Unde răsare soarele se alege campioana campioanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacantul lui Santos este considerat viitorul mare star al fotbalului mondial
Atacantul lui Santos este considerat viitorul mare star al fotbalului mondial

A opta ediţie a Campionatului Mondial al Cluburilor începe astăzi în Japonia. Marile favorite sunt Barcelona şi Santos, reprezentate de argentinianul Lionel Messi, respectiv brazilianul Neymar.

Din motive de globalizare, fosta Cupă Intercontinentală (abolită în 2004) poartă numele de Mondial al Cluburilor şi nu se mai dispută într-un singur meci, ci s-a transformat într-un adevărat turneu final între cele mai bune echipe de pe cele şase continente plus campioana ţării-gazdă. După doi ani de exil în Emirate, competiţia a revenit în Japonia, acolo unde a jucat şi Steaua în 1987 cu River Plate (0-1).

Actualul sistem de desfăşurare eliminatoriu, în care marile favorite sunt calificate direct în semifinale, face ca turneul să debuteze astăzi cu un meci exotic, Kashiwa Reysol - Auckland City, în timp ce Barcelona, reprezentanta Europei, pregăteşte intens derby-ul cu Real Madrid.

După „El Clasico" de sâmbătă, catalanii vor lua însă drumul Japoniei, toată lumea aşteptând ca finala de la 18 decembrie să-i aducă faţă în faţă pe argentinianul Leo Messi şi pe brazilianul Neymar. Atacantul lui Santos este considerat viitorul mare star al fotbalului mondial, ameninţând timid poziţia ocupată în acest moment de jucătorul Barcelonei. În ultimele luni, charismaticul Neymar a creat în jurul său o întreagă telenovelă, transferându-se ba la Real Madrid, ba la Chelsea, ba chiar la Barça, sfârşind prin a-şi prelungi contractul cu gruparea din Sao Paulo, deţinătoarea Copei Libertadores. „Visul meu e să joc în Europa. Nu ştiu când, dar cu siguranţă voi ajunge într-o zi acolo", a declarat Neymar, cotat la aproximativ 50 de milioane de euro.

Mai e loc de surprize?

Anul trecut, după cinci ani la rând în care Mondialul Cluburilor s-a decis între reprezentantele Europei şi Americii de Sud, congolezii de la Mazembe au întrerupt tradiţia, eliminând în semifinale echipa braziliană Internacional înainte de a se preda fără drept de apel cu Inter. De unde ar putea veni surpriza în 2011?



Monterrey

- În 2010-2011 a câştigat în premieră Liga Campionilor din zona Americii de Nord.
- Campioană a Mexicului în 2009 şi în 2010.
- Vedetele echipei sunt internaţionalul chilian Humberto Suazo (atacant) şi mijlocaşul argentinian Cesar Delgado, fost jucător la Lyon.

Al-Sadd

- Echipă la construcţia căreia a pus umărul şi Cosmin Olăroiu în perioada ianuarie 2009 - ianuarie 2011.
- Cei mai cunoscuţi jucători sunt atacanţii Mamadou Niang (senegalez) şi Abdul-Kader Keita (ivorian), ambii trecuţi însă de 30 de ani.

Esperance

- În 2011, a câştigat Liga Campionilor Africii pentru a doua oară în istorie, după 1994.
- Cea mai laureată echipă de club din Tunisia (24 de titluri).
- Decarul tunisian Oussama Darragi este căpitanul, coordonatorul de joc şi cel mai bine cotat jucător din lot.

Auckland City

- Deţinătoarea Ligii Campionilor din zona Oceania.
- Este la a treia prezenţă la CM al Cluburilor în ultimii cinci ani, după 2006 şi 2009.
- Lotul neozeelandezilor este pigmentat cu trei spanioli, doi englezi, un argentinian şi un costarican, fără nume sonore.

Kashiwa Reysol

- În urmă cu câteva zile, a câştigat în premieră campionatul Japoniei, chiar în sezonul în care a promovat în prima ligă.
- Mijlocaşii brazilieni Domingues şi Wagner reprezintă punctele-cheie ale echipei antrenate de un alt brazilian, Nelsinho Baptista. 

ADVIMA20110919_0403
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite