Steaua, un Buzău al Ligii Campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statistica arată că „satelitul“ s-a descurcat în acest sezon de Liga I la fel cum au făcut-o „roş-albaştrii“ în trei sezoane de Liga Campionilor. După înfrângerea cu 0-3 de pe terenul lui Bayern München, Steaua a înregistrat în Liga Campionilor o serie de 16 meciuri fără victorie!

Situaţia Stelei este dramatică după cele 17 meciuri pe care le-a disputat din 2006 încoace în Liga Campionilor. Echipa din Ghencea a câştigat primul meci, cel de la Kiev, şi a înregistrat apoi 16 partide consecutive fără victorie, un adevărat record negativ al competiţiei.

Concret, „roş-albaştrii“ au contabilizat doar şapte puncte din 51 posibile, adică au o eficienţă de doar 14 la sută. Prin urmare, echipele mari din Europa au motive să privească ironic spre Steaua la fel cum se uită „granzii” din Liga I la CS Otopeni sau Gloria Buzău, codaşele campio­natului nostru.

Mai mult chiar, CS Otopeni stă mai bine în clasamentul Ligii I, cu 9 puncte din 16 meciuri (procentaj 19 la sută), faţă de situaţia deplorabilă a Stelei în competiţia europeană. Dacă Gloria Buzău ar câştiga la Bistriţa, în ultima etapă, s-ar apropia şi mai mult de situaţia Stelei din LC, acumulând 6 puncte din 17 meciuri. Chiar şi la golaveraj, Steaua stă mai prost decât CS Otopeni, cu -18 faţă de -16 înregistrat de ilfoveni.

„Roş-albaştrii“ au încasat în Liga Campionilor 32 de goluri, mai multe decât au primit Otopeni sau Gloria Buzău în acest sezon al Ligii I. În cei trei ani de Liga Campionilor, formaţia din Ghencea a pierdut la scor, 1-4 cu Real Madrid, 3-5 şi 0-3 cu Lyon sau recentul 0-3 cu Bayern.

„Roş-albaştrii“, remiză cu ambele codaşe

Culmea ironiei, nu numai că situaţia Stelei din Liga Campionilor seamănă cu ­parcursul dezastruos al Otopeniului sau Buzăului în campionatul intern, dar echipa din Ghencea a remizat în această toamnă cu ambele codaşe ale Ligii I. Cele două remize, ambele cu scorul de 1-1, au fost înregistrate pe stadionul din Ghencea. Şi pentru ca şirul de coincidenţe să meargă şi mai departe, atât CS Otopeni, cât şi Gloria Buzău au câştigat mai multe puncte în deplasare decât acasă.

Roş-albaştrii au obţinut în deplasare cinci din cele şapte puncte contabilizate în meciurile de Liga Campionilor din ultimii trei ani. „Şi-au pierdut respectul adversarului“ Tudorel Stoica, fost mare jucător al Stelei, a declarat că actuala echipă din Ghencea nu mai are capacitatea de a-şi speria adversarii.

„Jocul, prestaţia şi scorul de la München au fost umilitoare pentru mine. Trebuie să fim mulţumiţi că s-a terminat doar 3-0, ne puteau da mult mai multe goluri, asta este realitatea. Atât poate Steaua la momentul acesta. Steaua a jucat şi aseară foarte slab, la fel ca în campionat, Cupa României sau alte meciuri din Liga Campionilor.

Toată lumea vine în Ghencea să ia puncte. Steaua a pierdut respectul adversarului, echipele oaspete nu mai au frică şi respect atunci când vin să joace în Ghencea...”,  a declarat Tudorel Stoica.

Alte cifre ale eşecului Stelei

medie goluri marcate: 0,6 (locul 30 din 32 de echipe)
medie goluri primite: 2,2 (locul 29 din 32 de echipe)
medie şuturi pe poartă: 4,8 (locul 19 din 32 de echipe)
medie cornere: 3,4 (locul 28 din 32 de echipe)
medie posesie: 47% (locul 22 din 32 de echipe)
*Notă: au fost luate în calcul meciurile din Liga Campionilor, în afara celor de aseară

Rezultatele Stelei în Liga Campionilor

2006 – 2007

4-1 (deplasare), 1-1 (acasă) cu Dinamo Kiev
0-3 (a), 1-1 (d) cu Olympique Lyon
1-4 (a), 0-1 (d) cu Real Madrid

2007 – 2008

1-2 (d), 1-1 (a) cu Slavia Praga
0-1 (a), 1-2 (d) cu Arsenal
0-2 (a), 1-2 (d) cu Sevilla

2008 – 2009

0-1 (a), 0-3 (d) cu Bayern München
3-5 (a), 0-2 (d) cu Olympique Lyon
0-0 (d) cu Fiorentina

Bilanţ:
17    1    4    12    14-32    7p

Clasament comparativ

CS Otopeni    16    2    3    11    14-30    9p     (Liga I)
Steaua    17    1    4    12    14-32    7p     (Liga Campionilor)
Gloria Buzău    16    0    3    13    6-28    3p     (Liga I)

Patru motive care au dus la decăderea „roş-albaştrilor“

Haos strategic. Steaua a dus lipsa unei strategii eficiente, în special din cauza mentalităţii des întâlnite în fotbalul românesc de a obţine rezultate peste noapte. Greşelile de acest gen se observă cel mai bine la nivelul campaniilor de transferuri. Patronul Gigi Becali şi-a dorit la început jucători tehnici, apoi s-a răzgândit, preferând „războinicii”.

După ce şi-a pus în gând să formeze o echipă competitivă din jucători români, Becali s-a orientat apoi către fotbaliştii străini, mai ieftini. „La München s-a văzut teama jucătorilor când atingeau mingea, frica de a ataca. Aceste temeri vin din valoarea scăzută a jucătorilor”, a declarat Mircea Rădulescu, şef al Şcolii de Antrenori a FRF.

Haos la nivel organizatoric. La clubul din Ghencea, persoanele din posturile de conducere şi cele de pe banca tehnică s-au schimbat aproape odată cu anotimpurile. „Trebuie să-mi exprim nemulţumirea faţă de cum au fost trataţi antrenorii Stelei. Patronul i-a schimbat ca pe mănuşi. Pentru ca echipa să progreseze, cel care trebuie să se schimbe este patronul Gigi Becali. Dacă nu va învăţa din strategiile marilor cluburi europene, atunci vom vedea în ­continuare acelaşi spectacol regretabil”, a menţionat Mircea Rădulescu.

Lipsa realismului. Patronul Gigi Becali a lansat moda optimismului debordant care a avut succes doar pentru o scurtă perioadă. “Nu am nicio emoţie pentru tragerea la sorţi. Nu-mi mai este frică nici de Real Madrid, nici de Barcelona. Îi batem pe toţi acum”, “Steaua nu poate fi învinsă în Ghencea.

Nimeni nu poate să facă asta. Nici măcar Bayern!” sau “O să-i spulber pe toţi! Cu Mirel şi Goian în apărare, nu au nicio şansă”, au fost declaraţiile finanţatorului înainte şi după tragerea la sorţi din această ediţie a Ligii Campionilor. Rezultatul? Un punct în cinci meciuri.

„Echipele noastre ar trebui să rămână cu picioarele pe pământ şi să-şi accepte condiţia. În fotbalul mare nu se câştigă meciuri cu vorbe mari. Este o greşeală să încerci să îţi încurajezi jucătorii prin laude. Această aşa-numită strategie nu face decât să mobilizeze adversarul”, a precizat Rădulescu.

Moda căderii în dizgraţie. De-a lungul timpului, aproape toţi jucătorii şi antrenorii Stelei au căzut în dizgraţia patronului. Marian Aliuţă, Adrian Neaga, Bănel Nicoliţă, Dorin Goian, Sorin Ghionea, Vasilică Cristocea, Nicolae Dică sau portarul Vasili Hamutovski sunt jucători care, după ce au cunoscut aprecierea patronului, au căzut definitiv în dizgraţia finanţatorului.

Mirel Rădoi, finul lui Becali, este singurul care a scăpat. „Aştept ca domnul Becali să-şi schimbe această atitudine. A demonstrat că este deştept în afaceri, trebuie să aplice şi în fotbal aceeaşi atitudine pozitivă şi strategie de succes”, a declarat Mircea Rădulescu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite