Van Basten revine după trei ani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ca antrenor al Olandei, Marco van Basten a bătut România de trei ori, cu acelaşi scor, 2-0
Ca antrenor al Olandei, Marco van Basten a bătut România de trei ori, cu acelaşi scor, 2-0

Gruparea batavă are un nume greu pe bancă, însă fostul jucător uriaş al lui Ajax şi al Milanului a „şomat“ din 2009.

Cariera de antrenor a lui Marco van Basten a început în 2003, cu o scurtă experienţă la echipa a doua a lui Ajax, iar după numai un an a fost instalat direct la naţionala Orange. Primele măsuri au stârnit rumoare şi intrigă, lui Seedorf, Kluivert sau Davids fiindu-le închisă uşa naţionalei. Şi-a pus amprenta pe calificări en fanfare la Cupa Mondială din 2006 şi la Europeanul din 2008, însă de fiecare dată s-a oprit imediat după faza grupelor, deciziile sale tactice neinspirate dând glas contestatarilor.

După Euro 2008, turneu la care a bătut şi România în grupe cu 2-0, dar a cedat în faţa Rusiei în sferturi, lui Van Basten i s-a ivit şansa de a antrena, la Amsterdam, pe Ajax. A stat doar un sezon, şi acesta mai degrabă slab, locul trei însemnând ratarea calificării în Liga Campionilor.

A pierdut doi jucători de clasă

Din 2009, olandezul a devenit analistul postului Sport 1 şi a lăsat deoparte pentru un timp treningul de antrenor. Perioada de „şomaj" s-a prelungit până în vara acestui an, când Van Basten, care s-a autocaracterizat drept un tip mai diplomat şi mai inteligent ca în trecut, a ales să o antreneze pe Heerenveen, o echipă mai degrabă de plan secund în Olanda.

Peste 4.000 de fani au venit să-l aplaude la primul antrenament, însă euforia s-a stins repejor, după două remize şi două eşecuri în amicale. Lor li s-au adăugat plecările a doi jucători "top-class". Atacantul Bas Dost, care marcase 32 de goluri în 34 de meciuri, devenind golgheterul Olandei, a fost vândut pe 8 milioane de euro la Wolfsburg, la fel ca tânărul mijlocaş Luciano Narsingh (21 de ani), cedat la PSV Eindhoven pe 4 milioane.

Primul meci oficial al lui Van Basten după mai bine de trei ani este astăzi, tocmai contra Rapidului. Pentru a-i asigura un suport pe măsură lui şi echipei, conducătorii lui Heerenveen fac tot posibilul să-şi aducă fanii la stadion. De exemplu, dacă cumperi trei beri Amstel, unul dintre sponsorii echipei, şi te prezinţi cu capacele la arenă, primeşti un bilet gratuit. „E foarte important să înscriem un gol în deplasare", a afirmat antrenorul rapidist Ioan Sabău, care nu e nici el un anonim în Olanda, jucând pentru doi ani (1990-1992) la Feyenoord Rotterdam.

7 jucători rapidişti sunt indisponibili pentru acest meci: Pancu, Herea, Burcă, Codrea, Pavlovici, Glauber şi Renan Silva.

Heerenveen

Are în palmares: O Cupă a Olandei (2009).

În lot e un atacant ghanez, Amoah, care a jucat contra Rapidului pe când era la Vitesse, în 2002.

Cei mai periculoşi: marocanul Oussama Assaidi (23 de ani) şi sârbul Filip Djuricici (20 de ani).

Steaua i-a scos în 2006 din Cupa UEFA, după 3-1 şi 0-1, la ultima confruntare dintre Heerenveen şi o echipă românească.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite