Un „Fenomen“ mai puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 34 de ani şi aproape 100 de kilograme, Ronaldo şi-a anunţat în lacrimi retragerea. Dublu campion mondial şi dublu câştigător al „Balonului de Aur“, brazilianul a marcat 420 de goluri în 616 partide într-o carieră fabuloasă.

Eliminarea lui Corinthians din Copa Libertadores (echivalentul Ligii Campionilor în America de Sud) i-a scos din minţi pe fanii echipei braziliene, care şi-au pus la zid vedetele, ameninţate chiar cu moartea. Efectul a fost unul imediat: Roberto Carlos s-a transferat în Rusia, iar marele Ronaldo a spus adio fotbalului, deşi acest lucru era programat iniţial pentru finalul lui 2011. „Mintea îmi cerea să continui, dar corpul nu mă lasă. E timpul să mă retrag", a fost explicaţia „Fenomenului".

La 34 de ani, Ronaldo îşi păstrase instinctul de killer în faţa porţii, însă a fost trădat de numeroasele kilograme în plus, burta sa supraponderală ajungând subiect de bancuri în întreaga lume. „În ultimele zile am plâns ca un copil", a mai spus cel care deţine în continuare recordul de goluri marcate la Campionatele Mondiale (15). Ieri, la Sao Paulo, Ronaldo şi-a confirmat retragerea într-o conferinţă de presă, ocazie cu care a dezvăluit cauza îngrăşării sale exagerate. „De patru ani, de când jucam la AC Milan, mă confrunt cu o problemă de metabolism, numită hipotiroidism. Pentru a o controla ar fi trebuit să apelez la un hormon interzis în fotbal. Aş fi fost depistat pozitiv la controalele antidoping", a declarat „Fenomenul".



Ce este hipotiroidismul

Boala apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni pentru a controla felul în care organismul consumă energia.

Reperele unei cariere fabuloase

- Între 1994 şi 2006, Ronaldo a îmbrăcat tricoul Braziliei la patru turnee finale.
- La Mondialul din 1994 avea doar 17 ani şi nu a jucat deloc, însă acest amănunt nu l-a marcat. A venit în Europa, mai întâi la PSV Eindhoven, şi a început să facă furori.
- Atât în Olanda, cât şi la Barcelona ulterior, Ronaldo a fost luat sub aripa ocrotitoare a lui Gică Popescu, care l-a ajutat să se acomodeze pe Bătrânul Continent.
- Transferul la Inter i-a adus şi primele probleme de natură medicală. În dimineaţa finalei mondiale din 1998 a suferit o criză de epilepsie, iar în 1999 „s-a rupt" pentru prima dată la genunchiul drept. După aproape un an, a revenit pe teren într-un meci cu Lazio, recidivând după doar câteva minute. Cei care au auzit atunci urletul de durere al lui Ronaldo erau siguri că brazilianul e terminat.
- A doua viaţă a lui Ronaldo a început cu titlul mondial cucerit în 2002, an în care a fost declarat din nou cel mai bun din lume, şi a continuat cu transferul „galactic" la Real Madrid.
- Declinul definitiv a început în 2006, nu înainte ca brazilianul să marcheze al 15-lea gol la Mondiale, la turneul final din Germania. Deşi AC Milan (a patra mare echipă din CV-ul său) a încercat să-l readucă la viaţă în vara lui 2007, fotbalistul Ronaldo ajunsese în „moarte clinică".
- O a treia leziune gravă, suferită în 2008 la genunchiul stâng, l-a trimis înapoi în Brazilia. Ultimii doi ani, petrecuţi la Corinthians, au fost chinuitori.

Viaţa personală

- Brazilianul a avut o viaţă sentimentală tumultuoasă. "Mi-am satisfăcut toate fanteziile. Am fost cu două femei în acelaşi timp şi am făcut sex chiar înaintea unui meci", a spus Ronaldo, recunoscând că şi-a pierdut virginitatea la 15 ani.
- Are patru copii, cel mai mare fiind Ronald (10 ani). Rodul căsătoriei cu fotbalista Milene Domingues seamănă izbitor cu el.
- Recent, după ce testele de paternitate au confirmat faptul că Ronaldo are un al patrulea copil, Alex, făcut în 2002 cu o chelneriţă braziliană, fotbalistul a făcut o operaţie de vasectomie pentru a închide "fabrica".


image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite