane de euro", columbianul n-a fost folosit niciodată pe postul său preferat, de atacant, sfârşind în cele din urmă prin a fi vândut înapoi la Once Caldas pentru 500.000 de euro, o treime din banii plătiţi pentru el. Urmarea? Dayro a dat 28 de goluri în cele 44 de partide jucate în campionatul columbian, motiv pentru care a fost desemnat jucătorul anului, a revenit la echipa naţională şi a intrat în atenţia campioanei Argentinei, Estudiantes La Plata.

Pedriel, dorit de Fenerbahçe

Nici Ricardo Pedriel n-a făcut mulţi purici în Ghencea, el jucând doar câteva zeci de minute în tricoul primei echipe. În sezonul trecut a fost împrumutat în divizia secundă turcă, la Giresunspor, acolo unde a marcat 11 goluri în 27 de partide. În vara lui 2010 a fost cedat definitiv la Sivasspor, în prima ligă din Turcia, iar evoluţiile bune i-au făcut pe giganţii  Fenerbahçe şi Beşiktaş să-şi aţintească ochii către el.

Alte exemple notabile de fotbalişti care au dat randament după ce au părăsit România pe uşa din dos sunt şi Tiago Gomes, care joacă foarte bine în tricoul celor de la Hércules Alicante, în Primera Division, dar şi Andrés Mendoza, devenit erou de prim rang în Statele Unite, la Columbus Crew, sau Habib Habibou, golgheter în Belgia, la Zulte Waregem.

Zapata, de la Steaua II la Galatasaray

Ultimul înscris pe lista erorilor de management ale roş-albaştrilor e columbianul Robinson Zapata. „Rufay" a fost trimis la echipa a doua de către Victor Piţurcă, în vară, acolo unde a rămas până în iarnă, când şi-a reziliat contractul.

Fără să fi jucat niciun minut pentru prima echipă a Stelei în acest sezon, Zapata a semnat recent cu Galatasaray Istanbul, unde va câştiga 500.000 de euro pe an, de trei ori mai mult decât în Ghencea!

Théréau, singura afacere

Unul dintre puţinii fotbalişti care a confirmat atât la Steaua, cât şi după ce a plecat de-acolo este Cyril Théréau. Francezul a marcat 10 goluri în cele 17 meciuri pe care le-a bifat în Liga I, după care a fost cumpărat în schimbul a trei milioane de euro de cei de la Anderlecht, în condiţiile în care roş-albaştrii plătiseră doar 600.000 de euro pentru a-şi asigura serviciile sale.

După ce a mai trecut şi pe la Charleroi, atacantul de 28 de ani evoluează acum în Serie A, la Chievo Verona.

"Antrenorii Stelei m-au stricat. M-au pus să joc mijlocaş, deşi postul meu este de atacant."
Dayro Moreno
atacant Once Caldas

„Rebuturile", tot în anonimat

Cea mai surprinzătoare carieră după ce a plecat din Ghencea a avut-o Pepe Moreno. Din mai, atacantul de 30 de ani e liber de contract. Nici ceilalţi jucători aduşi de Stoichiţă sau „Mache" Ianuli n-o duc bine. Jelev a fost dat afară de la Inter Baku, Grzelak nu-şi găseşte nici el locul în Polonia, la Widzew Lódź, iar Tininho e rezervă la Leixões, în liga a doua din Portugalia. Arthuro s-a întors în Brazilia, la modesta Avaí, Bibişkov a ajuns în Israel, la Hapoel Ramat Gan, iar piticul Elton e prin liga secundă din Brazilia.

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite