"Văd un ultim act Germania-Spania"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Lucescu are ca favorită pentru cucerirea trofeului naţionala antrenată de Luis Aragones Aflat cu Şahtior Doneţk în cantonament în Elveţia, Mircea Lucescu se fereşte să

Mircea Lucescu are ca favorită pentru cucerirea trofeului naţionala antrenată de Luis Aragones

Aflat cu Şahtior Doneţk în cantonament în Elveţia, Mircea Lucescu se fereşte să vorbească despre parcursul naţionalei României la Campionatul European din 2008, deşi consideră că echipa lui Piţurcă face parte din categoria echipelor care "au dus campania de calificare, dar şi meciurile de la Euro cu aceiaşi jucători, dar care n-au mai fost în stare să menţină acelaşi ritm, nivel tehnico-tactic şi fizic".

"Il Luce" analizează meciurile care au mai rămas de disputat la Euro şi vrea ca Spania lui Luis Aragones să câştige titlul european, după o finală cu Germania.

Euro 2008 i-a reconfirmat lui Lucescu o părere mai veche. "Hiddink e mare antrenor", spune selecţionerul român.

Mircea Lucescu evită să vorbească despre parcursul României la Campionatul European, dar nu se sfieşte să analizeze celelalte echipe

Aflat într-un stagiu de pregătire cu Şahtior Doneţk în Elveţia, Mircea Lucescu a fost cu ochii pe Euro 2008, unde cel mai mult l-a dezamăgit Italia.

Click!: Cum vi s-a părut până acum turneul final?

Mircea Lucescu: Ca nivel al jocurilor, sub ultimele meciuri în Champions League, dar este pe undeva normal acest lucru. Antrenorii nu au timp să organizeze jocul, echipa nu capătă automatisme. Totul se bazează pe calităţile individuale ale jucătorilor.

Echipele au fost mai slab pregătite?

Dacă stau să analizez, au fost cinci categorii de echipe la acest turneu final. Prima, din care au făcut parte Austria şi Elveţia - echipe care nu au avut meciuri oficiale, doar amicale, şi asta s-a văzut. De-abia în al treilea meci din grupă au început să joace.

A doua categorie, formată din formaţii care au schimbat fotbaliştii pe parcursul preliminariilor: ca Italia şi Franţa. În cazul lor, organizarea jocului a avut foarte mult de suferit. Apoi, echipe care au dus campania de calificare, dar şi meciurile de la Euro cu aceiaşi jucători, dar care n-au mai fost în stare să menţină acelaşi ritm, nivel tehnico-tactic şi fizic. Cazul Suediei şi al României.

Urmează cele două naţionale care au mizat foarte mult pe factorul fizic: Rusia şi Turcia. Niciuna dintre cele două selecţionate nu au valori individuale excepţionale, dar compensează prin modul atletic în care au gândit jocul. Ultima categorie este cea în care se regăsesc Portugalia şi Spania, care s-au bazat foarte mult pe tehnicitatea fotbaliştilor, iar spaniolilor cel puţin le-a ieşit.

Cu Portugalia ce s-a întâmplat?

Nu au putut să menţină acelaşi nivel, plus că deja după primele două meciuri se gândeau că sunt favoriţi să câştige Campionatul European. Apoi, fiecare s-a gândit la succesul propriu. Jucătorii, la transferuri, antrenorul, la contracte semnate cu alte echipe şi aşa mai departe.

Vi se pare o surpriză calificarea în semifinale a Turciei şi Rusiei?

Nu, de ce? Merită să joace semifinalele pentru că au demonstrat că sunt pragmatici şi au alergat până la epuizare. Ambele echipe au antrenori capabili şi dacă este să privim modul în care au ajuns aici, nu ar trebui să fie considerate surprize ale turneului final.

Aţi fi mizat pe ele la începutul competiţiei?

Nu ştiu, dar în mod sigur, cunoscând jocul lor, m-am gândit că vor fi echipe tare incomode.

De Hiddink şi Terim ce spuneţi?

Terim este un bun tactician, care ţine foarte mult la disciplină. Nu are cine ştie ce valori în echipă, dar uite unde i-a adus. Pe de o parte, poate are şi el o vină pentru că a rămas acum cu foarte puţini jucători valizi. Le-a imprimat jucătorilor o tactică foarte agresivă şi poate modul în care i-a dus la sacrificiu până la accidentări lasă puţin de dorit.

În rest, a luat cele mai bune decizii în timpul meciurilor. A câştigat trei partide numai pe final. Uite, Bilic (n.r. - selecţionerul Croaţiei) n-a ştiut să facă mutările potrivite în sferturi şi a pierdut. Cât despre Hiddink, ce să-ţi spun: mare antrenor. Amintiţi-vă ce a făcut din naţionala Coreei de Sud, la mondialul din 2002.

Care a fost cea mai mare dezamăgire pentru dumneavoastră din perspectiva jocului?

Italia, categoric!

Pe cine mizaţi în finală?

În primul rând, cred că vor ajunge Germania şi Spania şi mi-aş dori să câştige fotbalul spectacol, adică spaniolii, deşi nemţii, cu disciplina lor în joc, pot învinge orice echipă.

"Ca nivel al jocurilor, partidele de la Euro 2008 sunt sub ultimele meciuri în Champions League."
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite