VIDEO Finala care nu contează. Feroe vrea să bată România! (ORA 21.00)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Finala care nu contează. Feroe vrea să bată România! (ORA 21.00)
VIDEO Finala care nu contează. Feroe vrea să bată România! (ORA 21.00)

România va întâlni, miercuri, în cadrul preliminariilor grupei a 7-a de calificare la Campionatul Mondial de fotbal, selecţionata Insulelor Feroe. Partida nu are nicio miză, ambele echipe luptând doar pentru palmares.

Chiar dacă prima reprezentativă a Insulelor Feroe a existat, cel puţin pe hârtie, din anul 1930, aceasta nu a disputat meciuri oficiale sub stindardul Federaţiei Internaţionale de Fotbal Asociaţie (FIFA) decât din 1988.

Vinovatul fără vină  de Daniel Nazare

Jucătorii selecţionatei din Feroe nu au statut de amatori, aceştia lucrând la diverse firme din micuţa insulă. Jakup Mikkelsen este funcţionar, Jann Petersen practică asistenţa socială, Johan Davidsen încă este student, în timp ce Atli Gringersen şi Egil a Bo lucrează ca funcţionari. În prima reprezentativă mai evoluează şi doi tâmplari: Rogvi Jacobsen şi Frodi Benjaminsen.

Cea mai categorică victorie pe care amatorii din Feroe au înregistrat-o de-a lungul istoriei a fost un sec 6-0 cu Groenlanda, într-un meci amical disputat la Sauðárkrókur, pe 2 iulie 1980. Într-o altă partidă de verificare, care a avut loc pe 12 iulie 1989, disputată în compania Insulelor Aland, „pescarii” au stabilit un nou scor fluviu: 7-1! Acel meci a fost filmat dintr-o macara! Selecţionata din Aland nu este afliliată la FIFA şi la UEFA. Meciul de atunci a fost la discreţia gazdelor:

În competiţiile oficiale, Insulele Feroe au învins, acasă, scor 3-0, pe San Marino, într-un meci disputat la Toftir, pe 25 mai 1995, în preliminarille Campionatului European din 1996. În retur, Feroe a învins cu 3-1.



Cel mai răsunător succes din istoria fotbalului din micuţa insulă a fost victoria cu 1-0 în faţa naţionalei Austriei, pe 12 septembrie 1990. Meciul s-a disputat în Suedia, la Landskrona, deoarece nu a existat un teren oficial în Feroe pe care să se poată disputa întâlnirea. Nimeni nu s-a aşteptat ca o formaţie de amatori să întreacă una de profesionişti, rezultatul fiind, chiar şi acum, o mare surpriză în fotbalul mondial.



După seccesul cu Austria, jucătorii selecţionatei din Insulele Feroe au fost primiţi acasă cu toate onorurile. Şi cum majoritatea bărbaţilor au jucat fotbal, la aeroport au venit femeile şi copiii, pentru a-i întâmpina pe „eroii naţionali” din acea perioadă. Funcţionarii, pescarii, tâmplarii, studenţii şi cofetarii care au evoluat în acea reprezentativă de atunci au fost aclamaţi la scenă deschisă de toată populaţia din micuţa insulă.

Mai mult, televiziunea locală a acordat ample spaţii acestei victorii iar interviurile nu au lipsit zile în şir. Succesul cu Austria a rămas, de departe, cea mai bună performanţă realizată de reprezentanţii Insulelor Feroe. Iată, mai jos, primirea triumfală a fotbaliştilor din acea vreme şi manifestaţiile care au urmat:



Jucătorii din Insulele Feroe încearcă să obţină puncte în România cu o echipă în care au un fotbalist mai bătrân decât selecţionerul Răzvan Lucescu! Portarul de rezervă al amatorilor din nord, Jákup Mikkelsen, are 39 de ani şi este de profesie funcţionar.

Printre puţinii jucători profesionişti din lotul feroezilor se numără Christian Holst (Silkeborg, Danermarca), Simun Samuelson (Keflavik, Islanda), Jonas Tor Naes (Hvidovre, Danemarca) şi Gunnar Nielsen (Manchester City, Anglia), rezerva veteranului goalkeeper Jakup Mikkelsen (39 de ani).

În partida tur, România s-a impus cu 1-0, prin golul marcat de Cociş, în minutul 59.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite