Ajax l-a uitat pe marele antrenor Ştefan Kovacs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajax l-a uitat pe marele antrenor Ştefan Kovacs
Ajax l-a uitat pe marele antrenor Ştefan Kovacs

În muzeul „lăncierilor“ nu există nici măcar o fotografie cu tehnicianul român care a câştigat două Cupe ale Campionilor Europeni, dar şi o cupă a Olandei cu formaţia batavă. Coincidenţa face ca Ştefan Kovacs, cel care a schimbat istoria Ajaxului, să se fi născut la Timişoara, în oraşul echipei pe care „lăncierii“ au întâlnit-o aseară.

Românul de etnie maghiară a cunoscut consacrarea ca antrenor, în ţară, la Cluj şi la Steaua, iar între 1971 şi 1973 a antrenat pe Ajax Amsterdam. Cu echipa olandeză a cucerit, în acel interval, două Cupe ale Campionilor, o cupă a Olandei şi două campionate.

Cu toate aceste performanţe, Ştefan Kovacs este practic invizibil în muzeul clubului, aflat în interiorul impresionantei Amsterdam Arena.

Apare doar mic, într-o poză cu toată echipa din acea perioadă. În rest, nimic. Nicio fotografie, nicio referire la omul care a adus în Olanda fotbalul total.

I-a învăţat pe olandezi să facă un-doi

Totuşi, fanii mai în vârstă ai Ajaxului îşi amintesc cu plăcere de tehnicianul român. „Vorbeşti despre Kovacs, antrenorul? A fost un tehnician foarte important pentru vremea lui. A dus la un nivel şi mai complex ceea ce făcuse Rinus Michels înaintea lui, fotbalul total, cum l-a numit lumea. A câştigat de două ori consecutiv Cupa Campionilor, cred că ar trebui evidenţiat mai mult în muzeu”, ne-a spus Rinus, un fan înfocat al Ajaxului.

image

Kovacs  a umplut sala de trofee a clubului din Amsterdam

„Pot să vă spun de ce nu va ajunge Ajax prea curând la performanţele din vremea lui Ştefan Kovacs. Pentru că orice jucător cât de cât talentat este imediat vândut în Italia, Spania sau Anglia”, ne-a destăinuit şi Mark, un alt suporter de-o viaţă al Ajaxului. Până să vină Kovacs la conducerea lui Ajax, olandezii practicau un joc englezesc, cu mingi lungi, aruncate pe vârfuri. Românul a schimbat stilul de joc şi i-a învăţat să pună mingea jos.

De la el, Cruyff şi compania au deprins combinaţiile scurte, numite un-doi. Tot Pişti Kovacs i-a obişnuit pe olandezi cu celebrul „5 contra 2”, menit să aprofundeze jocul din prima.

Chirac a oprit şedinţa de guvern

image


Ştefan Kovacs a decedat în 1995, la vârsta de 75 de ani. La 11 mai 1995, ziua în care a murit, Jacques Chirac (foto), preşedintele Franţei la acea vreme, se afla într-o şedinţă de guvern. El a aflat vestea decesului şi a oprit discuţiile, cerând un moment de reculegere. Chirac a dorit să-l omagieze astfel pe cel pe care îl considera întemeietorul fotbalului modern din Hexagon, unde a antrenat echipa naţională între 1973 şi 1975.

L-a cucerit pe Johann Cruyff

La început, olandezii l-au privit cu neîncredere pe Ştefan Kovacs, însă acesta a intrat repede în graţiile lor, după ce a fost testat chiar de marele Cruyff. În timpul unui antrenament, vedeta Ajaxului a trimis o minge înspre Kovacs, care stătea cu spatele, însă acesta a observant faza cu coada ochiului. S-a întors discret, a pus un stop impecabil şi i-a dat mingea înapoi lui Cruyff, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Atunci şi-au dat seama olandezii că nu au de-a face cu un neica nimeni. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite