Ziua cea mai lungă pentru Urziceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unirea a remizat cu Steaua şi a câştigat titlul de campioană la capătul unui sezon în care a fost cea mai constantă echipă. Ziua de ieri nu va fi uitată niciodată de locuitorii Urziceniului. În micuţa urbe din Bărăgan, unde sunt trei şcoli, dar nu e spital, a răsunat până târziu în noapte imnul Ligii Campionilor.

Mai citeşte şi:

Mircea Lucescu: "La Urziceni, merg pe mâna Stelei!"
 Mircea Sandu: "Unirea Urziceni va fi campioana României!"
 Gigi Becali: "Steaua va câştiga la Urziceni cu scorul de 2-1!"
"Interesul meu e ca Steaua să prindă Europa League"
 Dinamo se destramă
Dan Petrescu: "Dacă vom lua titlul va fi un miracol!"


Urziceniul a început să forfotească încă de la primele ore ale dimineţii. Microbiştii au împânzit cârciumile din oraş, iar femeile au mers la biserică, unde s-a ţinut o slujbă şi toată lumea prezentă a îngenuncheat, rugându-se pentru echipa eroului Mitică Bucşaru.

Pe la prânz, moşii de la Clubul Pensionarilor au salutat apariţia autocarului Stelei, după care s-au apucat din nou să depene poveşti de pe vremea când echipa se numea Agricultorul şi activa în liga judeţeană. „Aici, lumea e civilizată la meciuri, nu există bătăi şi alte nenorociri ca la Bucureşti.

Fotbalul şi cinematograful au fost dintotdeauna singurele distracţii din oraş”, şi-a amintit un suporter cărunt, care susţine că de zece ani n-a pierdut nici măcar un meci disputat acasă de ialomiţeni.

Cu două ore înaintea startului, tribunele erau aproape pline, iar la porţile arenei bişniţarii vindeau invitaţiile primite gratis la începutul săptămânii cu 50 de lei. La intrarea echipelor, întreg stadionul a fost o mare de baloane şi steaguri alb-albastre, iar spectatorii au strigat la unison numele Unirii.

De partea cealaltă, galeria Stelei l-a înjurat vârtos pe Becali, apoi pe Argăseală, a afişat un banner cu mesajul „Unirea campioană!” şi i-a făcut lui Gigi o dedicaţie specială: „Varză de Bruxelles”. Despre meciul în sine nu sunt multe de spus. Bogdan Stancu a deschis scorul în urma unei faze lucrate de Andrei Ionescu, dar Rusescu a egalat repede cu un gol demn de Liga Campionilor.

Apoi, echipele au dat senzaţia că aşteaptă. Unirea - focul de artificii, Steaua - egalul Iaşiului din Giuleşti. Prima s-a liniştit mai repede, după ce Braşovul a marcat în poarta Timişoarei. Steliştii au mai tremurat, pentru că Rapid dădea prin bare în Giuleşti.

60.000 de euro pentru fiecare jucător

Fiesta s-a declanşat la final în oraşul cu 17.000 de locuitori, sortit să trăiască cea mai mare minune din istoria sa. A fost nebunie. Confetti, artificii, imnul Ligii Campionilor, Dan Petrescu plângând, Mihai Stoica aruncat în sus şi Galamaz cu trofeul deasupra capului. Pe vremuri, Aelenei, Leo Toader, Jercălău sau verii Damaschin se mulţumeau jucând la Unirea pe o friptură, o butelie, o cutie de ness sau câteva pachete de ţigări străine.

Aşa a fost momit la Urziceni şi Dudu Georgescu, fosta  „Gheată de Aur” a Europei din 1975 şi 1977, care a jucat câteva meciuri pentru ialomiţeni la apusul carierei, când împlinise deja 38 de ani. Dudu a avut o singură pretenţie: să i se facă săptămânal plinul la maşină şi să primească periodic câte un pachet consistent de carne. Acum, Galamaz şi coechipierii săi vor lua câte 60.000 de euro.

Patronul Dumitru Bucşaru, cel mai discret finanţator din fotbalul românesc, a pregătit totul. Ascensiunea şi succesul Unirii au dat alte dimensiuni unui oraş banal în care n-ai cum să stai la semafor. Pentru că nu există!

Dinamo umilită, Rednic pleacă

Trei înfrângeri în ultimele trei etape au spulberat visul „câinilor” de Champions League. Mai mult, acum roş-albii tremură şi pentru locul doi pe care îl pot pierde dacă Timişoara îşi recuperează azi punctele la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Ultima lovitură a fost încasată aseară de Dinamo, la Piteşti, unde elevii lui Rednic au fost zdrobiţi cu un neverosimil 5-2! „După ce voi afla decizia TAS şi voi avea o discuţie cu şefii vom lua o decizie în privinţa viitorului meu la echipă”, a declarat „Puriul” la final. Totuşi, soarta lui Rednic e deja pecetluită, despărţirea sa de Dinamo urmând a fi oficializată astăzi.

Zicu şi Torje, scuipaţi!

În minutul 31 al partidei de la Piteşti, Zicu a reuşit să înscrie, dar nu s-a bucurat şi indiferenţa sa i-a înfuriat pe suporterii „câinilor”. Ultraşii au intrat pe teren intenţionând să-l bată pe machidon, însă au fost opriţi de Dănciulescu şi N’Doye. Totuşi, până să intervină forţele de ordine, Zicu şi Torje au fost scuipaţi!

Oltenii s-au înecat la mal

Craiova avea nevoie de un singur punct în ultimele două etape pentru a juca în Europa League. Doar şi pentru faptul că a terminat campionatul pe locul şapte, primul sub linia care stabileşte participantele în cupele europene, Craiova poate fi considerată marea perdantă a finalului de sezon.

Oltenii lui Adrian Mititelu au irosit cu nonşalanţă eforturile depuse de-a lungul întregului sezon, pierzând la limită în ultimele două etape, cu Steaua (1-2) şi cu Vaslui (0-1), deşi un singur punct ­le-ar fi fost de ajuns. Lovitura de graţie a fost încasată chiar pe „Oblemenco”, unde un stadion arhiplin aştepta revenirea Ştiinţei în Europa după o pauză de nouă ani! În Europa League merge în schimb Vasluiul, pentru al doilea an consecutiv.

image



Repartizarea sumelor din drepturile TV

Unirea 3,2 milioane de euro

Dinamo/Timişoara* 2,5 milioane de euro

Dinamo/Timişoara* şi CFR Cluj 2,2 milioane de euro

FC Vaslui şi Steaua 2 milioane de euro

Univ. Craiova şi Rapid 1,8 milioane de euro

FC Braşov şi FC Argeş 1,5 milioane de euro

Pandurii şi Oţelul 1,2 milioane de euro

Bistriţa şi Poli Iaşi 1 milion de euro

Ceahlăul, CSM Ploieşti, Internaţional Curtea de Argeş şi Apulum Alba Iulia 800.000 de euro

*Se va decide astăzi în funcţie de verdictul TAS

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite