Urziceni, minunea din Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un buget mai mic decât al multor echipe, Unirea s-a cocoţat în fruntea Ligii I. Unirea Urziceni este rodul unui patron ambiţios, Dumitru Bucşaru, al unui antrenor profesionist, Dan Petrescu, şi al unui manager iscusit, Mihai Stoica.

Promovarea în Liga I, în urma unui baraj cu Forex Braşov şi FC Bihor Oradea, a fost obţinută în sezonul 2005-2006 cu antrenorul Costel Orac la timonă. Startul în primul eşalon a fost destul de bun, iar după şapte etape ocupa poziţia a 12-a în clasament, cu trei victorii şi patru înfrângeri.

Patronul Bucşaru nu era mulţumit de evoluţia echipei şi, după o discuţie învolburată cu Orac, l-a demis pe antrenor. Din etapa a 10-a a intrat pe mâna lui Petrescu.

Fotbalişti aduşi pe bani puţini

La începutul returului s-au adus nu mai puţin de 11 fotbalişti noi. Atunci au venit Onofraş, Bilaşco, Pădureţu, Vali Negru, Galamaz şi Bordeanu, toţi fiind luaţi ori liberi de contract, ori cu sume cuprinse între 50.000 şi 100.000 de euro.

Din vara lui 2007, echipa s-a întărit cu managerul general Mihai Stoica. Rezultatul: locul 5 în Liga I şi în finala Cupei României. Salariile fotbaliştilor nu sunt exagerate. Ele se situează în jurul a 50.000-70.000 de euro pe sezon, cu excepţia lui Bogdan Mara, care îl are mai mare şi a avut parte şi de un cadou din partea lui Bucşaru, o vilă.

Primele sunt de asemnea decente, între 500 şi 1.000 de euro, în funcţie de meci. În acest sezon, ialomiţenii s-au descurcat foarte bine cu granzii, reuşind să învingă atât Rapid, cât şi Dinamo, chiar pe terenul acestora.

Gaze la case datorită cantonamentului

De pe urma investiţiilor făcute în echipă au avut de câştigat şi locuitorii. „Când Bucşaru a construit baza de pregătire(n.r.-la doi kilometri de oraş), a tras ţeava de gaze, şi astfel tot cartierul s-a racordat şi oamenii au gaze acum”, a povestit Costel, un fan care nu lipseşte de la meciurile de acasă ale Unirii.

„Echipa Unirea este mândria noastră”

Clubul din cadrul Casei Sindicatelor este un fel de „poiana lui Iocan” a chibiţilor din Urziceni, o urbe de 17.000 de locuitori. La un joc de table, rummy sau şah, microbiştii de toate vârstele discutau ieri despre victoria Unirii de duminică de pe terenul lui Dinamo.

Ialomiţenii au devenit lideri în Liga I, iar satisfacţia locuitorilor este nemăsurată: „Unirea este mândria judeţului. Toată ţara vorbeşte acum de noi. Am jucat şi în Cupa UEFA şi am adus o echipă cu nume ca Hamburg la Urziceni. Secretul este seriozitatea conducerii.

De când au venit patronul Dumitru Bucşaru şi antrenorul Dan Petrescu la noi cred că orice este posibil”, spune Marius, un agent de vânzări de 34 de ani. „Să vadă şmecherii ăia de la Bucureşti cum se face echipă cu jucători ieftini. Zicea Borcea (n.r. -preşedinte executiv Dinamo) că la Unirea joacă refuzaţii lor. Să mai râdă şi acum.

Dinamo şi Steaua au jucători de milioane şi uite ce fac”, a intervenit Iulian, un bărbat de 60 de ani, care recunoaşte că ţine cu Steaua: „Sunt stelist până la meciul cu Unirea. Atunci ţin cu ai noştri, aşa sunt toţi pe aici indiferent cu ce echipă din Bucureşti simpatizează. Clubul nostru dă bilete gratis dacă vii cu buletin de Urziceni”.

Locuitorii Urziceniului se laudă că nu duc grija zilei de mâine şi astfel se pot gândi şi la fotbal: „La noi nu găseşti şomeri. Avem fabrici de confecţii, abatoare şi acum merge bine şi fabrica de zahăr...” 

Primul „11“ al Unirii Urziceni

Gedrius Arlauskis – A făcut parte din selecţionata de tineret a Lituaniei. A fost adus de la Mastis Telsiai, contra a 200.000 de euro.

Epaminonda Nicu – Face parte din lot din ediţia 2002-2003, pe când Unirea evolua în Liga a II-a.

George Galamaz – Adus de la Dinamo în iarna anului 2006 – 2007, a costat 100.000 de euro. La Dinamo, rar prindea primul „11”. 

Bruno Fernandes – Are 30 de ani şi este din Guineea-Bissau al cărei internaţional este. În România a debutat la Ceahlăul Piatra Neamţ, în sezonul 2007-2008, iar din actuala ediţie e la Unirea, care l-a luat liber de contract.

Valeriu Bordeanu – Are 31 de ani şi a venit de la Politehnica Iaşi la începutul anului 2007, plătindu-se clauza de reziliere de 50.000 de euro.

Bogdan Mara - 31 de ani. Transferat de la UTA în 2007 contra sumei de 100.000 de euro. A mai jucat la Dinamo, Rapid, Alaves (Spania) şi Stal Alcevsk (Ucraina).

Ricardo Gomez - În vârstă de 28 de ani, mijlocaşul brazilian a fost adus de la AC Malcantone, în 2006. La Unirea Urziceni a intrat pentru prima oară în fotbalul profesionist, venind ca jucător liber de contract.

Răzvan Pădureţu – Are 27 de ani. A debutat în Liga I la Dinamo, în 2000. Transferat de la Gloria Bistriţa la începutul anului 2007, plătindu-se suma de reziliere a contractului de 60.000 de euro.

Iulian Apostol – Este la Unirea din vara anului 2007, fiind transferat de la Farul Constanţa ca jucător liber de contract. Are 27 de ani.

Marius Onofraş - A venit de la Poli Iaşi la începutul lui 2007, plătindu-se suma de reziliere de 50.000 de euro. Are 28 de ani.

Marius Bilaşco – S-au plătit pentru el 50.000 de euro. El a semnat cu Unirea în ultimele şase luni de contract cu FC Argeş şi urma să vină liber în vara lui 2007, dar cluburile s-au înţeles să joace la Urziceni din iarnă.


Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite