Tiţa, „regele“ Siriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Tiţa, un anonim în ţară, o vedetă în Siria
Valeriu Tiţa, un anonim în ţară, o vedetă în Siria

Un antrenor român, necunoscut în ţară, face furori în Orientul Mijlociu. În noiembrie a câştigat varianta asiatică a Ligii Europa, iar acum a ajuns selecţionerul unei ţări care va participa în Cupa Asiei. Valeriu Tiţa a preluat naţionala Siriei, formaţie care a mai fost pregătită, de-a lungul anilor, de Cornel Drăguşin, Virgil Dridea, Marian Bondrea şi Mircea Rădulescu.

Când vine vorba despre legăturile dintre fotbalul arab şi România, automat, te gândeşti la Balaci, Olăroiu şi Rădoi. Totuşi, în ultima perioadă, un alt român, necunoscut în ţară, a ajuns să-şi facă un nume în Orientul Mijlociu. Îl cheamă Valeriu Tiţa, iar în luna noiembrie a câştigat „AFC Cup", varianta asiatică a Ligii Europa, rezervată ţărilor cu un fotbal mai puţin dezvoltat.

Această performanţă, obţinută cu Al-Ittihad Aleppo din Siria, l-a propulsat pe tehnicianul român la cârma naţionalei Siriei. Astfel, Tiţa va participa în luna ianuarie în Cupa Asiei, cea mai importantă competiţie de pe continent.Cum a ajuns însă antrenorul de 44 de ani în Orient? După o experienţă nefericită la Drobeta Turnu-Severin, anul trecut, când echipa s-a şi desfiinţat, Vali Tiţa, a ales să plece în Siria, ţară unde mai antrenase. A preluat Al-Ittihad Aleppo, iar rezultatele excelente, plus un dram de noroc, l-au ajutat să ajungă la echipa naţională a Siriei. Fostul selecţioner, sârbul Ratomir Dujkovici, a plecat în vacanţă şi nu s-a mai întors!

A învins campioana Asiei

Astfel, arabii l-au înlocuit cu Tiţa. „Sunt cunoscut în zonă fiindcă lucrez aici de mulţi ani. La data de 7 ianuarie vom debuta în Cupa Asiei, dar avem o grupă dificilă cu Japonia, Arabia Saudită şi Iordania. O să încerc să pregătesc echipa pe ultima sută de metri. De aceea, nici nu o să am Crăciun şi Revelion", a povestit românul pentru „Adevărul".

Primul meci al lui Valeriu Tiţa în calitate de selecţioner al Siriei s-a jucat, sâmbătă, împotriva campioanei Asiei, naţionala Irakului. Sirienii au învins cu 1-0, furnizând o mare surpriză. Paradoxal, tehni­cianul român nu a putut lua loc pe banca formaţiei sale. Motivul? Meciul s-a jucat în Irak, în oraşul Al-Sulimaniya, iar Tiţa şi secundul său, Dan Racolţa (fostul portar al Craiovei) n‑au primit în timp util viza de intrare în Irak! Tiţa a vorbit şi despre nivelul fotbalului în Siria: „Jucătorii au o mentalitate ciudată. E dificil să lucrezi cu ei. Nu ştiu tactică, vor să ajungă toţi la poartă, dar le‑am explicat că mai întâi nu trebuie să primim gol, apoi ne gândim cum să înscriem".

Doctorul sirian ţine cu Ştiinţa!

La naţională, Vali Tiţa are un doctor sirian, Osman Younes, care ţine cu Universitatea Craiova, deoarece a studiat la Facultatea de Medicină din Bănie!

Cine este Valeriu Tiţa

- S-a născut la Turnu-Severin. E căsătorit şi are două fete în vârstă de 18 şi 21 de ani.
- În România a jucat la Drobeta Turnu-Severin până în 1993. Apoi, Ilie Balaci l-a transferat la echipa sa din Maroc, Olympique Casablanca. Aici, Tiţa a cunoscut gloria fotbalistică: a câştigat titlul, Cupa Marocului, Cupa Ţărilor Arabe şi Cupa Cupelor Ţărilor Arabe. De asemenea, de trei ori a fost ales cel mai bun fotbalist al campionatului din Maroc.
- În 1998 s-a întors în România, unde a urmat cursurile Şcolii de antrenori.
- În România a antrenat doar în ligile inferioare.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite