Titlu cu déjà-vu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Borussia Dortmund şi AC Milan s-au distanţat pe primele locuri în Germania şi Italia şi par să repete traseul din sezonul trecut, când au ieşit campioane.

Senzaţie de déjà-vu în Bundesliga, unde campioana din sezonul trecut, Borussia Dortmund, a pus iar mâna pe şefia campionatului. Victoria de sâmbătă, 2-1 cu Mainz, a detaşat-o la şapte puncte în faţa rivalei Bayern München, învinsă (0-2) la Leverkusen. Trupa lui Klopp şi-a regăsit ritmul cu care a ucis competiţia în sezonul precedent, ajungând acum la 18 meciuri fără înfrângere, practic peste un tur de cam­pionat.

Seria de invincibilitate a Borussiei e cu atât mai impresionantă, cu cât ea vine după un start luat practic în genunchi. După 7 etape, "galbenii" din Dortmund se aflau abia pe locul 11, cu trei înfrângeri deja în cont. Fără golgheterul paraguayan Barrios, accidentat, şi lipsiţi şi de omul numărul 1 din sezonul trecut, turcul  Nuri Sahin, vândut la Real Madrid, oamenii lui Klopp păreau condamnaţi în urma unui Bayern renăscut după venirea lui Heynckes.

Renaşterea a început însă chiar de la meciul direct de la München din noiembrie, câştigat surprinzător la vremea respectivă de Dortmund cu 1-0 prin golul puştiului-minune Gotze, şi care a redus diferenţa dintre cele două echipe la doar două puncte. Au ieşit apoi la rampă polonezul Lewandowski (16 goluri) şi japonezul Kagawa (8  goluri), care au propulsat Borussia, echipa cu cea mai mare medie de spectatori din Bundesliga, 80.000 de fani la fiecare meci pe impresionantul Signal Iduna Park, din nou pe primul loc.

Eliminarea prematură din Europa (a terminat pe ultimul loc grupa de Liga Campionilor) are toate şansele să fie răzbunată în sezonul viitor, pentru care Dortmund l-a cumpărat deja pe noul star din Bundesliga, Marco Reus (23 de ani), de la Monchengladbach, pentru 17,5 milioane de euro.  Borussia şi-a permis acest transfer după ce, la finalul anului precedent, a raportat venituri de peste 170 de milioane de euro, cele mai mari din istoria clubului care are în palmares o Ligă a Campionilor (1997).

Hattrick-Ibrahimovici, Juve-doar egal cu Chievo

Şi în Italia, lucrurile par să intre pe aceeaşi linie ca în sezonul trecut. Hattrick-ul lui Ibrahimovici a rezolvat încă din prima repriză meciul Milanului de la Palermo, acolo unde diavolii au condus de la pauză cu 4-0, scor rămas până la final. Suedezul tocmai revenise după o suspendare de trei etape, iar cu reuşitele de sâmbătă a ajuns la cota 18 în acest sezon.

Victoria de la Palermo a detaşat-o pe Milan, campioana de anul trecut, la trei puncte de Juventus, care are un meci mai puţin, la Bologna. Torinezii s-au împiedicat acasă de Chievo (1-1), dar continuă să rămână neînvinşi în acest sezon. "E un miracol ce am realizat în acest sezon, înaintea căruia mulţi ne cotau abia cu şansa a şasea", a declarat antrenorul lui Juve, Antonio Conte.

Doar Porto mai ţine steagul sus

Dintre celelalte campioane din întrecerile de prim rang din Europa, doar FC Porto (Portugalia) mai este lider şi în acest sezon. În rest, în Spania, Anglia, Franţa sau Olanda, campioanele Barcelona, Manchester United, Lille şi Ajax au şanse mici să-şi păstreze titlul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite