Tangou sau samba?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece ţări din America de Sud plus Costa Rica şi Mexic ca invitate îşi dispută de mâine cea de-a 43-a ediţie a Copei America în Argentina. Dolce Sport va transmite competiţia în România începând de sâmbătă, cu meciurile Argentina - Bolivia (16.30, în reluare) şi Columbia – Costa Rica (21.30, în direct).

Favorite

Argentina

Va fi în sfârşit momentul de glorie al lui Messi la echipa naţională sau Argentina va suferi o nouă dezamăgire odată cu încă o evoluţie ştearsă a starului Barcelonei? Rămâne de văzut! Cu siguranţă însă că speranţele sunt mari în tabăra albiceleştilor. Odată pentru că joacă „acasă" şi apoi pentru că au de luat o revanşă în faţa eternilor rivali. La ultimele două ediţii, argentinienii au jucat cu trofeul pe masă, de fiecare dată cu Brazilia, şi de fiecare dată au plecat acasă cu mâinile goale. Umilinţa a fost maximă în 2007, când Robinho şi compania au umilit Messi şi compania la scor de neprezentare în finală. Cu Sergio Batista pe bancă, Argentina pare că şi-a recăpătat pofta de fotbal pe ritmuri de tangou. Au revenit şi Zanetti, şi Cambiasso, marii absenţi de la Cupa Mondială, iar Messi a terminat sezonul cu Barcelona într-o formă de zile mari. Doar să nu fi alocat prea mult timp petrecerilor şi prea puţin pregătirii pentru Copa America, cum lasă de înţeles ziarele argentiniene.

Brazilia

Experimentele din amicale au luat sfârşit, iar Mano Menezes va construi echipa la acest turneu în jurul numelor grele din apărare, ca Julio Cesar, Dani Alves, Lucio sau Maicon. Odată „spatele" asigurat, Brazilia îşi poate pune în funcţiune morişca de pase de la mijlocul terenului. Pentru că de la Ramires, Elano, Jadson sau tinerele speranţe Lucas Moura şi Ganso vor pleca mingile spre Robinho, Pato şi Neymar. De la ultimul în special, speranţele sunt mari în tabăra „auriverde". Proaspăt câştigător al Copei Libertadores, „perla" lui Santos are astfel ocazia să strălucească la primul turneu major cu naţionala. Şi, de pe stadioanele din Argentina, mai departe apoi la Real Madrid, Chelsea, Barcelona... în principiu cine se încumetă să-i achite clauza de reziliere de 45 de milioane de euro.

Pretendente

Uruguay

Este poate cea mai omogenă naţională sud-americană la ora actuală, fiind revelaţia Cupei Mondiale din Africa de Sud (locul 4). Are acelaşi antrenor din 2006 (Oscar Tabarez) şi un trident ofensiv (Suarez-Forlan-Cavani) în care îşi poate pune speranţele pentru un nou titlu după 16 ani.Vedete: Diego Lugano (Fenerbahce, Turcia), Luis Suarez (Liverpool, Anglia), Diego Forlan (Atletico Madrid, Spania), Edinson Cavani (Napoli, Italia), Alvaro Pereira (FC Porto, Portugalia).

Columbia

Nu s-a mai calificat la un Mondial din 1998, dar în acelaşi interval a câştigat o Copa America (2001) şi a mai terminat o dată în primele patru (2004), dovadă că se simte bine pe pământ sud-american. În plus, actuala generaţie îi conferă şi câteva argumente.
Vedete: Juan Zuniga (Napoli, Italia), Fredy Guarin, Radamel Falcao (ambii FC Porto, Portugalia), Dayro Moreno (Tijuana, Mexic).

Paraguay

Cu excepţia turneului din 2001, când a ieşit din faza grupelor, Paraguayul este practic abonată la sferturi din 1993 încoace. Chiar şi fără veteranii Bonet, Caniza şi Caceres, sau vârful de lance Oscar Cardozo, lăsaţi acasă de Gerardo Martino, „La Albirroja" a demonstrat (inclusiv cu România, dar şi la CM 2010) că e capabilă să speculeze orice greşeală a adversarului. Vedete: Lucas Barrios (Dortmund, Germania), Roque Santa Cruz (Blackburn, Anglia), Nelson Valdez (Hercules, Spania).

Outsideri

Costa Rica - invitată

Echipa de bază e obosită după Gold Cup. Vedete: Junior Diaz (FC Bruges, Belgia), Bryan Ruiz (Twente, Olanda).

Bolivia

Locul trei într-o grupă cu Argentina şi Columbia ar fi o reală performanţă.Vedete: Marcelo Moreno (Şahtior Doneţk, Ucraina), Ricardo Pedriel  (Sivasspor, Turcia).

Ecuador

În ultimele 13 ediţii, a trecut doar de două ori de grupe (1993 - locul patru - şi 1997 - sferturi). Vedete: Felipe Caicedo (Levante, Spania), Antonio Valencia (Manchester United, Anglia).

Venezuela

Şansele sunt minime în faţa Braziliei şi a Paraguayului. Vedete: Jose Manuel Rey (Mineros de Guayana), Juan Arango (Monchengladbach, Germania).

Chile

Este favorită între outsidere, dar nu are forţa Argentinei sau a Braziliei. Vedete: Gary Medel (Sevilla, Spania), Arturo Vidal (Leverkusen, Germania), Alexis Sanchez (Udinese, Italia).

Peru

S-a descurcat bine la ultimele ediţii (locul patru în 1997 şi sferturi de atunci), dar de obicei nu face faţă cu echipele tari. Vedete: Juan Manuel Vargas (Fiorentina, Italia), Claudio Pizarro (Werder Bremen, Germania), Jefferson Farfan (Schalke, Germania).

Mexic - invitată

Cu zece debutanţi în echipă şi un singur stranier, calificarea din grupă ar fi o minune. Vedeta: Giovani dos Santos (Tottenham, Anglia)

Mexicul a trimis acasă jucătorii care au fost la prostituate!

Cu greii „Chicharito" Hernandez, Rafa Marquez, Salcido, Osorio sau Guardado trimişi acasă după Gold Cup, Mexicul dorea să testeze în Argentina o echipă alcătuită în mare măsură din tineri sub 22 de ani. Planul oficialilor „El Tri" a fost dat însă peste cap de ultima escapadă a „juniorilor", în frunte cu Jonathan dos Santos (foto) de la Barcelona.

image

Sâmbătă, jucătorii mexicani au petrecut cu prostituate, într-un hotel din Quito, capitala Ecuadorului, fiind surprinşi de camerele de luat vederi ale stabilimentului. Drept urmare, Nestor Vidrio, Jonathan dos Santos, Israel Jimenez, David Cabrera, Marco Fabian, Javier Cortes, Jorge Hernandez şi Nestor Calderon au fost suspendaţi şase luni de către federaţie şi amendaţi cu câte 4.170 de dolari. În plus, petrecăreţii au rămas şi fără laptopuri, telefoane, bani şi paşapoarte, furate desigur de către prostituate. Acum, selecţionerul José Manuel de la Torre va trebui să se descurce cu „rezervişti" din campionatul mexican, mulţi dintre ei debutanţi.

Japonia, victimă a cutremurului

Mexic şi Japonia trebuiau să fie invitatele acestei ediţii de Copa America. Loviţi de cutremurul de la 11 martie, niponii ar fi vrut să-şi onoreze invitaţia, dar mai intâi decalarea competiţiei interne, ca urmare a dezastrului, şi apoi presiunile făcute de cluburile din Europa, care nu au dorit să-şi lase japonezii la lot, au dus la retragerea Japoniei. În locul ei, a fost invitată Costa Rica.

Click pe poză pentru a mări

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite