Steaua norocoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce a jucat în remizele contra olandezilor în urmă cu doi ani, Tănase (stânga) speră să participe acum  şi la o victorie
După ce a jucat în remizele contra olandezilor în urmă cu doi ani, Tănase (stânga) speră să participe acum şi la o victorie

Roş-albaştrii au evitat nume sonore precum Manchester City şi Valencia, urmând să întâlnească Twente Enschede, o formaţie împotriva căreia românii au obţinut trei egaluri în patru meciuri.

Ambasadorul finalei Ligii Europa de la Bucureşti, Miodrag Belodedici, a avut mână bună pentru echipa la care s-a consacrat ca fotbalist. Rând pe rând au dispărut din urne adversare precum Manchester City, Manchester United, Valencia sau Atlético Madrid, ajungându-se astfel la Twente Enschede. Formaţia olandeză nu e tocmai o necunoscută pentru echipele româneşti. În patru meciuri disputate contra batavilor, Steaua şi FC Vaslui au obţinut trei remize.

 „Twente, peste Lazio şi Sporting"

Moldovenii lui Viorel Hizo s-au întâlnit cu Twente chiar în acest an, fiind eliminaţi în turul al III-lea preliminar al Ligii Campionilor. „Steaua nu va avea o dublă uşoară cu Twente. Olandezii au o echipă foarte bună, care pune probleme oricui. Până acum, cred că Twente a fost cel mai puternic adversar pe care l-am întâlnit în cupele europene. Olandezii au fost peste Lazio Roma şi Sporting Lisabona. Sunt şanse de 50% ca Steaua să se califice, având în vedere că primul meci se joacă la Bucureşti", a spus „Dulăul".



„Faţă de echipa pe care am întâlnit-o noi, Twente a pierdut un jucător foarte bun, Ruiz, care s-a transferat în Anglia. Dacă Ilie Stan îmi va cere sfatul, îl ajut cu plăcere. Ca o impresie generală pot spune doar că e foarte, foarte greu în duelurile directe cu jucătorii olandezi. Oricum, eu le transmit steliştilor să bată şi să se califice mai departe", a adăugat antrenorul de 64 de ani.

Steaua a jucat şi ea cu Twente în sezonul 2009-2010 al Ligii Europa, roş-albaştrii reuşind atunci să obţină două rezultate de egalitate în faza grupelor. Antrenorul de atunci al Stelei, Mihai Stoichiţă, a rememorat pentru „Adevărul" confruntarea cu batavii. „Twente nu mai e ce-a fost. Noi i-am prins în sezonul în care au câştigat campionatul în Olanda. Am avut ghinion mare atunci, pentru că îi puteam bate, cel puţin la Bucureşti", ne-a spus „Lippi".

„Acum, Steaua e pe val, aşa că eu consider că Twente e un adversar accesibil. Olandezii atacă agresiv, au mulţi jucători bun în compartimentul ofensiv, sunt redutabili la fazele fixe, dar pot fi surprinşi pe contraatac", a explicat Stoichiţă, care activează acum în Cipru, la Apollon Limassol.

De partea cealaltă, căpitanul celor de la Twente, Peter Wisgerhof, crede că echipa sa nu va avea probleme cu Steaua. „În urma cu două sezoane am mai jucat cu românii. Dacă ne uităm ce alte formaţii erau în urne, consider că am fost foarte norocoşi. Avem şanse mari de calificare, am acumulat multă experienţă în Europa, care ne va folosi în meciurile cu Steaua", a declarat veteranul de 32 de ani.

Schalke sau Plzen, dacă obţin calificarea

Foarte probabil, roş-albaştrii vor juca primul meci cu Twente pe „Arena Naţională" din Bucureşti, la 16 februarie, urmând ca returul programat la 23 februarie să se joace pe „De Grolsch Veste", stadionul de 24.000 de locuri al oraşului Enschede. Dacă trece de Twente, Steaua va întâlni învingătoarea din „dubla" întâlnire dintre Viktoria Plzen şi Schalke 04. În optimi, turul este programat la 8 martie, iar returul în 15 martie.

Meciurile românilor cu Twente

Sezon           Competiţia              Meci    Rezultat
2009-2010    Liga Europa        Twente - Steaua    0-0
2009-2010    Liga Europa        Steaua - Twente    1-1
2011-2012    Liga Campionilor    Twente - FC Vaslui    2-0
2011-2012    Liga Campionilor    FC Vaslui - Twente    0-0

jucători se mai regăsesc în lotul Stelei faţă de confruntările cu Twente din 2009: Emeghara, Bicfalvi, Tănase şi Tătăruşanu.

- Echipa din Enschede a fost la un pas de desfiinţare în 2003, fiind salvată de afaceristul Joop Munsterman, un mic mogul media în Ţara Lalelelor.
- Munsterman a făcut la Enschede o „afacere" care se poate autosusţine în orice moment. Cel mai bun exemplu e zona din jurul propriului stadion, „Grolsch Veste", umplută în ultimii ani de centre comerciale, cafenele, şcoli, cinematografe plus un patinoar, un centru de sănătate, o pistă de carting. Un adevărat „imperiu".
- Despre Twente se spune că e cel mai sănătos club din Eredivisie. Pentru alb-roşii vorbesc rezultatele din ultimii doi ani, obţinute cu un buget anual de aproximativ 40 de milioane de euro, mult inferior granzilor din Amsterdam şi Eindhoven. Astfel, în 2010, cu „amicul" nostru Steve McClaren (antrenorul cu care Middlesbrough a eliminat Steaua) pe bancă, titlul a ajuns în premieră la Enschede. Stagiunea trecută, Twente a fost la doar 90 de minute de repetarea performanţei, însă a cedat în „finala" din ultima etapă, 1-3 cu Ajax.
- În această vară, la stadionul lui Twente s-a produs o adevărată tragedie: doi oameni au murit după prăbuşirea acoperişului uneia dintre tribune.
- Twente şi-a atras mulţi simpatizanţi prin stilul de joc spectaculos, cu trei atacanţi, într-un 4-3-3 folosit şi de Barcelona. Până în 2010, inclusiv la „dubla" cu Steaua din grupele Ligii Europa, jucătorul exponenţial al echipei a fost congolezul naturalizat elveţian Blaise Nkufo, care a dat peste 100 de goluri pentru Twente. Acum, vedetele le găsim tot în atac, unul exploziv, în care uriaşul austriac de doi metri Marc Janko a ajuns doar rezerva tânărului internaţional olandez Luuk de Jong. La mijloc, după transferul lui Theo Janssen la Ajax, şef peste „tiki-taka" a rămas veteranul Landzaat.
- Imnul este celebrul „You'll never walk alone" folosit de englezii de la Liverpool.
- Portarul de rezervă, Sander Boschker, are 41 de ani. Începând din 1989, cu excepţia unui singur sezon (2003-2004 la Ajax), Boschker şi-a petrecut întreaga carieră la Twente.

8 fotbalişti mai sunt în lotul lui Twente faţă de confruntările cu Steaua din 2009: Boschker, Mihailov, Wisgerhof, Douglas, N. Kuiper, Brama, Vujicevici şi Luuk De Jong.

Becali: „Culoarul spre finală e creat"

Patronul roş-albaştrilor a anunţat că va întări echipa pentru ca Steaua să-i îndeplinească visul de a juca finala Ligii Europa chiar la Bucureşti. „O să mai facem şi trei - patru transferuri. Se ocupă Becali de ele. Îi ştiţi deja pe cei care vin: Chiricheş, Dănănae, Chipciu...Poate îl aduc şi pe Júnior Moraes. De Wesley nu ştiu ce să zic. E cel mai bun atacant din România, dar nu-l pot folosi în Liga Europa. Mai vedem, s-ar putea să iau toată marfa", a anunţat latifundiarul din Pipera. „Dacă nu te gândeşti la finală, nu ajungi nici măcar în optimi. Tot timpul eu am ţintit departe. Dacă vorbeşti de finală, jucătorii prind încredere că o pot juca", a explicat Becali. Acesta susţine că aducerea lui Dinu Gheorghe ca preşedinte al Stelei nu mai e de actualitate: „Am vorbit cu «Vamă», regretă că n-a venit atunci când l-am vrut. Acum «rotiţa» merge bine, nu mai schimbăm nimic".

Perlele lui Gigi

„ Sfântul Gheorghe ne va ajuta să-i biruim iar pe olandezi."


„ O batem pe «Twentas», apoi pac, mergem în Piaţa Universităţii, iar apoi mergem la Cotroceni, la «decoraţiuni». Mi-ar plăcea să jucăm apoi cu Viktoria «Pâlzec», să le dăm «tocană» şi lor. "

„ Consideraţi că suntem deja în «pătrimi». Dar o să le spun eu jucătorilor ce-am văzut într-un film. Le spunea sultanul oştenilor: «Ca să biruiţi, trebuie să consideraţi că şi furnica e un leu». "

Săpunaru îşi apără trofeul cu „miliardarii"

Cezar Uricec

După ce au fost date afară de la „masa bogaţilor" a celei mai importante competiţii continentale, cele două mari echipe din Manchester n-au avut parte de o tragere la sorţi blândă în tentativa de a prinde finala de la Bucureşti.

Bölöni şi Lazăr contra lui Torje

Astfel, pentru un loc în optimile Ligii Europa, United şi City vor da piept cu alte două eliminate din Liga Campionilor: Ajax Amsterdam, respectiv FC Porto. Echipa portugheză este deţinătoarea la zi a trofeului, Cristi Săpunaru şi ai săi încercând să-şi apere trofeul cucerit sezonul trecut la Dublin după un ultim act cu conaţionalii de la Braga.

image



Pentru noi, o „dublă" extrem de interesantă va fi Udinese - PAOK Salonic, în special prin prisma duelului românesc dintre Gabi Torje, pe de-o parte, şi Ladislau Bölöni şi Costin Lazăr, de cealaltă parte. Fostul dinamovist n-a avut drept de joc pentru italieni în meciurile din grupe, dar va putea fi înscris pe lista UEFA în faza eliminatorie.

FC Porto
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite