Tom şi Jerry în variantă argentiniană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apropiaţii lui Maradona susţin că demiterea lui a fost orchestrată de Carlos Bilardo. După ce lui Maradona nu i s-a mai prelungit contractul de selecţioner al Argentinei, marele câştigător pare a fi Carlos Bilardo, directorul tehnic al federaţiei.

În Argentina li se spune Tom şi Jerry pentru felul în care s-au „fugărit" în ultimii 27 de ani, începând cu anul 1983. Maradona şi Bilardo au trăit momente fericite, cum ar fi câştigarea Cupei Mondiale în 1986, cu Diego pe teren şi Carlos pe bancă. De asemenea, au trecut împreună peste supărări imense, la finala pierdută în 1990 sau în momentele de agonie din finalul carierei lui Maradona: la Sevilla (1992-1993) şi la Boca Juniors (1996) cel mai mare fotbalist din istoria Argentinei a fost antrenat chiar de „Năsosul" Bilardo.

Apoi, în 2008, destinul i-a unit iar, la cârma „pumelor", unul ca selecţioner, celălalt ca director tehnic. Până ieri, când Maradona a fost „ucis" de federaţie, iar Bilardo a ieşit mai viu ca niciodată. „Tom fără Jerry!", a subliniat metaforic presa din Ţara Tangoului.

Mazilit în unanimitate!

28 de membri ai Comitetului Executiv al federaţiei argentiniene au decis soarta lui Maradona şi toţi au votat pentru o schimbare. „Nu a fost nimeni demis. A fost vorba doar de o neprelungire a contractului", a explicat, sec, preşedintele Julio Grondona. Apropiaţii lui Maradona, inclusiv fostul selecţioner, au însă altă părere. „Jocurile erau făcute!", au spus aceştia, sugerând că decizia s-a conturat cu mult timp înainte pe axa Grondona - Bilardo.

De altfel, „Năsosul", sau „Doctorul", va continua în funcţia de director tehnic, cu atribuţiuni sporite (va superviza activitatea interimarului Sergio Batista şi va avea un cuvânt greu de spus în alegerea viitorului selecţioner). Adică exact ceea ce nu-i permitea Maradona: să-şi „bage nasul" în chestiunile tactice ale naţionalei.

Bilardo, o figură controversată

Dincolo de faptul că este ultimul selecţioner cu care albiceleştii au câştigat Cupa Mondială, în 1986, Carlos Bilardo (foto stânga), 71 de ani, este considerat o personificare a urâtului în fotbalul argentinian. Iată de ce:

-  ca jucător, la Estudiantes, în anii '60, se spunea că Bilardo avea la el un ac cu care îi înţepa pe adversari.

- în 1990, deşi a dus Argentina în finala Mondialului, a făcut-o în cel mai urât mod posibil: cu victorii la penaltyuri, doi eliminaţi în finala cu Germania şi un fotbal negativ.

- a fost acuzat de brazilieni că le-a oferit apă contaminată într-un meci direct. De asemenea, a circulat un zvon cum că Bilardo îi îndemna pe jucătorii săi să le dea adversarilor în ochi cu analgezice musculare gen Bengay.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite