Surpriza Lille!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea din nordul „Hexagonului“ a câştigat, sâmbătă, după 2-2 în deplasare cu Paris Saint-Germain, al treilea titlu de campioană. Lille a realizat astfel „eventul“, după ce în urmă cu două săptămâni s-a impus şi în finala Cupei Franţei, cu 1-0, în faţa aceleiaşi Paris Saint-Germain.

La începutul sezonului nu puţini erau cei care ar fi pariat o avere pe un nou succes al lui Olympique Marsilia. În acelaşi timp, echipe ca Bordeaux sau Paris Saint-Germain porneau ca favorite tradiţionale. Nu în ultimul rând, „uriaşul adormit" Lyon îşi anunţa iminenta trezire!  Ca şi în cazul Ligii I, giganţii din Ligue 1 au avut parte însă de o stagiune cu mult sub aşteptări. Drept urmare, prin fruntea clasamentului s-au perindat pe parcursul celor 37 de etape scurse până în prezent (din 38 posibile) nume-surpriză ca Toulouse (4 etape), Saint-Etienne (2), Rennes (4) sau Lille.

Ultima, o grupare cu tradiţie în prima jumătate a secolului trecut, a reuşit să-şi păstreze fotoliul de lider vreme de 23 de etape, deci nicio mirare că vorbim acum despre noua campioană a Franţei. Sâmbătă, după un 2-2 în deplasare cu Paris Saint-Germain, echipă în faţa căreia Lille câştiga în urmă cu două săptămâni şi Cupa Franţei (1-0), gruparea din nordul Hexagonului şi-a trecut în palmares al treilea titlu din istorie. Pe primele două le câştigase în 1946 şi 1954!

Golgheter adus gratuit

Surpriză, dar şi strategie. Între 2002 şi 2008, Claude Puel a făcut din Lille o echipă de cupele europene în Franţa. În 2005 şi 2006, formaţia a jucat chiar în grupele Ligii Campionilor! Mai întâi pe stadionul rivalei Lens, apoi pe "Stade de France", pentru că arena proprie nu corespunde cerinţelor UEFA. După plecarea lui Puel la Lyon, pe bancă a urmat Rudi Garcia, nimeni altul decât autorul performanţei din acest sezon. Aşadar, doi antrenori în 9 ani!

În plus, Lille este unul dintre cluburile cu cele mai sănătoase finanţe la ora actuală. Cu un buget mediu de 55 de milioane de euro, în ultimele şase ediţii de campionat, gruparea „Les Dogues"a reuşit să construiască o echipă competitivă, deşi la finalul fiecărui sezon au plecat vedetele: Abdul Kader Keita (2007), Jean Makoun (2008), Michel Bastos (2009) sau Adil Rami (2011). Au venit în schimbul lor alţii. Ca Gervinho sau acest Moussa Sow, golgheterul Franţei cu 22 de reuşite, adus gratuit de la Rennes la începutul sezonului. Academia a produs şi ea, belgianul Eden Hazard, cotat la 18 milioane de euro şi asemănat ca stil de joc cu Ronaldo, fiind un exemplu.

55 de milioane de euro a fost bugetul lui Lille în acest sezon, al cincilea din campionatul Franţei (după Lyon, Marsilia, Bordeaux şi PSG)

Fotbal internaţional / Rezultate

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite