Trei „elefanţi“ se leagănă la Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veteranii Beckham, Giggs şi Scholes sunt în cărţi pentru un loc în echipa de fotbal a Marii Britanii la Jocurile Olimpice de la Londra din vară.

Au fost coechipieri în perioada de aur a lui Manchester United la începutul anilor 2000, dar nici nu visau să joace din nou în aceeaşi echipă într-un moment în care se apropie vertiginos de vârsta de 40 de ani.

Este vorba despre David Beckham (36 de ani), Ryan Giggs (38) şi Paul Scholes (37). Cei trei britanici îşi trăiesc la cote maxime a doua tinereţe şi au pus ochii pe un titlu olimpic care să le încununeze carierele. Cum e posibil? La Jocurile de la Londra din această vară (27 iulie - 12 august), reprezentantele ţării-gazdă în sporturile de echipă vor fi de fapt nişte selecţionate ale Marii Britanii, cu jucători din patru state (Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord). Astfel, în turneul de fotbal, se poate întâmpla ca englezii Beckham şi Scholes să fie colegi cu galezul Giggs în naţionala Regatului Unit.

Doar trei jucători peste 23 de ani

Beckham şi Giggs au trecut deja de primul hop, făcând parte dintr-o listă provizorie de 191 de jucători cărora li s-a propus să reprezinte Marea Britanie la Olimpiadă. Dintre aceştia, au mai rămas 184 după ce şapte candidaţi au refuzat oferta federaţiei de la Londra.

Decizia finală îi va aparţine selecţionerului Stuart Pearce, care va trebui însă să ţină cont şi de regulamentul olimpic (la fotbal, în lotul de 21 e permisă înscrierea a numai trei „excepţii" de peste 23 de ani).

Dacă Beckham şi Giggs se află în „stand-by", cu totul alta e situaţia lui Scholes. Roşcovanul mijlocaş îşi pusese anul trecut capăt carierei, dar a revenit miraculos în lotul lui Manchester United la începutul lui 2012. Astfel, pentru a simţi şi el aerul olimpic la vară, Scholes vrea să profite de faptul că nu se afla în activitate în decembrie 2011, atunci când s-a făcut „lista de aşteptare". Practic, opţiunile lui Stuart Pearce pentru cei trei jucători de peste 23 de ani sunt ca şi luate, fiind greu de crezut că „elefanţilor" Beckham, Giggs şi Scholes li se va refuza bucuria de a se legăna sub cercurile olimpice.

1960 a fost ultimul an în care Marea Britanie a avut echipă comună de fotbal la Olimpiadă.

Fără jucători de la Euro 2012

Dacă Beckham, Giggs şi Scholes vor juca la turneul de fotbal de la Olimpiadă, va creşte şi interesul mediatic pentru o competiţie care altfel va fi lipsită de mari vedete. Motivul? Englezii au anunţat deja că în lotul olimpic nu se vor afla jucători care vor lua parte la Euro 2012 (8 iunie - 1 iulie) cu naţionala mare a lui Fabio Capello. De asemenea, spaniolii îşi vor alege „excepţiile" de peste 23 de ani doar dintre puştii care au dus greul în campania de calificare şi care ulterior au depăşit limita de vârstă, precum Mata, Javi Martinez, Capel şi Jeffren. În rest, dintre naţionalele calificate, doar brazilienii şi uruguayenii ar mai putea propune ceva nume mari, în funcţie însă şi de dorinţa acestora de a-şi strica vacanţa sau de disponibilitatea marilor cluburi europene de a-şi lăsa jucătorii la Olimpiadă.

Tabloul celor 16 participante la turneul olimpic de fotbal

Gazdă
- Marea Britanie

Europa
- Spania
- Elveţia
- Belarus

America de Sud
- Brazilia
- Uruguay

Africa
- Gabon
- Maroc
- Egipt

Asia
- 3 locuri (?)

America de Nord
- 2 locuri (?)

Oceania
- 1 loc (?)

Baraj
- Africa (Senegal) - Asia (?)- 1 loc (?)

* Tragerea la sorţi a celor patru grupe de la Olimpiadă va avea loc la 24 aprilie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite