Un leton se uită de sus la Messi şi Ronaldo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai buni fotbalişti din lume sunt depăşiţi de anonimul Aleksandrs Cekulajevs la numărul de goluri marcate în ultimul an. S-a găsit un capitol la care eternul „Balon de Aur“ Leo Messi şi marele său rival Cristiano Ronaldo sunt depăşiţi categoric.

Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS) l-a desemnat ieri pe Aleksandrs Cekulajevs drept cel mai prolific marcator al anului 2011. Mijlocaşul leton joacă în Estonia, la Trans Narva, iar anul trecut a dat nu mai puţin de 46 de goluri în 35 de meciuri în campionat. Cum întrecerile din Ţările Baltice sunt deja încheiate (după sistemul primăvară-toamnă), în cazurile celorlalţi jucători, inclusiv Messi şi Ronaldo, s-a ţinut cont de statistica sezonului 2010-2011.

În vârstă de 26 de ani, Cekulajevs îşi trăieşte momentul de glorie, însă căile spre fotbalul mare i-au rămas închise. Astfel, în ciuda performanţei sale din 2011, selecţionerii Letoniei nu l-au chemat niciodată la naţională, iar site-ul transfermarkt.de îl cotează la o valoare de piaţă de numai 500.000 de euro, de 200 de ori mai mică decât cea a lui Messi.

Refuzat de duisburg

Mai mult, în luna noiembrie, a dat teste la Duisburg în liga a doua germană, dar a fost trimis rapid acasă. CV-ul lui Cekulajevs mai conţine o „ispravă" de genul celei de anul trecut: în 2007, când juca la FK Auda (liga secundă din Letonia) a marcat de 51 de ori în 30 de meciuri! Nici atunci n-a convins pe nimeni, transferându-se ulterior prin Islanda şi prin divizia a treia din Cehia.



46 de goluri în 35 de meciuri în campionatul Estoniei a marcat Cekulajevs.

Lider şi la Gheata de Aur 2012

Aleksandrs Cekulajevs e peste Messi şi Ronaldo şi în clasamentul sezonului 2011-2012 al Ghetei de Aur, ierar­hie care stabileşte într-un mod mai corect cel mai prolific marcator din campionatele ţărilor europene. Zilele letonului în poziţia de lider sunt însă numărate. Motivul? Cekulajevs nu mai are „gloanţe" de tras (în Estonia sezonul s-a încheiat deja), în timp ce urmăritorii săi sunt abia la jumătatea stagiunii.

De asemenea, Cekulajevs e dezavantajat de regulamentul Ghetei de Aur: golurile marcate se transformă într-un punctaj, înmulţindu-se cu un coeficient (1, 1,5 sau 2) care variază în funcţie de valoarea campionatului respectiv.

Astfel, se dublează doar reuşitele din cele mai tari cinci competiţii interne, adică Spania, Anglia, Franţa, Italia şi Germania. Regula a fost introdusă ca măsură suplimentară de precauţie contra eventualelor intenţii de „fraudă".

Acuzaţi că au fost ajutaţi să marcheze pentru a câştiga Gheata de Aur au fost inclusiv dinamoviştii Rodion Cămătaru (1986/87 - 44 de goluri) şi Dorin Mateuţ (1988/89 - 43 de goluri). Al treilea român pe lista laureaţilor e Dudu Georgescu, învingător în două rânduri (1974/75 - 33 de goluri şi 1976/77 - 47 de goluri).

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite