Terek rumunskaia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florentin Petre, Daniel Pancu şi Andrei Mărgăritescu au ales să joace în Cecenia Salariile foarte mari oferite de ruşi îi atrag ca un magnet pe fotbaliştii români aflaţi la final de

Florentin Petre, Daniel Pancu şi Andrei Mărgăritescu au ales să joace în Cecenia

Salariile foarte mari oferite de ruşi îi atrag ca un magnet pe fotbaliştii români aflaţi la final de carieră.

Terek Groznâi este o echipă care până ieri nu spunea nimic iubitorilor fotbalului românesc. Acest lucru se va schimba cu siguranţă, deoarece formaţia din Cecenia este aproape să achiziţioneze nu mai puţin de trei fotbalişti români.

Este vorba despre Florentin Petre, Daniel Pancu şi Andrei Mărgăritescu. Primii doi vor semna contracte pe câte doi ani şi vor avea un salariu de câte 400.000 de euro pe sezon, dublu faţă de cât luau la "SKA Sofia şi, respectiv, Rapid.

"Plec în Cecenia. Încă nu am semnat, vom parafa un contract pe doi ani. Este un campionat puternic şi poate este ultima provocare pentru mine. Eu ştiu că acolo este o zonă liniştită. Oricum, eu mă tem doar de Dumnezeu. La vârsta mea, oferta este foarte bună", a anunţat Daniel Pancu. Acesta a adăugat că nu a vorbit cu Florentin Petre, un alt român care va juca la Terek Groznâi: "Nu am discutat, dar o voi face. Dacă nu era niciun român acolo, poate că nu mă duceam nici eu".

Mărgăritescu, în vizor

Pentru trecerea lui Pancu la echipa din Cecenia, clubul Rapid nu a solicitat niciun ban. În ceea ce-l priveşte pe Florentin Petre, acesta va semna astăzi contractul, cele două cluburi ajungând deja la o înţelegere, ruşii urmând să plătească aproximativ 300.000 de euro celor de la ŢSKA Sofia.

De asemenea, şi Andrei Mărgăritescu este cu un pas în curtea celor de la Terek, mai ales după ce transferul său de la Dinamo la Kaiserslautern a picat.

Nu au jucat pe stadionul lor

FC Terek Groznâi este un club de fotbal rusesc de primă ligă. A fost înfiinţat sub numele de Dynamo, iar din 1958 se numeşte Terek. Din cauza războiului din Cecenia, clubului nu i-a fost permis să organizeze meciuri de fotbal pe stadionul din Groznâi, dar situaţia s-a schimbat în acest sezon după ce formaţia a promovat în prima ligă rusească.

În anul 2004, Terek şi-a trecut în palmares Cupa Rusiei după victoria împotriva formaţiei FC Krilia Sovetov Samara. Formaţia antrenată de către Leonid Nazarenko are în componenţă,printre alţii, doi camerunezi,
un brazilian şi un croat.

Preşedinte asasinat pe stadion

Stadionul Dinamo din Groznâi a fost teatrul ultimului mare atentat din capitala cecenă. La 9 mai 2004, cu prilejul festivităţilor consacrate victoriei asupra nazismului, preşedintele prorus de atunci, Akhmad Kadârov, a fost practic spulberat de o bombă încorporată în structura tribunei centrale.

Odată cu Kadârov, şi-au pierdut viaţa în atentat alte 40 de persoane, între care şi preşedintele parlamentului cecen. Ca detaliu, cu excepţia penultimului preşedinte al ţării, "demisionat" cu forţa, predecesorii lui Kadârov - Djohar Dudaiev (1996) şi Aslan Maskhadov (2000) - au murit tot în atentate.

Groznâi înseamnă spaimă

În prezent, şeful statului este Ramzan Kadârov, fiul preşedintelui asasinat în 2004. Considerat un islamist moderat cu simpatii proruse, a fost "întronat" la conducerea Ceceniei de către Vladimir Putin.

La origine o fortăreaţă de apărare ridicată de ruşi în Caucaz pe la 1800, Groznâi, al cărei nume se traduce în rusă cu "spaimă", trebuia să înfioare duşmanii de la graniţa imperiului. Distrusă aproape în întregime în timpul celor două războaie cu Rusia, din 1994 şi 1999, Groznâi, la fel ca întreaga ţară, îşi revine cu greu, deşi e supusă unui plan de reconstrucţie, pe 30 de ani.

Potrivit statisticilor ONU, 60% din populaţia Ceceniei, de 1.103.000 (din care 35% ruşi), trăieşte încă la limita sărăciei. Grosul veniturilor oficiale provine din exploatarea hidrocarburilor - principala resursă a ţării - prin compania de stat Grozneftgaz. Mafia locală desfăşoară însă un comerţ profitabil cu arme şi droguri, dinspre şi înspre Orientul Mijlociu. (C.O.)

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite