Toţi ochii pe roşu, galben şi albastru!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spania, Brazilia şi Italia sunt marile favorite în Cupa Confederaţiilor, competiţie care debutează astăzi în Africa de Sud.Trei dintre primele cinci echipe ale lumii joacă în acest turneu „exotic”, la care mai participă naţionale precum Noua Zeelandă şi Irak. Toate meciurile vor fi transmise de TVR 1.

A mai rămas un an fără trei zile până la Cupa Mondială de vara viitoare, iar gazdele din Africa de Sud se „încălzesc” cu Cupa Confederaţiilor.

Este primul mare test organizatoric pentru o naţiune ambiţioasă, însă deficientă în ceea ce priveşte infrastructura (mai mult de jumătate dintre stadioane nu sunt finalizate), securitatea (violul este sport naţional într-o ţară cu o medie de peste 50 de crime pe zi!) şi mijloacele financiare (din cauza piedicilor politice şi a fondurilor insuficiente s-a pus problema mutării Campionatului Mondial într-o altă ţară).

Nouă Cupe Mondiale la start!

A opta ediţie a Cupei Confederaţiilor pare privilegiată. Brazilia – Italia a devenit un „clasic”, cele două superputeri fotbalistice câştigând jumătate din titlurile mondiale, cinci în contul sud-americanilor şi patru pentru „squadra azzurra”.

Dar să nu uităm de puternica Spanie, care se prezintă în Africa de Sud cu „furia roşie” care a măturat tot la Europenele de anul trecut.Statistica spune că cine câştigă Cupa Confederaţiilor nu repetă performanţa la Mondiale. O simplă coincidenţă sau un blestem de care Brazilia, Italia şi Spania vor încerca să scape?

Se vor face de râs?

Dacă „Bafana-Bafana”, aşa cum sunt supranumiţi sud-africanii, „faraonii” egipteni şi yankeii americani au motive să creadă într-o comportare onorabilă şi, de ce nu, într-o surpriză, lucrurile stau diferit în cazul Irakului şi a Noii Zeelande.Lipsa de experienţă la nivel înalt le poate fi fatală, deşi neozeelandezii i-au surprins recent pe italieni, ­într-un amical pierdut cu 3-4.

Nu lipseşte nicio vedetă

llItalia, Spania şi Brazilia vin în Africa de Sud cu cei mai buni jucători disponibili. De la campioana Americii de Sud nu vor lipsi, Kaka, noul star al lui Real Madrid, Pato, vedeta lui AC Milan, sau Robinho, numărul 1 de la Manchester City. Totuşi, de la echipa lui Mircea Lucescu, Şahtior Doneţk, niciunul dintre brazilienii minune de la mijlocul terenului, Jadson, Ilsinho sau Fernandinho, şi nici atacantul Luiz Adriano, nu au fost convocaţi de selecţionerul Carlos Dunga.

Iniesta, marea absenţă a spaniei

image

Spaniolii în schimb au două absenţe notabile, cauzate de accidentări. Fotbalistul Barcelonei, Andres Iniesta, şi mijlocaşul lui Villareal, Marcos Senna, nu vor fi prezenţi la Cupa Confederaţiei. Nu vor lipsi însă, Torres, Xavi, Villa, Puyol, Casillas şi toate celelalte vedete cu care ibericii au cucerit Campionatul European.

Italienii vor alinia aproape cea mai bună formulă. Singurele absenţe, Alessandro del Piero, vârful lui Juve, şi Aquilani, mijlocaşul Romei, accidentaţi pe final de sezon.

Curiozităţi

Portarul Noii Zeelande, Glen Moss, este singurul jucător din lotul celor opt participante care a evoluat în trecut în România, la Dinamo.

Mamelodi Sundowns, echipa sud-africană antrenată de românul Ted Dumitru, are patru convocaţi în lotul gazdelor.

Spania va încerca să îşi apere recordul de 32 de meciuri consecutive fără înfrângere, ultimul eşec datând din noiembrie 2006, contra României (0-1, gol Marica).

Ronaldinho, absent din lotul Braziliei, este golgheterul all-time în Cupa Confederaţiilor, cu nouă reuşite, alături de mexicanul Cuauhtemoc Blanco.

Irakul este singura naţională prezentă la Cupa Confederaţiilor care a fost deja eliminată din preliminariile pentru Campionatul Mondial de anul viitor.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite