United este campioană şi în topul Forbes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manchester United
Manchester United

25 de grupări sportive din lume au acum o cotă de piaţă, fiecare, de peste un miliard de dolari. Lideri sunt cei de la Manchester United, dar topul Forbes este dominat de echipele de fotbal american din NFL, cu şase prezenţe în primele zece locuri.

Criza economică nu a afectat prea mult cele mai bogate grupări sportive din lume în ultimul an. Dacă ligile în care activează au cunoscut, în general, o scădere a popularităţii, echipelor de top le-a mers excelent în continuare.

Chiar dacă acest clasament este condus de cel mai puternic brand sportiv din lume, Manchester United, totuşi, fotbalul profesionist american domină ierarhia. 19 echipe din NFL au o valoare de cel puţin un miliard de dolari, iar şase dintre ele se află în Top 10, acolo unde doar trei cluburi de fotbal „european" au reuşit să pătrundă.

1 Manchester United, Premier League, 1,87 miliarde dolari. Cel mai puternic brand sportiv din lume, Manchester United a fost achiziţionat în 2005 pentru o sumă-record de către miliardarul american Malcolm Glazier, care a plătit 1,45 miliarde de dolari.

2 Dallas Cowboys, NFL, 1,65 miliarde dolari. Cea mai vizibilă franciză din NFL, Dallas s-a separat de ligă pentru a-şi derula operaţiunile de marketing în nume propriu, iar noul stadion, o bijuterie tehnologică, aduce deja milioane de dolari la bugetul clubului.

3 Washington Redskins, NFL, 1,55 miliarde de dolari. Deşi în criză de rezultate, echipa din capitala SUA nu duce lipsă de bani. Stadionul FedEx Field produce 7,6 milioane de dolari anual numai din vânzarea numelui către compania americană de livrări iar biletele se epuizează constant.

4 New York Yankees, MLB, 1,5 miliarde de dolari. Magnaţii din industria cablului TV, un nou stadion şi cucerirea celui de-al 27-lea titlu de campioană au ajutat echipa de baseball să parcurgă fără probleme vremurile de criză.

5 New England Patriots, NFL, 1,36 miliarde de dolari. Patronul Robert Kraft şi antrenorul Bill Belichick au dus echipa către trei titluri în ultimul deceniu. Listele de aşteptare pentru un abonament la meciurile echipei se întind pe 20 de ani, iar cele existente se lasă moştenire.

6 Real Madrid, Primera Division, 1,35 miliarde de dolari. Florentino Perez a schimbat strategia pe Santiago Bernabeu, reducând numărul locurilor cu o treime după modernizarea stadionului, dar mărind preţurile la bilete.

7 Arsenal Londra, Premier League, 1,2 miliarde de dolari. Doar din vânzarea numelui stadionului şi a celui de pe echipamentul de joc, Arsenal primeşte 145 de milioane de dolari pentru opt ani de la Emirates Airlines. Pepiniera clubului produce în continuare talente care pot fi vândute pe bani grei.

8 New York Giants, NFL, 1,18 miliarde de dolari. Chiar dacă banii din drepturile de televizare sunt manageriaţi de ligă, prezenţa în cea mai mare piaţă de desfacere din Statele Unite creşte automat veniturile unui club. Giants nu face excepţie, iar în 2010 se va deschide noul stadion

9 New York Jets, NFL, 1,17 miliarde de dolari. Big Apple este îndeajuns de mare pentru a putea găzdui două echipe de fotbal american, pe lângă cele de baseball, baschet şi hochei. Jets este o copie a vecinilor de stadion, doar numărul de fani şi câteva zeci de milioane de dolari făcând diferenţa.

10 Houston Texans, NFL, 1,15 miliarde de dolari. Una dintre cele mai tinere echipe profesioniste americane, Texans joacă cu casa închisă la aproape orice meci, deşi nu a atins niciodată playoff-ul în cei opt ani de existenţă, în care are 49 de victorii şi 79 de înfrângeri.

Tiger Woods, detronat după scandal

Tiger Woods era, înaintea scandalului conjugal în care a fost implicat, cea mai valoroasă entitate sportivă individuală din lume, estimată la 1,25 miliarde de dolari. Părăsit de o serie de sponsori şi având în faţă un divorţ care îl va costa 300 de milioane de dolari, Woods va fi, cu siguranţă, detronat de un alt jucător de golf, Jack Nicklaus, a cărui valoare este estimată la un miliard de dolari. Cel mai celebru baschetbalist de pe planetă, Michael Jordan, are o valoare estimată de 725 de milioane de dolari.

Tiger Woods
Cluburile bogate din fotbal
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite