Trei arbitri încătuşaţi, restul încă iertaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Cavalerii fluierului” care au arbitrat meciurile disputate de FC Argeş în sezonul 2008 – 2009 vor fi audiaţi la DNA. Vicepreşedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Marcel Lică, şi arbitrii Marcel Savaniu şi Sorin Corpodean au fost reţinuţi, ieri, pentru luare de mită.

Observatorul Marcel Lică şi arbitrii Marcel Savaniu şi Sorin Corpodean sunt acuzaţi că ar fi primit diverse sume de bani, dar şi băuturi alcoolice, pentru a favoriza echipa FC Argeş, patronată de Cornel Penescu, arestat preventiv pentru dare de mită. În acelaşi dosar a fost arestat pentru luare de mită şi preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Gheorghe Constantin.

De asemenea, ieri au fost audiaţi şi arbitrii Tiberiu Lajos şi Aurelian Bogaciu. Ei sunt cercetaţi în libertate, deşi sunt acuzaţi tot de luare de mită şi vor reveni la DNA Piteşti pe data de 29 aprilie.

„Poate puteţi Bogaciu, vă rog”

Conform procurorilor, pentru meciul din etapa a 10-a a Ligii I, din data de 3 octombrie 2008, dintre FC Argeş şi Universitatea Craiova, Cornel Penescu i-ar fi dat lui Aurelian Bogaciu, prin intermediul omului său de încredere Liviu Făcăleţă, 5.000 de dolari.

Meciul – arbitrat la centru de Bogaciu - s-a încheiat cu scorul de 1–1. Acest meci a fost subiect de scandal la vremea respectivă, patronul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, acuzând arbitrajul. În acest sens, Mititelu l-a contactat pe Penescu spunându-i: „M-ai furat cu arbitrii ăştia”.

De altfel, imediat după meci, Bogaciu l-a sunat pe Făcăleaţă şi i-a transmis că „suntem pe drumul cel bun”. Conform interceptărilor telefonice realizate în această cauză, în data de 29.09.2008, la ora 9.47, Cornel Penescu l-ar fi sunat pe Florin Găitănaru, un apropiat al lui Gheorghe Constantin, solicitându-i să intervină la preşedintele CCA pentru a-l desemna ca arbitru pentru meciul cu Universitatea Craiova pe Aurelian Bogaciu. În aceeaşi zi, Penescu i-a transmis, la ora 9.57, un sms lui Gheorghe Constantin: „Vă mulţumesc mult. Poate puteţi Bogaciu, vă rog”.

Tot pentru meciul FC Argeş – Universitatea Craiova, Făcăleaţă i-a contactat şi pe tuşierii Daniel Demetrescu şi Sorin Caia. „Să ne vedem să bem o ţuică înainte de meci”, i-a transmis Făcăleaţă lui Caia.

15.000 de dolari şi băutură pentru Corpodean

Sorin Corpodean, arbitru FIFA, ar fi fost „recompensat” cu 15.000 de dolari şi cu mai multe sticle de vin  pentru a favoriza echipa argeşeană în meciul cu FC Vaslui din etapa a 11-a, disputat în data de 19 octombrie 2008.

Meciul s-a disputat la Vaslui şi a fost câştigat de FC Argeş, scorul final fiind 0 – 1. Corpodean a fost arbitru central. Imediat după meci, Penescu i-a transmis un sms lui Gheorghe Constantin: „Vă mulţumesc, să vă dea Dumnezeu sănătate”.

Aranjamentele pentru meciul cu Farul

image

Arbitrul Marcel Savaniu



Nici etapa a 12-a – când a avut loc meciul FC Argeş – Poli Iaşi - nu a fost lipsită de „o vorbă bună”. Disputat pe data de 24 octombrie 2008, meciul s-a terminat cu scorul de 3 - 0. Cu câteva zile înainte, pe 20 octombrie, Penescu i-a trimis sms lui Constantin: „Martiş, Serea, Lajos. Să trăiţi, sănătate multă”.

Ulterior, Făcăleaţă l-a sunat pe arbitrul Marius Martiş, care i-a spus că pentru meciul cu Poli Iaşi este desemnat să arbitreze Laurenţiu Danşa (Oradea). Astfel că, Făcăleaţă a luat legătura cu Danşa, stabilind să se întâlnească când ajunge în Piteşti.

De asemenea, omul de încredere al lui Penescu i-a contactat în vederea unor întâlniri şi pe Claudiu Tripa, care a fost tuşier la meciul cu Poli Iaşi, şi pe observatorul George Ionescu.

„Bistriţenii au intrat pe filieră”

Tiberiu Lajos, desemnat să arbitreze meciul Gloria Bistriţa – FC Argeş, disputat în data de 31 octombrie 2008, în etapa a 13-a, ar fi primit de la Cornel Penescu 3.000 de dolari. Meciul a fost însă câştigat de Gloria Bistriţa cu 2-0.

Înainte de meci, conform convorbirilor telefonice, Făcăleaţă ar fi fost avertizat de arbitrul Marius Martiş că bistriţenii „au intrat şi ei pe filieră, sunt disperaţi”. Pentru acest meci, Liviu Făcăleaţă a luat legătura şi cu tuşierul Florin Stănescu.

În etapa a 14-a, FC Argeş a câştigat cu 3-0 meciul cu Farul Constanţa. Pentru acest meci, Penescu l-ar fi vrut arbitru central pe Marius Martiş. A fost delegat însă Ionel Ivan, care a şi fost contactat de Liviu Făcăleaţă. „Ştiu mesajul, rămâne să ne auzim la telefon mai încolo”, i-a spus Ivan lui Făcăleaţă.

Şpagă pentru Savaniu

image

Vicepreşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, observatorul Marcel Lică



Procurorii susţin că reţinerea lui Marcel Savaniu s-a dispus ca urmare a şpăgii primite de acesta pentru a favoriza FC Argeş în meciul cu Oţelul Galaţi, disputat în etapa a 16-a din data de 23 noiembrie 2008.

Savaniu ar fi primit 3.000 de dolari. Aceeaşi sumă ar fi „încasat-o” şi arbitrul Dan Roşu – care nu a fost încă citat la DNA, dar care a fost oprit de la delegări de către Federaţia Română de Fotbal. Pentru acelaşi meci, Penescu i-ar fi dat 2.000 de dolari şi observatorului Marcel Lică.

Meciul FC Argeş – Oţelul Galaţi s-a terminat cu scorul 3–2. După ce a fost reţinut, Savaniu a declarat că este nevinovat şi nu îl cunoaşte pe Cornel Penescu.

„Corpodean nu are ce căuta în arbitraj“

La data de 19 octombrie 2008, Vaslui a pierdut acasă, scor 0-1, meciul cu FC Argeş. Piteştenii au marcat în minutul 85 prin Tameş, care a executat un penalty dictat de Corpodean.

„De unde 11 metri? Tot arbitrajul a fost unul tendenţios. Eu am crezut că arbitrul Corpodean este un arbitru serios, dar acum, după ce a spus şi Becali ca i-a dat bani, cred că nu mai are ce căuta în arbitraj.

M-am crucit când am auzit declaraţia lui Penescu, că vrea să-l pună pe Corpodean şef la Comisia de Arbitri. E greu de crezut că poţi să faci ceva cu un arbitru care mai vrea şi la CCA. Au pregătit dinainte acest meci“, a tunat Porumboiu după respectivul joc.

Prunea nu va mai fi delegat

image
image

Sunt de acord cu această decizie. Sincer, nu ştiu care este motivul ei.

image


Florin Prunea
director Relaţii Internaţionale din cadrul FRF



Florin Prunea este implicat în scandalul declanşat de ancheta DNA, fiind suspectat că l-a ajutat pe Cornel Penescu să obţină arbitrii favorabili în meciurile în care avea nevoie.

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, vrea să scoată instituţia pe care o conduce „basma curată” din acest scandal de corupţie declanşat de procurorii de la DNA. Astfel, Mircea Sandu l-a oprit pe Florin Prunea să mai fie delegat ca observator la partidele din Liga I din cauza implicării sale ca intermediar între Cornel Penescu şi CCA.

„Numele lui Prunea nu apare decât în presă, nu este nimic oficial în cazul lui. Am vorbit cu el şi am luat decizia să nu mai fie observator la partidele din Liga I până la clarificarea situaţiei”, a declarat preşedintele FRF, Mircea Sandu. Acesta încearcă să se delimiteze de ancheta DNA şi încearcă să puncteze la capitolul imagine.

De partea cealaltă, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale din FRF, Florin Prunea, crede că nu este nimic spectaculos în această reţinere de la delegări. „Eu nu am nimic împotrivă. Şi nu este vorba numai de mine. Am avut o discuţie cu Mircea Sandu şi s-a stabilit ca niciun angajat al FRF să nu mai fie delegat ca observator la partidele din Liga I”, a declarat Florin Prunea.

Dinu nu vrea circ

Prunea a intrat în vizorul DNA după ce date din dosarul arbitrilor corupţi au indicat faptul că Prunea era omul de legătură între Cornel Penescu şi Gheorghe Constantin. Oamenii din fotbal cer ca Prunea să se alăture în arest arbitrilor corupţi şi şefului CCA.

“Nu este plăcut ce vedem cu arestarea arbitrilor, îmi pare rău de Gheorghe Constantin, dar şi deasupra lui au fost destule persoane care s-au implicat. Una dintre acestea este Florin Prunea”, a declarat Ion Crăciunescu, fostul mare arbitru. 

Cornel Dinu, administratorul delegat de la Dinamo, este neplăcut impresionat de desfăşurarea anchetei  DNA.  „Nu sunt de acord cu această defilare în cătuşe câtă vreme este vorba de o reţinere de 24 de ore, nu de o sentinţă definitivă.

La noi se petrece totul ca o emfază, ca o tentativă de impresionare”, a spus Dinu. Adrian Mititelu nu ar fi deloc dezamăgit ca arbitrii care sunt acum reţinuţi să fie excluşi din arbitraj.

image

Aurelian Bogaciu



Arbitrul de 27 de ani din Bucureşti este cel mai tânăr „central” FIFA. În acest sezon a avut greşeli în majoritatea partidelor unde a fost delegat, acumulând cele mai multe suspendări dintre “fluieraşii” de pe lista FIFA. Mircea Sandu i-a recomandat „să se angajeze la Poliţia Rutieră” după meciul FC Argeş - Urziceni 0-0.

image

Marcel Savaniu



Are 45 de ani, este din Sibiu, iar în 2000 a fost forţat să treacă de la „central” la tuşier. Este unul dintre cei mai controversaţi arbitri din ţară. A fost recuzat de diverse cluburi de mai multe ori din cauza reputaţiei sale proaste. După ce a fost retrogradat în eşaloanele inferioare, Savaniu a intrat iar în graţiile CCA.

image

Tiberiu Lajos



Are 43 de ani, fiind născut în Timişoara. „Centralul” este considerat a fi foarte apropiat de clubul Dinamo, ajutându-i ultima oară pe roş-albi în partida de la Mediaş cu Gaz Metan. Pentru greşelile sale din acel meci, Lajos a fost suspendat tot sezonul. După un meci al „câinilor” cu Vaslui, Lajos a fost „desfiinţat” de Adrian Porumboiu.

image

Sorin Corpodean



Are 44 de ani, este din Ocna Mureş şi este recordmenul arbitrajului românesc, având 268 de meciuri arbitrate, cu unul mai mult decât Nicolae Rainea. Este arbitru FIFA, din categoria „Second Class”. Deşi este considerat unul dintre cei mai buni arbitri de la noi, este privit în acelaşi timp ca fiind extrem de influenţabil la presiunile anumitor cluburi.

image

Marcel Lică



Este vicepreşedinte autosuspendat al CCA şi în acelaşi timp observator. Are 52 de ani, este născut în Constanţa, şi a fost un „central” mediu ca valoare, trecut însă pe lista FIFA. În 2002 a devenit preşedinte la Farul Constanţa, unde însă nu a stat prea mult. Era văzut ca unul dintre potenţialii urmaşi ai lui Gheorghe Constantin la şefia CCA.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite