Superstiţii „galactice“ la Real Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristiano Ronaldo are grijă mereu de felul în care îi stă părul
Cristiano Ronaldo are grijă mereu de felul în care îi stă părul

Cristiano Ronaldo & Co au o serie de obiceiuri pe care le respectă cu sfinţenie înainte de fiecare meci. Real Madrid are şapte victorii consecutive, e pe primul loc în Spania şi ameninţă din ce în ce mai tare dictatura impusă în ultimii ani de marea rivală Barcelona.

Forma bună a „galacticilor" este explicată în primul rând de stilul de joc mai spectaculos şi mai eficient impus de Jose Mourinho în acest sezon. Pe lângă lucrurile aflate la vedere, succesul Realului e clădit şi din aspectele ascunse, puţin vizibile spectatorilor şi telespectatorilor. Este vorba despre momentele extrem de importante dinaintea meciurilor, aproape fiecare jucător având propriile superstiţii aducătoare de noroc.

În autocar

Bineînţeles, totul începe de la drumul dintre baza de cantonament şi stadionul pe care se joacă meciul. În autocar, tensiunile sunt eliberate prin muzică. Melodiile variază, numai una repetându-se mereu, ca un talisman:„Don't worry about later", a grupului The Faith Keepers. Cântecul a fost difuzat de sponsorul Adidas la ultima finală a Cupei Spaniei, câştigată de Real în faţa Barcelonei, devenind de atunci un imn neoficial al jucătorilor.

Kaka îi mulţumeşte lui Dumnezeu după fiecare reuşită  Foto: AFP



În vestiar

Ajunşi la stadion, „galacticii" se pregătesc pentru încălzire cu masajul obligatoriu, după care cei mai mulţi preferă câteva minute de relaxare pe canapele înainte de a îmbrăca echipamentul de joc (Casillas şi-a făcut un obicei să-şi ia şosetele pe dos!). Urmează intrarea în scenă a lui Jose Mourinho, care dă ultimele indicaţii cu un discurs mobilizator. În timp ce portughezul vorbeşte, altceva nu se aude în vestiar, toţi jucătorii ascultându-l fără să clipească pe „The Special One".

Nimic nu e lăsat la voia întâmplării, nici măcar imaginea personală. Astfel, înainte de a ieşi din vestiar, madrilenii aruncă o ultimă privire în oglindă, majoritatea preferând să apară pe teren cu părul ud şi cât mai cocheţi, lider la acest capitol fiind chiar Cristiano Ronaldo. De asemenea, e important şi cine închide uşa vestiarului, acest lucru fiind văzut ca o binecuvântare, drept pentru care toţi vor să facă asta. Inevitabil, au apărut şi certurile, miniconflictele fiind rezolvate însă de fiecare dată în mod diplomatic.

Kaka îi mulţumeşte lui Dumnezeu după fiecare reuşită  Foto: AFP

Iker Casillas are o relaţie aparte cu barele porţii sale  Foto: REUTERS



Intrarea pe teren

Urmează drumul prin tunelul de la vestiare, cu nelipsitele strigăte şi îmbrăţişări de încurajare. Apoi, se face linişte, pentru că intrarea efectivă în arenă devine un moment de concentrare maximă, în contrast cu gălăgia din tribune.

Iker Casillas

Tehnicianul Realului iese mereu pe teren însoţit de un carneţel, un pix şi mai multe gume de şters

La contactul cu iarba încep şi superstiţiile individuale ale fiecărui jucător. Özil, Cristiano Ronaldo, Di Maria şi Pepe evită să calce linia de margine (unicul care o face deliberat este fundaşul Arbeloa) şi întotdeauna fac primul pas cu dreptul. Higuain face exact invers, preferând piciorul stâng. Aproape toţi ating gazonul cu mâna dreaptă şi se închină, Carvalho chiar de patru ori, în timp ce gestul lui Kaka de a-şi deschide braţele spre cer este deja arhicunoscut. Brazilianul Marcelo este cel mai elaborat la acest capitol, cu rugăciuni repetate, cu deschiderea braţelor, precum şi cu un sărut la încheietura mâinii stângi, unde are un tatuaj special.

După tradiţionalul salut al echipelor, Casillas pleacă liniştit spre poartă, „răzuie" cu crampoanele semicercul de la careul mare, face la fel la cel mic, iar la urmă sare atingând transversala, dar numai cu mâna stângă. În schimb, colegul său din defensiva Realului, Sergio Ramos, pleacă alergând spre careul advers, unde calcă linia de demarcaţie şi aplaudă.

Ronaldo are numărul său

Spectaculos în timpul meciurilor, Cristiano Ronaldo are şi el o superstiţie de la care nu se dezice. Intră cu piciorul drept pe teren, după care face un mic sprint încheiat de un salt cu genunchii la piept. CR7 nu renunţă la numărul său nici în partidele din Liga Campionilor, când este impusă intrarea pe teren cu copii de mână. Astfel, Ronaldo îi dă drumul copilului pentru câteva momente, îşi respectă ritualul, reintrând apoi în normalitate.

Ei nu cred în superstiţii

Există şi jucători ai Realului care nu depind de astfel de obiceiuri şi care nu se remarcă în mod special înainte de meciuri. Astfel, Xabi Alonso, Albiol şi Khedira intră pe teren fără nicio grijă, fiindu-le indiferent dacă păşesc cu stângul sau cu dreptul, ori dacă ating sau nu linia de margine.

Mourinho, cu carneţelul şi cu guma

Nici Jose Mourinho (foto) nu este lipsit de ritualuri. Tehnicianul Realului iese mereu pe teren însoţit de un carneţel, un pix şi mai multe gume de şters. Extrem de meticulos, Mourinho îşi foloseşte uneltele pentru a-şi lua notiţe la cald, chiar în timpul meciurilor, informaţii care sunt folosite ulterior în corectarea eventualelor greşeli ale elevilor săi.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite